Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Budincă de chia cu scorțișoară și mere

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Diferențele dintre uleiul de semințe și cel de măsline. Cum le utilizăm în bucătărie

    31/07/20253 Mins Read40
    Sursa foto: cookist.it
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Diferențele dintre uleiul de măsline și cel de semințe nu se reduc doar la origine. Procesul de prelucrare, profilul nutrițional, gustul și utilizările în bucătărie sunt doar câțiva dintre factorii care trebuie analizați când vine vorba de uleiuri, scrie publicația italiană cookist.it.

    Ambele fac parte din categoria grăsimilor vegetale cu consistență fluidă, uleiul din semințe fiind obținut din prelucrarea semințelor diferitelor plante, precum floarea-soarelui, arahide, porumb, in, soia, în timp ce uleiul de măsline provine din presarea măslinelor, fructele măslinului. Acesta din urmă este produs prin extracție mecanică: măslinele sunt recoltate, pulpa este presată, iar rezultatul este apoi stocat și îmbuteliat. Producția de ulei din semințe, în schimb, poate avea loc prin extracție mecanică la rece prin presare, stoarcere și rafinare sau printr-un proces de extracție chimică pe bază de solvenți prelucrați la temperaturi ridicate, metodă care permite un randament mai mare, dar o calitate inferioară a produsului final.

    Profil nutrițional, gust și aromă

    Procesul de producție influențează rezultatul final, în special profilul nutrițional al uleiurilor pe care le folosim în rețete. Uleiul de măsline, în special cel extravirgin, păstrează intacte majoritatea caracteristicilor și valorilor nutriționale ale măslinelor. Nu același lucru se întâmplă cu uleiul din semințe care, tratat industrial și în contact cu solvenți chimici, își pierde o parte din proprietățile nutritive, devenind mai puțin sănătos. Uleiul de măsline conține o cantitate mai mare de grăsimi mononesaturate, urmate de cele saturate și polinesaturate. În uleiurile din semințe putem găsi prezența acizilor grași trans, potențial nesănătoși, produși de procesele de rafinare. Uleiul de măsline poate fi fructat, amar sau picant: factori care depind de varietatea măslinelor, de perioada de maturare, de tipul de prelucrare și chiar de calitatea acestora. Uleiul din semințe nu este un bloc monolitic: gustul, culoarea și nota mai mult sau mai puțin aromatică variază în funcție de semințele din care este produs.

    Utilizări în bucătărie

    Uleiul de măsline este utilizat în toate tipurile de preparate, crud pentru a îmbogăți felurile reci, în tigaie pentru a prepara sosuri, în aluaturi pentru a înmuia și parfuma pâinea, focaccia și bazele pentru plăcinte sărate și dulciuri. Uleiul din semințe, și în acest caz, va fi diferențiat în funcție de tipul de semințe: unele varietăți, cum ar fi cel din semințe de in, dovleac sau soia, au un gust delicat, care se pretează și pentru a fi consumat ca condiment final. Altele, cum ar fi cel de arahide sau de floarea-soarelui, sunt mai potrivite pentru prăjit, datorită punctului de fum ridicat care permite gătirea la temperaturi foarte ridicate fără a se arde, cu un rezultat mai puțin gras, mai crocant și mai auriu.

    Ce este uleiul din semințe cu conținut ridicat de acid oleic?

    Încheiem cu un ulei din semințe diferit de celelalte datorită componentei care îl caracterizează și care probabil este încă puțin cunoscut. Vorbim despre uleiul cu conținut ridicat de acid oleic care, după cum sugerează și numele, are un conținut mai mare de acid oleic, un grăsime mononesaturată din familia omega-9 care ajută la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge și este ușor de digerat. Folosiți-l în special la prăjit: are o stabilitate bună, rezistând la temperaturi ridicate și, în plus, are un gust neutru, astfel încât nu acoperă gustul alimentelor.

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 27/12/2025

    Budincă de chia cu scorțișoară și mere

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    Populare în ultima lună
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025106 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202598 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202582 Views
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/202573 Views
    Recomandate
    Gastronomie 27/12/20251 Min Read37 Views

    Budincă de chia cu scorțișoară și mere

    Dacă v-ați plictisit de aceeași mâncare în fiecare dimineață, puteți încerca un mic dejun altfel.…

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Budincă de chia cu scorțișoară și mere

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    Cele mai populare

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.