Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Curiozități pe care nu le știi despre brânzeturi: cel mai furat produs din lume

    26/02/20253 Mins Read38
    Foto: ro.aliment
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Brânzeturile sunt unele dintre cele mai apreciate delicatese din întreaga lume, iar un expert în domeniu, Cathy Strange, dezvăluie, pentru Food&Wine câteva dintre cele mai interesante și surprinzătoare fapte despre acest produs. De la furturile spectaculoase de brânză până la descoperiri din lumea producătorilor americani, acest articol oferă o privire de ansamblu asupra celor mai fascinante aspecte ale universului brânzeturilor. 

    Brânza este unul dintre cele mai furate produse din lume

    Pe lângă diamante și aur, ceea ce caută cu adevărat infractorii, potrivit lui Strange, este brânza. Deși datele recente sunt greu de obținut, un studiu din 2011 al Centrului pentru Cercetări Comerciale din Regatul Unit a constatat că brânza era cel mai frecvent furat produs din lume. Multe dintre aceste furturi sunt de mică amploare, dar hoțiile mari de brânză au fost tot mai frecvente în ultimii ani.

    Strange subliniază că în octombrie a acestui an, brânză premiată de tip cheddar în valoare de aproape 400.000 de dolari a fost furată de la renumitul magazin Neal’s Yard Dairy din Londra. În 2022, 161 de „roți” de cașcaval în valoare totală de 23.000 de dolari au fost furate de la o fermă de lactate din Olanda, iar aceasta este doar una dintre mai multe jafuri mari de brânză care au afectat industria începând cu 2016.

    Mozzarella este brânza cea mai populară din Statele Unite

    În 2023, mozzarella a fost tipul de brânză cel mai popular din Statele Unite, cu 12,45 lire consumate pe cap de locuitor — iar cheddar a venit pe locul al doilea, cu 11,83 lire.

    Așa cum explică Strange, americanii nu consumă în mod regulat mozzarella, dar potrivit USDA, în fiecare zi, aproximativ 11% din populația din Statele Unite va consuma pizza. Gustul și prețul contribuie, de asemenea, la popularitatea mozzarella — are un gust ușor și proaspăt, ceea ce o face ușor de savurat și este o brânză mai accesibilă pentru că nu trebuie să fie maturată.

    Brânza americană inspiră industria

    Brânzeturile europene au dominat mult timp topurile mondiale, iar recent, la World Cheese Awards, continentul a obținut 13 din cele 14 locuri de top. Cu toate acestea, Cathy Strange, expertă în brânzeturi, susține că producătorii de brânză din Statele Unite sunt acum o adevărată sursă de inspirație pentru întreaga lume. Strange menționează că producțiile de brânză americane sunt respectate și apreciate, iar în prezent, toată lumea încearcă să ajungă din urmă inovațiile lor.

    Unul dintre producătorii americani preferați de Strange este Jasper Hill Farm, care a obținut locul 5 în clasamentul celor mai bune 14 brânzeturi la World Cheese Awards 2024 cu brânza Bayley Hazen Blue. De asemenea, Strange subliniază un alt exemplu de succes din Statele Unite: brânza Tillamook Creamery’s Maker’s Reserve 2014 Extra Sharp White Cheddar din Oregon, care a fost desemnată cea mai bună cheddar din lume în 2024, detronând chiar brânzeturile tradiționale din Regatul Unit.

    Brânza este sezonieră

    Brânza nu este doar un aliment versatil, ci și unul cu un profil de gust sezonier. Strălucirea gustului brânzei depinde foarte mult de dieta animalelor de la care provine laptele. Pe măsură ce vacile sau caprele se hrănesc diferit de-a lungul anului, și gustul laptelui lor se schimbă, influențând astfel brânzeturile produse, ulterior, din acesta.

    De exemplu, brânza proaspătă, precum mozzarella sau ricotta, poate avea un gust diferit în funcție de sezon. Unele brânzeturi sunt produse doar în anumite perioade ale anului, cum ar fi Le Gruyère d’Alpage AOP, care se face doar vara, când vacile se hrănesc cu flora de munte. De asemenea, brânza Vacherin Mont d’Or, cunoscută pentru consistența sa cremoasă, este produsă doar iarna, având o disponibilitate limitată pe parcursul anului.

    curiozități brânză

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 07/12/2025

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Gastronomie 07/12/2025

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    RECOMANDATE 07/12/2025

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Populare în ultima lună
    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău
    04/12/20251.162 Views
    De ce a ales să-și crească Valentina Nafornița copiii la Chișinău, deși putea locui oriunde în Europa
    05/12/2025352 Views
    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”
    01/12/2025302 Views
    (VIDEO) Cine este tânăra din Chișinău care a adus un tricolor gigant din baloane sub Arcul de Triumf din București
    01/12/2025298 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 07/12/20252 Mins Read126 Views

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Schimbarea regulată a bureților de bucătărie este un obicei de igienă esențial pentru a preveni…

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Prevenirea răcelilor: măsuri esențiale pentru menținerea sănătății în sezonul rece

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Cele mai populare

    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău

    De ce a ales să-și crească Valentina Nafornița copiii la Chișinău, deși putea locui oriunde în Europa

    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.