Ceaiul albastru, cunoscut și sub numele de Butterfly Pea Tea sau Clitoria ternatea, este o băutură populară în Asia, apreciată pentru culoarea sa spectaculoasă și beneficiile pentru sănătate. Clitoria ternatensis este utilizat în mod tradițional în medicina ayurvedică. Proprietățile sale colorante sunt apreciate în bucătăria asiatică, unde este folosită pentru a vopsi în albastru orezul, deserturile și băuturile. În Europa, florile culese și uscate sunt cel mai adesea folosite pentru prepararea ceaiului albastru, care are o aromă intensă, relatează G4Food.
Provine din planta Clitoria ternatea, o floare originară din Asia de Sud-Est. Infuzia are o culoare albastru intens, datorită antocianinelor, aceiași pigmenți antioxidanți care se găsesc și în afine. Dacă adaugi lămâie, ceaiul își schimbă culoarea din albastru în mov datorită modificării pH-ului.
- Este bogat în antioxidanți, protejează celulele de stresul oxidativ și poate contribui la încetinirea îmbătrânirii.
- Susține sănătatea creierului, conține compuși care ar putea îmbunătăți memoria și funcțiile cognitive.
- Ajută digestia, poate avea efecte ușoare detoxifiante și antiinflamatoare asupra sistemului digestiv.
- Are un efect relaxant, este folosit în medicina tradițională pentru reducerea stresului și îmbunătățirea somnului.
- Are posibile efecte benefice asupra glicemie, iar unele studii sugerează că poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Cum se prepară
Infuzează 1-2 lingurițe de flori uscate în apă fierbinte timp de 3-5 minute. Poți adăuga miere, ghimbir sau lămâie pentru un gust mai complex. Se poate consuma atât cald, cât și rece, fiind o bază excelentă pentru cocktailuri și băuturi exotice.
Produsul este destinat în principal adulților. Nu este recomandată utilizarea la copii, femei însărcinate și care alăptează. Cei care iau medicamente ar trebui să consulte un medic sau farmacist înainte de utilizare. Nu depășiți doza zilnică recomandată, potrivit G4Food.