Ai obiceiul de a arunca lichidul care se formează la suprafața iaurtului atunci când îl deschizi? Dacă da, trebuie să știi că pierzi o sursă naturală de nutrienți benefici pentru organism. Inés Alonso, responsabilă de calitate, procese industriale, sustenabilitate, formare și cercetare-dezvoltare în cadrul Asociației Spaniole a Producătorilor de Iaurt (AEFY), explică în timpul fermentării laptelui, datorită acțiunii fermentelor, proteinele se coagulează și pH-ul scade, ceea ce oferă iaurtului textura și gustul său ușor acid, arată ABC.
În componența acestor coaguluri proteice se află o parte apoasă provenită din lapte, care rămâne prinsă în coagul în timpul fermentării. Când coagulul se rupe, zerul din iaurt (care conține apă și nutrienți) se eliberează.
Potrivit specialistei, coagulurile se pot rupe din mai multe motive. Dacă ai observat că iaurturile degresate conțin mai mult zer, acest lucru se datorează faptului că au o consistență mai redusă decât cele obținute din lapte integral. De asemenea, zerul poate apărea dacă iaurtul a fost manipulat brusc în timpul transportului și distribuției.
În plus, există factori legați de procesul de fermentare care influențează cantitatea de zer formată, cum ar fi temperatura, durata fermentării și tipul de ferment utilizat.
Un alt aspect important este prospețimea produsului: iaurturile mai proaspete tind să conțină mai puțin zer decât cele apropiate de termenul de expirare.
De ce este benefic zerul din iaurt?
Zerul conține apă, proteine din lapte, minerale precum calciul, potasiul și fosforul, precum și zahărul natural al laptelui. Din acest motiv, este recomandat să amesteci zerul cu iaurtul înainte de consum, fie prin agitare, fie cu ajutorul unei lingurițe.
Nancy Babio, doctor în nutriție și metabolism, profesor și coordonator al programului de Nutriție Umană și Dietetică la Universitatea Rovira i Virgili, explică beneficiile acestei practici.
Ea subliniază că laptele și iaurtul sunt surse de proteine de înaltă calitate și reprezintă o alternativă naturală la suplimentele proteice artificiale.
„În special, aceste produse conțin două proteine esențiale: proteinele din zer și cazeina. După un antrenament de rezistență, proteinele cu digestie rapidă, cum sunt cele din zer, stimulează sinteza proteică în mușchi, în timp ce cazeina, care se digeră mai lent, reduce degradarea proteinelor musculare și ajută la refacerea fibrelor afectate de efort. Nu are sens să plătim pentru suplimente proteice și, în același timp, să aruncăm zerul din iaurt, care conține exact aceleași proteine”, concluzionează specialista.
Articol preluat: ABC