În teorie, fiecare pescărie ar trebui să aibă o etichetă lângă fiecare pește, unde să fie indicate numele speciei, data capturării, originea și termenul de valabilitate. Da, uneori informațiile sunt incomplete sau lipsesc, mai ales în cazul produselor neambalate. Și din păcate, în multe locuri regulile nu sunt respectate, scrie G4Food.
Fiecare tip de pește are particularitățile sale, dar în general, aceste recomandări sunt valabile pentru toate produsele de acest tip. Cele mai importante aspecte de verificat sunt ochii, pielea și mirosul, deoarece alte detalii necesită să atingi peștele, lucru care nu este întotdeauna posibil.
Cum recunoști un pește proaspăt
Aspectul pielii
Pielea trebuie să fie netedă, cu culori vii, sidefate. Nu trebuie să aibă zone decolorate.
Mucositatea pielii
Peștele proaspăt are o peliculă fină apoasă și transparentă, nu lipicioasă sau opacă.
Ochii
Ochii trebuie să fie clari, proeminenți și cu pupila neagră și lucioasă. Nu cumpăra un pește cu ochii tulburi sau adânciți.
Pielea interioară a abdomenului
Trebuie să fienetedă, strălucitoare și ferm atașată de carne.
Carnea
Trebuie să fie fermă, elastică și cu suprafața netedă.
Mirosul
Peștele proaspăt miroase a mare, a alge, un miros plăcut și natural. NU trebuie să miroasă puternic a pește – acest lucru este un semn clar că nu mai este proaspăt.
NU cumpăra pește dacă prezintă următoarele simptome
Piele cu culoare ternă sau „moartă”.
Mucozități gălbui sau gri pe suprafața pielii.
Branhii gri-gălbui în loc de roșu aprins.
Pielea interioară a abdomenului desprinsă sau ruptă.
Carne moale, opacă sau aspră la atingere.
Miros de amoniac.