Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum pregătim salată de orez cu ton și legume

    27/12/20243 Mins Read29
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Orezul cu ton se poate ține la frigider 2-3 zile. Se pregătește asemănător pastelor cu ton și legume, diferă doar aromele cu care asociem orezul. Dacă pastelor li se potrivește gama de arome mediteraneene din categoria roșii, castraveți, măsline, orezul merge cel mai bine cu un mix de gust dulce acrișor. În ambele cazuri, le asociem o parte de proteine, în cazul orezului, e suficient ton din conservă și ouă fierte, pe lângă componența vegetală.

    Secretul reușitei este să aromatizăm orezul când este cald încă și apoi să îl lăsăm la frigider.

    Ingrediente pentru 4 porții

    • 320 g orez
    • 320 g ton din conservă
    • 10-15 roșii cherry
    • 1 ardei roșu sau amestec de ardei roșu, galben, verde
    • 1 castravete
    • 2 morcovi
    • o mână de fasole verde
    • 100 g măsline negre, eventual tăiate în două
    • 1 lingură de cappere desărate anterior
    • 100 g mozzarella/feta/telemea
    • 3-4 ouă fierte
    • 3-4 linguri de ulei de măsline
    • 2-3 linguri de suc de lămâie
    • 3-4 linguri de oțet
    • sare, piper, pătrunjel verde

    Procedeu

    Pentru a prepara salata de orez trebuie să acționăm pe două fronturi: pe de o parte să fierbem orezul, pe de alta, să pregătim legumele.

    Începem prin a pune apa cu sare la fiert într-o oală mare. Ca și la paste, minim 1 l de apă la 100 g orez, se fierbe al dente, se scurge și clătește.

    În linii mari există două școli de gândire privind prepararea orezului: unii îl condimentează la cald, imediat ce e gata. Alții îl condimentează când s-a răcit. La rece sau la cald, odată ce e gata orezul se condimentează cu ulei, suc de lămâie, sare, piper, pătrunjel verde tocat mărunt. Cel mai simplu e să folosim un bol mare, ideal de sticlă sau ceramică.

    Imediat, se adaugă și tonul din conservă scurs, măslinele, caperele, cuburile de brânză. Dacă uleiul de la ton este în regulă și nu conține conservanți se poate folosi cu mult succes uleiul. Când se răcorește bine se așează bolul în frigider.

    Cum pregătim legumele

    În continuare, se taie roșiile cherry în patru, se sărează puțin și se lasă să se scurgă într-o sită. În acest fel împiedicăm umiditatea excesivă să se acumuleze în salată. Tăiem cuburi castravetele și amestecăm cu roșiile, se vor scurge împreună.

    În timp ce așteptăm să se scurgă roșiile, blanșăm rapid fasolea verde, morcovii, ardeiul tăiate cuburi mici. Blanșarea înseamnă trecerea rapidă prin apă care fierbe. Pentru a obține în final gustul dulce acrișor aromat specific acestei salate, se adaugă în apă 3-4 linguri de oțet. Legumele se țin în apă nu mai mult de 2 minute, se scurg și se răcoresc puțin.

    Când nu mai sunt calde se adaugă peste orezul condimentat din bol, la fel, roșiile și castraveții.

    Se completează cu piper proaspăt ras, eventual sare. La final se adaugă și ouăle fierte tăiate felii, când salata e deja amalgamată, mai ales dacă vrem să nu se dezintegreze.

    Se mai lasă puțin la frigider și se servește rece.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 25/12/2025

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Populare în ultima lună
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/2025331 Views
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025103 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202594 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202576 Views
    Recomandate
    Gastronomie 25/12/202511 Mins Read42 Views

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Deseori, legumele se deteriorează înainte de a ajunge să fie consumate. Dacă știi cum să…

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Cum să spui „Crăciun Fericit” în 19 limbi

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Cele mai populare

    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.