Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Mesajul unui pompier care a participat la scoaterea fetiței de 13 ani din puțul ascensorului din hotelul Național

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    De la coajă la frunze: legume pe care le poți folosi integral

    11/03/20254 Mins Read24
    Foto: Kaufland.md
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Definind ca „resturi” toate acele părți sănătoase, nealterate și în stare vegetativă intactă ale legumelor, care sunt de obicei eliminate în timpul curățării deoarece sunt considerate necomestibile sau mai puțin gustoase. Printre acestea se numără – sunt doar câteva exemple – cojile de cartofi și morcovi, frunzele de țelină, broccoli, conopidă și varză, precum și o parte din tulpina lor, și, la fel, și partea verde mai tare a prazului, scrie G4Food. 

    În țările mediteraneene, tulpinile mai fibroase ale sparanghelului, frunzele exterioare de la anghinare și de la fenicul, dar și toate tulpinile tuturor ierburilor aromatice, părțile exterioare ale verzei, straturile ceva mai uscate de la suprafață ale cepei, coaja roșiilor, frunzele de la gulii sau tulpinile fragede de dovlecei pot fi folosite.

    Așadar, dacă până acum aruncai mai mult, poți refolosi astfel multe dintre aceste resturi:

    -în blender: pesto, creme și supe-cremă – frunze de morcovi

    -în oală: ciorbe, supe și mâncăruri scăzute de tip stew – rădăcini, tulpini, frunze de orice legumă

    -în tigaie: omlete, chipsuri și soté-uri – coji de cartofi sau de morcovi

    Dar, toate astea, dacă suntem încă obișnuiți să curățăm legumele într-un anumit fel. Dacă vrem să mergem mai departe, pasul următor este acela de a nu mai da la o parte, pur și simplu, multe dintre părțile pe care înainte le eliminam. Pur și simplu, pentru că nu e nevoie, sunt doar obișnuințe care trebuie modificate. Nu există legi scrise în acest sens și nici motivații științifice pentru care ar trebuie să o facem. Ba chiar, dimpotrivă, uneori ceea ce înainte aruncam este mai plin de calități decât ceea ce eram obișnuiți să păstrăm dintr-o legumă.

    -Frunzele exterioare ale verzei

    Frunzele exterioare ale verzei sunt mai bogate în nutrienți decât partea albă din interior. Ele conțin mai mulți antioxidanți și pigmenți esențiali pentru sănătate. În loc să le arunci, folosește-le în salate, supe sau chiar pentru a face chipsuri crocante la cuptor. Nutriționiștii recomandă însă consumul lor crud pentru a păstra vitamina C.

    -Tulpina de broccoli

    Deși mulți consumă doar inflorescențele sale, tulpina de broccoli este la fel de valoroasă, având un conținut mai ridicat de calciu și vitamina C. De asemenea, este bogată în fibre, având un efect prebiotic și sățios. Dacă tulpina este prea tare, îndepărtează stratul exterior și folosește partea moale în supe, gratinate, la vapori sau chiar crudă în salate.

    -Frunzele de conopidă

    Aceste frunze sunt adesea aruncate, dar sunt o adevărată sursă de vitamina A, având un conținut similar cu cel al morcovilor. De asemenea, sunt bogate în vitamina E, clorofilă și carotenoizi. Se pot găti la vapori sau folosi într-un suc proaspăt împreună cu morcovi.

    -Frunzele de fenicul

    Feniculul aparține aceleiași familii ca țelina, iar frunzele sale sunt aromatice și delicioase. Nu trebuie aruncate, ci folosite pentru a da gust salatelor, supelor, sosurilor de paste sau sucurilor naturale.

    -Frunzele de morcov

    Prezența frunzelor verzi la morcovi este un semn de prospețime. Acestea sunt bogate în potasiu, calciu, magneziu și conțin de șase ori mai multă vitamina C decât rădăcina. Le poți adăuga în salate sau în sucuri alături de mere, pătrunjel și ghimbir.

    -Frunzele de țelină

    Frunzele de țelină sunt pline de vitamine, flavonoizi și compuși benefici pentru sănătate. Conțin apigenină și luteolină, care au proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene. Le poți folosi pentru a prepara sucuri împreună cu grapefruit și mere.

    -Tulpinile de sparanghel

    De obicei, consumăm doar vârfurile fragede, dar și tulpinile sunt valoroase. Acestea pot fi fierte separat sau folosite pentru sucuri detoxifiante cu lămâie, țelină și turmeric.

    -Frunzele de sfeclă roșie

    Frunzele de sfeclă sunt mult mai bogate în nutrienți decât rădăcina. Conțin de 7 ori mai mult calciu, de 192 de ori mai multă vitamina A și de 2500 de ori mai multă vitamina K.
    Sunt excelente pentru combaterea diabetului și anemiei și pot fi consumate în salate sau sucuri împreună cu pere și turmeric.

    -Părțile verzi ale prazului

    Partea albă a prazului este cea mai folosită, dar frunzele verzi sunt pline de vitamine și clorofilă. Le poți adăuga în supe sau transforma într-un piure cremos împreună cu năut și dovlecel.

    -Rădăcinile de spanac

    Sunt la fel de benefice ca și restul plantei și se pot folosi atât în supe cât și în salate sau în sandvișuri, pentru că sunt fragede.
    legume folosite integral

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 08/11/2025

    Mesajul unui pompier care a participat la scoaterea fetiței de 13 ani din puțul ascensorului din hotelul Național

    RECOMANDATE 08/11/2025

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Gastronomie 08/11/2025

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Parodie Comedy Zebra Show: „Am dat tag la primărie și a arătat «seen». Bine că la toți vine, dar la noi…”
    05/11/20256.900 Views
    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă
    07/11/20255.122 Views
    Cătălin Lungu și Emilian Crețu, schimb de replici după ce ultimul a apărut în fotografii alături de Ion Ceban. „Dă-ți demisia, dacă ești curajos”
    03/11/20254.636 Views
    Cine este „daebator”, creatorul de conținut care-i „taxează” cu umor pe influenceri și politicieni. De la glume între prieteni, la clipuri virale pe rețelele sociale
    04/11/20254.327 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 08/11/20253 Mins Read831 Views

    Mesajul unui pompier care a participat la scoaterea fetiței de 13 ani din puțul ascensorului din hotelul Național

    Pe 7 noiembrie o adolescentă de 13 ani a fost găsită fără suflare în incinta…

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    (VIDEO) Unul eliminat, altul calificat. Cum s-au descurcat concurenții din R. Moldova în prima seară de confruntări la Vocea României

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Mesajul unui pompier care a participat la scoaterea fetiței de 13 ani din puțul ascensorului din hotelul Național

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    Cele mai populare

    (VIDEO) Parodie Comedy Zebra Show: „Am dat tag la primărie și a arătat «seen». Bine că la toți vine, dar la noi…”

    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă

    Cătălin Lungu și Emilian Crețu, schimb de replici după ce ultimul a apărut în fotografii alături de Ion Ceban. „Dă-ți demisia, dacă ești curajos”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.