Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    (VIDEO) „Ești extraordinară!” Cine e Mădălina Țurcan, tânăra de 20 de ani care a fascinat juriul și a trecut mai departe la Vocea României

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    De ce este esențial să speli orezul înainte de gătit: beneficii și motive

    11/04/20252 Mins Read20
    Sursa foto: cookist.it
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Un gest aparent simplu, adesea făcut aproape din obișnuință, precede gătitul unuia dintre cele mai consumate alimente: orezul. Spălarea orezului, deși nu multă lume o știe, este de fapt un pas esențial pentru a obține un rezultat optim în ceea ce privește consistența, curățenia și potențiala siguranță alimentară, scrie cookist.it.

    Orezul trebuie spălat din mai multe motive, legate în principal de prepararea sa și de calitatea rezultatului final:

    • Îndepărtați amidonul de la suprafață. În timpul procesării și transportului, boabele de orez eliberează un strat subțire de amidon pe suprafața lor. Dacă nu este îndepărtat, acest amidon se dizolvă în timpul gătitului, făcând orezul lipicios și cauciucat în loc să aibă boabe separate și pufoase. Spălarea orezului ajută la îndepărtarea unei părți din acest exces de amidon. Dacă trebuie să îndepărtați mai puțin din el, ar trebui să îl prăjiți ușor, așa cum faceți cu orezul pentru risotto.
    • Îndepărtați impuritățile și reziduurile. Chiar dacă orezul este prelucrat, acesta poate conține mici impurități precum praf, fragmente de boabe sparte, tărâțe sau chiar insecte mici sau pietricele. Spălarea ajută la îndepărtarea acestor reziduuri, asigurând o mâncare mai curată și mai sigură pentru consum.
    • Îmbunătățirea texturii. Îndepărtarea amidonului de suprafață este esențială pentru obținerea unei texturi ideale a orezului fiert. Boabele spălate tind să rămână separate, ușoare și gustoase. Acest lucru este deosebit de important pentru preparate precum orezul basmati, jasmine sau sushi, unde textura este un element-cheie.
    • Eliminarea potențială a arsenicului anorganic. Unele cercetări sugerează că spălarea temeinică a orezului (în special a orezului brun) poate contribui la reducerea nivelului de arsenic anorganic, o substanță prezentă în mod natural în sol și în apă care se poate acumula în orez. Cu toate acestea, este important să rețineți că acest proces nu elimină complet arsenicul și că reducerea variază în funcție de cantitatea de apă utilizată și de timpul de spălare.

    Orezul trebuie spălat până când apa devine limpede.

    Articole asemănătoare

    Advertoriale 24/10/2025

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    Cultură 24/10/2025

    (FOTO) De la București la Cahul: scriitorul Cezar Paul-Bădescu a ajuns la elevii din satul Roșu

    Mediu 24/10/2025

    Clădiri ameninţate de creşterea nivelului mării în acest secol, avertizează un studiu

    Populare în ultima lună
    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament
    22/10/20253.919 Views
    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat
    21/10/20253.436 Views
    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României
    24/10/2025723 Views
    (VIDEO) „Ești Picasso al notelor muzicale”. O tânără din R. Moldova a cucerit jurații de la „Vocea României”
    21/10/2025613 Views
    Recomandate
    Cultură 25/10/20252 Mins Read83 Views

    (VIDEO) „Ești extraordinară!” Cine e Mădălina Țurcan, tânăra de 20 de ani care a fascinat juriul și a trecut mai departe la Vocea României

    Mădălina și-a descoperit vocea la doar patru ani, iar de atunci pasiunea a crescut din…

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    (FOTO) De la București la Cahul: scriitorul Cezar Paul-Bădescu a ajuns la elevii din satul Roșu

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    (FOTO) De la București la Cahul: scriitorul Cezar Paul-Bădescu a ajuns la elevii din satul Roșu

    Clădiri ameninţate de creşterea nivelului mării în acest secol, avertizează un studiu

    Cele mai populare

    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament

    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.