În perioada postului, dar și atunci când dorim să evităm ouăle, există mai multe alternative de preparare a maionezei.
Iată câteva rețete utile realizate de G4Food:
1. Maioneză din lapte de soia
Ingrediente: 100 de ml de lapte de soia, 200 de ml de ulei de floarea soarelui, 1 lingură muștar, suc de lămâie, sare, piper, după gust.
Preparare: Se utilizează blender-ul vertical, urmând aceeași pași ca și la maioneza clasică. Se pun în paharul înalt uleiul, laptele de soia, muștarul, sarea și piperul, apoi se acționează blenderul ridicându-l încet. La final se adaugă puțin suc de lămâie.
2. Maioneză cu apă de năut
Lichidul rămas de la fierberea năutului este foarte sănătos și poate fi utilizat ca emulgator între ulei și apă.
Ingrediente: 45 de mililitri de apă de năut (echivalentul unui ou), 100 de gr de ulei de măsline extravirgin, muștar, suc de lămâie, piper și sare după gust.
Preparare: Se pun ingredientele în vas, uleiul, apa, muștarul, sarea și piperul și se bate în același mod, cu blender-ul. Se adaugă suc de lămâie la final.
3. Maioneză de avocado
Ingrediente: 1 avocado bine copt, suc de lime sau lămâie, 50 g ulei de măsline extravirgin, sare, piper după gust.
Preparare: Se curăță avocado, se adaugă în blender împreună cu restul ingredientelor. Se pasează până se obține o cremă fină asemănătoare maionezei.