Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Pașaportul în mâinile copilului tău creativ? Ce faci când documentele sunt deteriorate

    Ce alimente consumăm pentru a obține vitamina D

    (VIDEO) S-a născut prematur, iar medicii nu-i dădeau șanse să poată vorbi sau merge. Acum, la 22 de ani, a luptat în ring cu idolul său, Cătălin Moroșanu

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum pregătim legumele pentru grătar

    30/04/20254 Mins Read35
    Foto: grillexpert
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    De regulă data de 1 mai marchează și începutul grătarelor în aer liber, iar o bună strategie pentru a nu exagera cu consumul de carne este ca lângă ea să adăugăm și legume. Sunt colorate, aromate, sănătoase și ușor de digerat. 

    Legume pe grătar -câteva reguli generale pentru maxim de rezultat

    Secretul reușitei legumelor la grătar începe cu tăierea lor corectă, scrie G4Food. Fiecare legumă are particularitățile ei, dar regula generală este: felii nici prea groase, nici prea subțiri, pentru a evita arderea sau alterarea gustului. În cazul vinetelor sau al dovleceilor, o grosime a feliei între 1-2 cm este ideală.

    Acestea nu se pun pe grătar imediat după ce le-am tăiat. Exact pe modelul cărnii, se țin întâi la marinat, cel puțin o oră, în diferite variante aromatice:

    -ulei, usturoi, pătrunjel, lămâie, ardei iute

    -ulei, piper și sos de soia

    -ulei, ceapă tăiată mărunt, ardei iute, oțet balsamic

    Dacă timpul la dispoziție este scurt, e nevoie să fie măcar unse cu ulei, folosind un spray sau o pensulă. Această etapă este obligatorie pentru că împiedică arderea, creând o ușoară barieră protectivă. Este important, totodată, ca atunci când le așezăm pe grătar să nu aibă pe ele ulei în exces.

    O altă regulă generală: legumele care conțin mai multă apă se așează mai spre centrul grătarului – tehnică numită și căldură directă, în timp ce cele de consistență mai dură se așează spre margine, pentru a evita arderea, căldură indirectă.

    Ultima dar nu cea mai puțin importantă: legumele pe grătar se presară cu sare abia după ce sunt gata, pentru a evita uscarea lor, din cauza proprietăților hidrofile ale sării.

    Legume pe grătar –  timpii de gătire pentru fiecare

    • Vinete: întregi la căldură directă, adică în centrul grătarului – aprox. 30 minute; felii groase, la căldură directă, spre margine, întoarse din când în când – aprox. 10 minute

    • Sparanghel: întreg la căldură directă – 5 sau 10 minute

    • Ciuperci champignon: întregi la căldură indirectă – 10 sau 15 minute
    • Ardei: tăiați în jumătate și gătiți la căldură directă – 10 sau 15 minute

    • Roșii: tăiate în jumătate, în centrul grătarului – circa 10 minute
    • Praz: întreg, gătit la căldură indirectă – 10 sau 12 minute

    • Dovlecei: feliați și gătiți la căldură indirectă – 8 sau 10 minute

    • Ceapă: întreagă, în coajă, în funcție de mărime – 30 sau 40 minute
    • Știuleți de porumb fragezi: fără frunze, la căldură indirectă, întorși din când în când – 20 sau 25 minute

    • Cartofi: întregi, la căldură directă și înțepați de mai multe ori – 30 sau 40 minute

    • Morcovi: întregi la căldură indirectă, întorși din când în când – aprox. 12 minute

    • Conopidă și broccoli: felii groase gătite la căldură indirectă, întoarse din când în când – aprox. 15 minute

    • Fenicul: felii groase, gătit la căldură indirectă, întors din când în când – aproximativ 15 minute

    Cum să condimentezi legumele după ce le iei de pe grătar

    În funcție de cât le-am aromatizat inițial, pot fi foarte bine completate cu alte arome care le potențează gustul și aroma rezultate în urma gătirii lor pe grătar. Este momentul când le presărăm cu sare. Iar în afară de ea, le mai putem stropi cu ulei, preferabil de măsline, un strop de oțet balsamic sau suc de lămâie, chiar și coajă rasă la moment: va reechilibra foarte bine carnea, cu gustul ei intens, concentrat.

    Dacă inițial le-am marinat doar cu puțin ulei din lipsă de timp, putem acum adăuga amestecurile aromatice anterioare.  Iar pentru o versiune ultra gourmet, în funcție de timp, resurse și preferințe, mai merg foarte bine peste ele:

    -ierburi aromatice proaspete, mentă, cimbru, busuioc, măghiran

    -oregano uscat

    -piper

    -parmezan ras

    cum pregătim legumele pentru grătar?

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 26/10/2025

    Pașaportul în mâinile copilului tău creativ? Ce faci când documentele sunt deteriorate

    Gastronomie 26/10/2025

    Ce alimente consumăm pentru a obține vitamina D

    RECOMANDATE 25/10/2025

    (VIDEO) S-a născut prematur, iar medicii nu-i dădeau șanse să poată vorbi sau merge. Acum, la 22 de ani, a luptat în ring cu idolul său, Cătălin Moroșanu

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României
    24/10/20254.305 Views
    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament
    22/10/20254.051 Views
    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat
    21/10/20253.468 Views
    (VIDEO) S-a născut prematur, iar medicii nu-i dădeau șanse să poată vorbi sau merge. Acum, la 22 de ani, a luptat în ring cu idolul său, Cătălin Moroșanu
    25/10/20252.482 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 26/10/20251 Min Read0 Views

    Pașaportul în mâinile copilului tău creativ? Ce faci când documentele sunt deteriorate

    Poliția de Frontieră informează cetățenii că documentele de călătorie deteriorate, fie că au fost spălate…

    Ce alimente consumăm pentru a obține vitamina D

    (VIDEO) S-a născut prematur, iar medicii nu-i dădeau șanse să poată vorbi sau merge. Acum, la 22 de ani, a luptat în ring cu idolul său, Cătălin Moroșanu

    Paste la cină: toamna e anotimpul ciupercilor și al dovlecilor pentru un sos rapid și gustos

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Pașaportul în mâinile copilului tău creativ? Ce faci când documentele sunt deteriorate

    Ce alimente consumăm pentru a obține vitamina D

    (VIDEO) S-a născut prematur, iar medicii nu-i dădeau șanse să poată vorbi sau merge. Acum, la 22 de ani, a luptat în ring cu idolul său, Cătălin Moroșanu

    Cele mai populare

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament

    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.