Brânzeturile sunt unele dintre cele mai apreciate delicatese din întreaga lume, iar un expert în domeniu, Cathy Strange, dezvăluie, pentru Food&Wine câteva dintre cele mai interesante și surprinzătoare fapte despre acest produs. De la furturile spectaculoase de brânză până la descoperiri din lumea producătorilor americani, acest articol oferă o privire de ansamblu asupra celor mai fascinante aspecte ale universului brânzeturilor.
Brânza este unul dintre cele mai furate produse din lume
Pe lângă diamante și aur, ceea ce caută cu adevărat infractorii, potrivit lui Strange, este brânza. Deși datele recente sunt greu de obținut, un studiu din 2011 al Centrului pentru Cercetări Comerciale din Regatul Unit a constatat că brânza era cel mai frecvent furat produs din lume. Multe dintre aceste furturi sunt de mică amploare, dar hoțiile mari de brânză au fost tot mai frecvente în ultimii ani.
Strange subliniază că în octombrie a acestui an, brânză premiată de tip cheddar în valoare de aproape 400.000 de dolari a fost furată de la renumitul magazin Neal’s Yard Dairy din Londra. În 2022, 161 de „roți” de cașcaval în valoare totală de 23.000 de dolari au fost furate de la o fermă de lactate din Olanda, iar aceasta este doar una dintre mai multe jafuri mari de brânză care au afectat industria începând cu 2016.
Mozzarella este brânza cea mai populară din Statele Unite
În 2023, mozzarella a fost tipul de brânză cel mai popular din Statele Unite, cu 12,45 lire consumate pe cap de locuitor — iar cheddar a venit pe locul al doilea, cu 11,83 lire.
Așa cum explică Strange, americanii nu consumă în mod regulat mozzarella, dar potrivit USDA, în fiecare zi, aproximativ 11% din populația din Statele Unite va consuma pizza. Gustul și prețul contribuie, de asemenea, la popularitatea mozzarella — are un gust ușor și proaspăt, ceea ce o face ușor de savurat și este o brânză mai accesibilă pentru că nu trebuie să fie maturată.
Brânza americană inspiră industria
Brânzeturile europene au dominat mult timp topurile mondiale, iar recent, la World Cheese Awards, continentul a obținut 13 din cele 14 locuri de top. Cu toate acestea, Cathy Strange, expertă în brânzeturi, susține că producătorii de brânză din Statele Unite sunt acum o adevărată sursă de inspirație pentru întreaga lume. Strange menționează că producțiile de brânză americane sunt respectate și apreciate, iar în prezent, toată lumea încearcă să ajungă din urmă inovațiile lor.
Unul dintre producătorii americani preferați de Strange este Jasper Hill Farm, care a obținut locul 5 în clasamentul celor mai bune 14 brânzeturi la World Cheese Awards 2024 cu brânza Bayley Hazen Blue. De asemenea, Strange subliniază un alt exemplu de succes din Statele Unite: brânza Tillamook Creamery’s Maker’s Reserve 2014 Extra Sharp White Cheddar din Oregon, care a fost desemnată cea mai bună cheddar din lume în 2024, detronând chiar brânzeturile tradiționale din Regatul Unit.
Brânza este sezonieră
Brânza nu este doar un aliment versatil, ci și unul cu un profil de gust sezonier. Strălucirea gustului brânzei depinde foarte mult de dieta animalelor de la care provine laptele. Pe măsură ce vacile sau caprele se hrănesc diferit de-a lungul anului, și gustul laptelui lor se schimbă, influențând astfel brânzeturile produse, ulterior, din acesta.
De exemplu, brânza proaspătă, precum mozzarella sau ricotta, poate avea un gust diferit în funcție de sezon. Unele brânzeturi sunt produse doar în anumite perioade ale anului, cum ar fi Le Gruyère d’Alpage AOP, care se face doar vara, când vacile se hrănesc cu flora de munte. De asemenea, brânza Vacherin Mont d’Or, cunoscută pentru consistența sa cremoasă, este produsă doar iarna, având o disponibilitate limitată pe parcursul anului.