Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum să prepari iaurt grecesc acasă: rețetă simplă și sănătoasă

    12/02/20254 Mins Read131
    Foto: heathshots/Adobe Stock
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Dacă îți dorești un gust cremos și sănătos, iaurtul grecesc este o alternativă delicioasă la brânza de vaci. Dacă nu vrei să-l cumperi din magazin, iată o rețetă simplă pentru a-l prepara acasă. În acest mod vei obține un iaurt gros, cremos și ușor acrișor, perfect pentru a-l savura simplu, cu fructe sau ca bază pentru sosuri. 

    Ce este iaurtul grecesc?

    Iaurtul grecesc este o versiune strecurată a iaurtului, adică trece printr-un proces de eliminare a zerului, partea lichidă a laptelui. Acest proces îi conferă o textură mai groasă și mai cremoasă decât iaurtul obișnuit. Conform unui studiu publicat pe ResearchGate, această procedură de strecurare concentrează conținutul de proteine, transformând iaurtul grecesc într-o adevărată sursă de proteine. Pe lângă gustul său acrișor și versatilitatea în gătit, iaurtul grecesc are numeroase beneficii pentru sănătate, fiind bogat în calciu și conținând de obicei probiotice care sunt benefice pentru intestinul tău.

    Ingrediente necesare pentru iaurtul grecesc:

    • 4 căni (1 litru) de lapte (poți folosi lapte integral, 2% sau degresat – laptele integral va da cel mai cremos iaurt)
    • 2 linguri de iaurt simplu, cu culturi active și vii (pentru a porni fermentarea)
    • O oală mare
    • Un termometru (ideal unul cu citire rapidă)
    • Un tel (mixer)
    • Un borcan sau recipient curat cu capac
    • Pânză de brânză sau un prosop de bucătărie subțire și curat
    • Strecurătoare sau sită

    Mod de preparare:

    1. Încălzește laptele: Pune laptele într-o oală mare și încălzează-l la foc mediu, amestecând din când în când pentru a preveni arderea. Încălzează-l până ajunge la 82°C. Această etapă se numește pasteurizare și ajută la distrugerea bacteriilor dăunătoare. Dacă folosești lapte ultra-pasteurizat, poți sări peste acest pas, deoarece acesta este deja încălzit la o temperatură înaltă.

    2. Răcește laptele: După ce ai oprit focul, lasă laptele să se răcească până ajunge la 43-46°C. Aceasta este temperatura ideală pentru ca culturile de iaurt să se dezvolte. Poți accelera procesul de răcire punând oala într-un vas cu apă rece.

    3. Adaugă iaurtul starter: Când laptele a ajuns la temperatura corectă, adaugă cele 2 linguri de iaurt simplu cu culturi active. Amestecă bine până când iaurtul este complet dizolvat.

    4. Pune amestecul într-un recipient: Toarnă amestecul de lapte și iaurt într-un borcan sau recipient curat cu capac. Cheia acum este să menții iaurtul la o temperatură constantă (aproximativ 38-43°C) pe parcursul a câteva ore, în timp ce fermentează. Poți face acest lucru în mai multe moduri:

      • Preîncălzește cuptorul la cea mai mică temperatură sau doar aprinde lumina și pune recipientul acoperit în cuptor. Verifică temperatura pentru a te asigura că este în intervalul ideal.
      • Poți înveli recipientul într-un prosop gros și să-l pui într-un loc cald, cum ar fi lângă un calorifer sau într-un cuptor ușor încălzit (oprit).
    5. Lasă iaurtul să fermenteze: Lasă iaurtul să fermenteze între 6 și 8 ore, sau mai mult pentru un gust mai acrișor. După 6 ore, verifică iaurtul. Ar trebui să fie mai gros și să aibă un miros ușor acrișor. Dacă este încă prea lichid, lasă-l câteva ore în plus.

    6. Strecoară iaurtul: Pune o pânză de brânză sau un prosop curat într-o strecurătoare și așază strecurătoarea peste un bol pentru a colecta zerul (lichidul care se scurge). Toarnă iaurtul în strecurătoare.

    7. Lasă iaurtul să se strecoare: Lasă iaurtul să se strecoare timp de 2-4 ore sau mai mult, dacă vrei un iaurt mai gros. Cu cât îl lași mai mult, cu atât va deveni mai cremos și mai dens. Zerul care se scurge este plin de nutrienți și poate fi folosit în prăjituri sau smoothie-uri.

    8. Refrigerare și savurare: După ce iaurtul a ajuns la consistența dorită, transferă-l într-un recipient curat și pune-l la frigider. Acesta va continua să se îngroașe pe măsură ce se răcește. Acum poți savura iaurtul grecesc făcut în casă!

    Sfaturi utile:

    • Controlul temperaturii este esențial pentru a asigura dezvoltarea bacteriilor benefice. Așadar, asigură-te că laptele ajunge la temperatura potrivită înainte de a adăuga iaurtul starter.
    • Menține un mediu cald în timpul fermentației pentru cele mai bune rezultate.
    • Folosește lapte de bună calitate, preferabil lapte integral, pentru un iaurt mai cremos și mai bogat.

    Reteță preluată. Sursă: Healthsots

    iaurt grecesc preparat acasă rețetă iaurt grecesc

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 13/06/2025

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Gastronomie 13/06/2025

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Mediu 13/06/2025

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Populare în ultima lună
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/20251.046 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/2025650 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025211 Views
    Meningococul: ce trebuie să știi despre această infecție. Cum recunoști simptomele și ce poți face
    04/06/2025161 Views
    Recomandate
    Gastronomie 13/06/20254 Mins Read49 Views

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Ardeii grași sunt acele legume colorate și crocante care apar peste tot, în taco, pizza,…

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Copiii pot avea frecvent probleme digestive în sezonul cald și în călătorii. Cum știi că cel mic este deshidratat și ce măsuri trebuie să iei?

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Cele mai populare

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.