Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Trei idei de preparate rapide pentru cină, cu o simplă conservă de fasole: de la salată mexicană la o tocăniță ușor de gătit

    Ce să faci în ultimile zile de septembrie? Trei seri de teatru la „Eugène Ionesco”

    (VIDEO) Macron îl sună pe Trump de pe trotuar: „Ghici ce? Aștept în stradă pentru că totul e blocat”

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    De câte ori poți reîncălzi mâncarea și ce alimente trebuie evitate

    22/09/20253 Mins Read24
    Sursa foto: health.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Cu toții ajungem să avem mâncare rămasă pe care nu vrem să o aruncăm (și, de fapt, resturile bogate în amidon reîncălzite pot fi chiar mai sănătoase), dar, pe de altă parte, ne temem de toxiinfecții alimentare. Aproximativ un milion de oameni pe an se îmbolnăvesc din cauza alimentelor contaminate – aproximativ jumătate din cauza mâncării gătite acasă (grătarele de vară sau resturile de la diverse sărbători fiind principalele vinovate) – iar pentru aproximativ 100 de persoane pe an, acest lucru poate fi fatal, potrivit bbc.co.uk.

    De ce apare toxiinfecția alimentară și cum o putem evita prin reîncălzirea mâncării

    Toxiinfecția alimentară este, de obicei, cauzată de bacteriile de pe alimente. Cel mai mare vinovat nu este, așa cum se crede adesea, Salmonella, E. coli sau Listeria, ci Campylobacter. S-a descoperit recent că această bacterie se află pe ambalajul exterior al puilor din supermarket în proporție de 6% și poate supraviețui una-două ore pe o suprafață din bucătărie, deci se răspândește foarte ușor. Problema este că, spre deosebire de Salmonella, pentru care zeci de mii de bacterii trebuie să supraviețuiască mediului ostil al stomacului pentru a te îmbolnăvi, în cazul Campylobacter sunt necesare doar în jur de 500 de bacterii.

    Cheia pentru a distruge bacteriile este utilizarea căldurii – așadar, gătirea completă, până în interior, este importantă, mai ales în cazul cărnii de pui, unde textura cărnii este suficient de afânată încât bacteriile pot pătrunde în profunzime. Acest lucru este valabil și pentru resturile reîncălzite, nu doar pentru gătitul inițial.

    Cum să păstrezi corect mâncare rămasă și de câte ori o poți reîncălzi

    Specialiștii în standarde alimentare recomandă reîncălzirea mâncării doar o singură dată, însă, în realitate, poți face acest lucru de câte ori dorești, atâta timp cât o faci corect.

    În primul rând, depozitează bine mâncarea rămasă – adică păstreaz-o cât mai rece. Totuși, ai grijă să nu pui mâncarea fierbinte direct în frigider. Tot ce faci în acest caz este să ridici temperatura din frigider și să-l transformi într-un incubator pentru bacterii – ceea ce nu este deloc benefic pentru alimentele din interior! În schimb, acoperă mâncarea, las-o să se răcească la temperatura camerei (dar nu mai mult de patru ore), și abia apoi pune-o în frigider.

    Cum se reîncălzește corect mâncarea, mai ales când folosești cuptorul cu microunde

    Reîncălzește mâncarea complet. Cei mai mulți dintre noi folosim un cuptor cu microunde pentru asta, însă microundele încălzesc neuniform, lăsând porțiuni reci în care bacteriile pot supraviețui. Așadar, scoate mâncarea, amestec-o și reîncălzește-o din nou, cel puțin încă o dată, pentru a te asigura că fiecare parte a ajuns fierbinte (peste 60 de grade Celsius).

    De ce NU se reîncălzește orezul?

    Există o excepție de la regula „poți reîncălzi mâncarea”, și anume orezul. Există o bacterie numită Bacillus cereus care trăiește în special pe orez. Aceste bacterii sunt, ca și celelalte specii care provoacă toxiinfecții alimentare – pot provoca îmbolnăvirea, dar sunt distruse prin gătire. Totuși, B. cereus produce și un compus toxic – iar această toxină nu poate fi distrusă prin căldură. Așadar, odată ce bacteriile au crescut pe orezul tău, acesta va fi toxic, indiferent cât de bine îl reîncălzești (și cel mai probabil te va face să te simți foarte rău în decurs de 30-60 de minute).

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 23/09/2025

    Trei idei de preparate rapide pentru cină, cu o simplă conservă de fasole: de la salată mexicană la o tocăniță ușor de gătit

    Cultură 23/09/2025

    Ce să faci în ultimile zile de septembrie? Trei seri de teatru la „Eugène Ionesco”

    RECOMANDATE 23/09/2025

    (VIDEO) Macron îl sună pe Trump de pe trotuar: „Ghici ce? Aștept în stradă pentru că totul e blocat”

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Macron îl sună pe Trump de pe trotuar: „Ghici ce? Aștept în stradă pentru că totul e blocat”
    23/09/20251.455 Views
    De ce uneori te trezești obosit chiar dacă dormi 8 ore? Explicația medicului neurolog
    22/09/2025326 Views
    În inima Europei: cultura, tradițiile și limba română celebrate alături de poetul Vasile Romanciuc
    17/09/2025270 Views
    Țările în care sunt recunoscute permisele de conducere emise în R. Moldova
    18/09/2025236 Views
    Recomandate
    Gastronomie 23/09/20252 Mins Read14 Views

    Trei idei de preparate rapide pentru cină, cu o simplă conservă de fasole: de la salată mexicană la o tocăniță ușor de gătit

    Dacă ai în cămară o conservă de fasole și nu știi ce să gătești pentru…

    Ce să faci în ultimile zile de septembrie? Trei seri de teatru la „Eugène Ionesco”

    (VIDEO) Macron îl sună pe Trump de pe trotuar: „Ghici ce? Aștept în stradă pentru că totul e blocat”

    Trump leagă Tylenolul (paracetamolul) de autism. Comunitatea medicală: „Declarații periculoase și iresponsabile”

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Trei idei de preparate rapide pentru cină, cu o simplă conservă de fasole: de la salată mexicană la o tocăniță ușor de gătit

    Ce să faci în ultimile zile de septembrie? Trei seri de teatru la „Eugène Ionesco”

    (VIDEO) Macron îl sună pe Trump de pe trotuar: „Ghici ce? Aștept în stradă pentru că totul e blocat”

    Cele mai populare

    (VIDEO) Macron îl sună pe Trump de pe trotuar: „Ghici ce? Aștept în stradă pentru că totul e blocat”

    De ce uneori te trezești obosit chiar dacă dormi 8 ore? Explicația medicului neurolog

    În inima Europei: cultura, tradițiile și limba română celebrate alături de poetul Vasile Romanciuc

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.