Nu este niciodată o idee rea să folosești resturile de mâncare și să fii creativ cu ceea ce ai. Dacă ai gătit paste, există un ingredient valoros pe care îl poți salva: apa în care le-ai fiert. Când pastele fierb, eliberează amidon în apă, care îi dă acest aspect „murdar”. Cu cât mai puțină apă folosești pentru a fierbe pastele, cu atât apa va fi mai încărcată cu amidon, potrivit Food and Wine.
La ce poți folosi apa de la pastele fierte
Cel mai simplu mod de a folosi apa de la paste este pentru a face sosuri. Chiar și cele mai simple sosuri pentru paste pot beneficia de puțină apă de la paste, care ajută sosul să se lipească de paste. De exemplu, când faci pesto, dacă adăugi o jumătate de cană de apă de la paste, aceasta va face posibilă lipirea mai ușoară a sosului de paste. Tot așa poți adăuga apă de la paste în orice sos pentru a-l face mai cremos și a-l ajuta să se lege.
De asemenea, apa de la paste este utilă și la rețetele de pâine. Poți înlocui apa din aluat cu apa de la paste, deoarece amidonul ajută pâinea să crească mai bine. Dacă apa este prea sărată, ajustează cantitatea de sare din aluat.
O poți păstra la congelator
Dacă nu o folosești imediat, poți congela apa de la paste pentru a o folosi ulterior. O poți congela în forme de cuburi de gheață și o poți adăuga la sosuri sau la supe. De asemenea, este grozavă pentru a fierbe fasole, dând un gust mai bogat supelor sau tocănițelor.
Așadar, data viitoare când gătești paste, nu arunca apa! Este un ingredient versatil și util care poate face mâncarea mai gustoasă și mai sustenabilă.