Paștele vine cu mese îmbelșugate, dar și cu tentații în magazine care ne pot da bugetul și echilibrul alimentar peste cap. În goana după preparate tradiționale și produse „de sărbătoare”, cumpărăturile impulsive devin o capcană frecventă. Nutriționista G4Food Tania Fântână atrage atenția asupra celor mai comune greșeli pe care le facem în această perioadă – de la lipsa unei liste clare până la tendința de a cumpăra „ca să fie” – și ne oferă sfaturi utile pentru a face alegeri conștiente și sănătoase.
Ar fi păcat să dai foarte mulți bani pe o masă plină și apoi să nu știi cum să faci să mănânci din toate aceste preparate, pentru că se strică sau, și mai rău, să se strice și să le arunci.
Când faci planurile pentru sărbători, nu uita că stomacul tău o să fie de aceeași dimensiune și nevoile tale fiziologice de hrană – aceleași.
Greșeli frecvente, potrivit nutriționistei
Cumperi fără listă: întri în supermarket „doar pentru câteva lucruri” și ieși cu o sacoșă de snacksuri, 4 iepurași de ciocolată și 3 cutii de ouă deja vopsite, plus alte câteva alimente care nici măcar nu sunt la promoție sau specifice sărbătorilor.
Te lași sedus de „oferta specială”: cu sau fără eticheta mare de „ofertă specială”, ar trebui să cumpărăm numai produse pe care chiar le folosim. 2+1 gratis la pască? Sună bine, dar ai nevoie, cu adevărat de 3 cozonaci?
Nu-ți face stocuri mari de mâncare: acum găsești deschis la un magazin printre blocuri pentru mici cumpărături. Oricum și invitații o să vină cu mâncare. Sigur nu muriți de foame. Sărbătorile durează 2-3 zile, nu o lună. Iar magazinele nu se închid pentru totdeauna.
Cumperi „ca să fie”: dacă am cuantifica vreodată câte milioane de lei avem blocate în stocuri de mâncare, cred că ne-am speria. „Poate vin musafiri”, „poate mi se face poftă”, „poate încerc ceva nou”… și rămâi cu mâncare stricată și regrete.
Te duci la cumpărături flămând sau obosit: asta e valabilă pentru toate cazurile când mergem la cumpărături. Nu intri să îți faci cumpărăturile pur și simplu într-un magazin. Trebuie să știi dinainte ce o să cumperi de acolo. Trebuie să ai niște planuri dinainte făcute cu acea mâncare.
Ce poți face?
-
Schițează un meniu fix pentru aceste sărbători. Gândește-te bine ce invitați ai și ce pot aduce și ei;
-
Încearcă să folosești și materia primă pe care o ai deja în casă, în frigider, în congelator sau în cămară;
-
Gătește simplu. Paștele este o sărbătoare a primăverii, a salatelor, a prospețimii. Nu te complica în multe aperitive, garnituri, deserturi nesfârșite;
-
Stabilește-ți un buget pentru această sărbătoare. Știu că e frumos să fim relaxați de Paște și să cumpărăm tot ce ne face cu ochiul, dar banii nu vin mereu ușor și poate că meriți o stare de stabilitate și siguranță financiară și după ce se încheie sărbătorile. Nu de alta, dar în curând vine vara cu concediile ei nesfârșite și bugetul o să fie tot mai lovit de cheltuieli;
-
Cumpără puțin și bun. Ia produse făcute în casă sau artizanale, sau mâncare gătită proaspăt, versus foarte multe ambalaje doar ca să fie „de back-up” dacă ceva nu e bun;
-
Fă-ți puțin timp liber în acea perioadă și gătește tu aperitivul măcar. Cumpără doar carnea pentru friptură și desertul.
Cumpără echilibrat, nu da atenție la toate reclamele ce îți inundă căsuța poștală în perioada asta. Există viață și după aceste sărbători! Să mai păstrăm resurse de toate felurile și pentru această perioadă.