Fără drob din organe de miel pe masa de Paște parcă nici nu simți gustul sărbătorilor. Ar fi ca un Crăciun fără piftie. Cel autentic tradițional este cel din organe de miel, chiar dacă există și varianta de drob de pui și ficat de pui sau cel vegetal.
Fără drob din organe de miel pe masa de Paște parcă nici nu simți gustul sărbătorilor. Ar fi ca un Crăciun fără sarmale. Drobul autentic tradițional este cel din organe de miel, chiar dacă există și varianta de drob de pui și ficat de pui sau cel vegetal, scrie G4Food.
Ingrediente
- 2 – 2,5 kg de organe de miel (inimă, ficat, plămân, rinichi, limbă)
- 6 – 8 ouă (depinde de cât de mari sunt)
- 3 legături de ceapă verde
- 1 legătură de usturoi verde
- 2 legături de pătrunjel frunze proaspăt
- 1 legătură de mărar frunze proaspăt
- (opțional, dacă ai) prapur de miel, acea membrană formată majoritar din grăsime care învelește organele interne ale mielului
sau - (tot opțional) aluat fraged refrigerat pentru învelit drobul
- 50 ml linguri oțet de vin
- 5 foi de dafin
- 20 de boabe de piper
Pregătire
Se spală bine organele și se pun la fiert în apă cu sare, oțet, foi de dafin și boabele de piper. Se fierb cca 90 de minute (60 la oala sub presiune) pentru a fi siguri că sunt bine gătite.
Se curăță și se taie cuburi mici (5 mm) organele.
Se amestecă organele tăiate cu verdeața (ceapa și usturoiul inclusiv cu partea albă) tocată mărunt și cu ouăle bătute.
Se potrivește de sare și piper după gust.
Se unge o tavă mare de cuptor, preferabil rotundă, cu un pic de ulei.
Dacă ai prapur, se întinde prapurul pe fundul tăvii , deasupra se toarnă amestecul de organe tocate cu verdeață și ouă și se învelește cu restul de prapur, asigurându-te că este bine închis și nu există rupturi.
Dacă nu ai prapur și vrei să folosești aluat, se aplică aproximativ aceeași procedură, dar tava este indicat să fie tapetată și cu unt și făină sau hârtie de copt.
Dacă nu folosești nici prapur nici aluat, drobul se poate coace direct în tavă, tapetată obligatoriu cu hârtie de copt. Ideal este să fie folosită tavă rectangulară (de tip cozonac / chec) în această situație.
Se coace la cuptor la 180o C timp de o oră.