Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Clove tea – ceaiul de cuișoare. De ce ar trebui să îl incluzi în rutina ta zilnică

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum știi dacă ai fiert ouăle bine? 5 metode eficiente de verificare

    28/01/20253 Mins Read57
    Foto: prodea.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Cum poți verifica dacă ouăle fierte sunt gătite perfect, fără să le spargi? Breana Lai Killeen, specialistă cu aproape 20 de ani de experiență în bucătării profesionale, a publicat un articol pe EatingWell, în care a analizat cinci metode populare pentru a afla dacă ouăle sunt crude, moi sau tari. Autoarea, care este fermieră și are grijă de 150 de găini ouătoare, și-a folosit experiența vastă pentru a testa aceste trucuri, oferind concluzii surprinzătoare despre eficiența fiecărei tehnici.

    Metoda 1: Rotirea ouălor

    Killeen explică că rotirea ouălor s-a dovedit a fi o metodă utilă pentru a distinge ouăle crude de cele fierte. Ea a observat că ouăle gătite se rotesc mai rapid, mai uniform și mai lin, în timp ce ouăle crude se clatină și abia se învârt. Totuși, această metodă nu ajută la identificarea gradului de gătire – dacă ouăle sunt moi, medii sau tari.

    Metoda 2: Scuturarea ouălor

    O altă tehnică testată de autoare a fost scuturarea ouălor pentru a observa dacă acestea fac zgomot de lichid în interior (specific ouălor crude) sau nu (specific ouălor fierte). Killeen a constatat că diferențele sunt greu de observat, mai ales atunci când ouăle sunt reci. Chiar și la temperatura camerei, variațiile erau minore, ceea ce face ca această metodă să fie nesigură.

    Metoda 3: Scufundarea în apă caldă

    Breana a încercat să scufunde ouăle într-un vas cu apă caldă, verificând dacă se formează bule de aer în jurul cojii, ceea ce ar indica faptul că ouăle sunt crude. Cu toate acestea, testele au arătat că bulele sunt greu de observat și nu oferă o metodă clară de diferențiere între ouăle crude și cele fierte.

    Metoda 4: Utilizarea unei lanterne

    Pe baza experienței de fermieră, autoarea a folosit o lanternă pentru a observa modul întrâncare lumina trece prin coaja oului. Ea a descoperit că ouăle crude permit trecerea luminii, în timp ce ouăle fierte nu. Totuși, această metodă indică doar dacă oul este parțial gătit, fără a putea determina gradul de gătire (moale, mediu sau tare).

    Metoda 5: Spargerea ouălor

    Spargerea oului este cea mai evidentă modalitate de a verifica dacă este fiert sau crud, dar implică distrugerea cojii. Killeen explică că, în cazul ouălor crude, acest lucru obligă utilizarea lor imediată, iar în cazul ouălor fierte, doar tăierea în jumătate va arăta dacă sunt moi, medii sau tari.

    Cum să fierbi ouăle perfect

    Pentru cei care doresc ouă fierte perfect de fiecare dată, Breana recomandă utilizarea unui cronometru. Ea sugerează să puneți ouăle într-un singur strat într-o cratiță, acoperindu-le cu apă cu 2-3 cm deasupra lor. Apa trebuie adusă la punctul de fierbere la foc mediu-mare, apoi redus focul la un nivel minim pentru a menține o fierbere ușoară. Timpul de gătire variază: 4 minute pentru ouă moi, 6 minute pentru ouă medii și 10 minute pentru ouă tari. La final, ouăle trebuie transferate imediat într-un bol cu apă rece pentru a opri procesul de gătire.

    După ce a testat mai multe metode, Killeen concluzionează că cele mai eficiente trucuri pentru a verifica dacă ouăle sunt fierte sunt rotirea și utilizarea unei lanterne. Cu toate acestea, dacă dorim să aflăm gradul exact de gătire, singura soluție sigură este să urmăm o metodă precisă de fierbere, utilizând un cronometru.

    cum fierbi ouăle corect

    Articole asemănătoare

    Mediu 12/05/2025

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Mediu 12/05/2025

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    RECOMANDATE 12/05/2025

    Clove tea – ceaiul de cuișoare. De ce ar trebui să îl incluzi în rutina ta zilnică

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/20251.076 Views
    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji
    08/05/2025248 Views
    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani
    07/05/2025136 Views
    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai
    10/05/2025109 Views
    Recomandate
    Mediu 12/05/20252 Mins Read9 Views

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

     Plantele aromatice se încadrează bine în spații mici, tocmai de aceea, dacă trăiești la bloc,…

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Clove tea – ceaiul de cuișoare. De ce ar trebui să îl incluzi în rutina ta zilnică

    Conservarea căpșunilor: 5 moduri de a le consuma tot anul

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Clove tea – ceaiul de cuișoare. De ce ar trebui să îl incluzi în rutina ta zilnică

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji

    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.