Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum poți prepara supa de roșii acasă: 5 modalități care o vor face să pară ca la restaurant

    04/04/20255 Mins Read16
    Foto: Healthsots/Adobe Stock
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Supa de roșii este o alegere populară și delicioasă, cunoscută pentru beneficiile sale nutriționale. Este o supă hrănitoare, care poate fi savurată atât fierbinte, cât și rece. Fie că o servești ca aperitiv sau ca masă principală, suculentul său gust de roșii o face o opțiune preferată în rândul multora. În loc să optezi pentru varianta din conservă, învață cum să prepari supa de roșii folosind roșii proaspete și beneficiezi de toate calitățile sale.

    Înainte de a învăța cum să prepari supa de roșii, este important să cunoști câteva dintre beneficiile pe care le aduc roșiile:

    1. Roșiile sunt bogate în vitamina C, un nutrient esențial care contribuie la întărirea sistemului imunitar și la combaterea infecțiilor.

    2. Datorită conținutului de licopen, un antioxidant puternic, supa de roșii poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Studiile au arătat că licopenul ajută la protejarea inimii.

    3. Dacă alegi o variantă de supă de roșii fără smântână, aceasta poate sprijini procesul de slăbire. Roșiile sunt sărace în calorii, dar bogate în apă și fibre, ceea ce ajută la menținerea senzației de sațietate.

    4. Roșiile sunt bune pentru hidratarea pielii și conferă un aspect sănătos și luminos. Consumul de extract de roșii poate îmbunătăți aspectul pielii și poate combate uscăciunea.

    5. Fiind bogate în fibre, roșiile pot stimula funcțiile digestive și pot preveni constipația.

    6. Licopenul este un alt factor benefic în prevenirea anumitor tipuri de cancer, precum cancerul de prostată și cancerul gastric.

    Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le aduce supa de roșii. Dar cum să o prepari acasă? Iată câteva rețete rapide și delicioase!

    Cum să prepari supă de roșii acasă

    Iată câteva metode simple pentru a prepara supa de roșii:

    Supa clasică de roșii
    Ingrediente:

    • 1 lingură de ulei de măsline

    • 1 ceapă medie (tocată fin)

    • 2 căței de usturoi (mărunțiți)

    • 5 roșii mari (tăiate)

    • 2 căni de supă de legume

    • Sare și piper după gust

    • Frunze de busuioc proaspăt pentru garnitură

    Instrucțiuni:

    1. Încinge uleiul de măsline într-o oală, adaugă ceapa și călește timp de 5 minute.

    2. Adaugă usturoiul și gătește pentru încă 30 de secunde.

    3. Pune roșiile, supa de legume, sare și piper. Lasă la fiert.

    4. Redu focul și lasă să fiarbă timp de 15 minute, amestecând la fiecare 5 minute.

    5. Blenduiește supa până devine netedă.

    6. Servește fierbinte, garnisită cu frunze de busuioc proaspăt

    Supa cremă de roșii
    Ingrediente:

    • 1 lingură de unt

    • 1 ceapă mică (tocată)

    • 2 căței de usturoi (mărunțiți)

    • 5 roșii mari (tăiate)

    • 2 căni de supă de legume

    • 1/2 cană de lapte integral

    • Sare și piper după gust

    • Pătrunjel sau busuioc proaspăt pentru garnitură

    Instrucțiuni:

    1. Topeste untul într-o oală și adaugă ceapa. Călește până devine moale.

    2. Adaugă usturoiul și gătește pentru câteva secunde.

    3. Pune roșiile, supa de legume, sare și piper. Lasă la fiert timp de 15 minute.

    4. Blenduiește supa până devine fină.

    5. Adaugă laptele și gătește încă 2 minute.

    6. Servește fierbinte, garnisită cu pătrunjel sau busuioc proaspăt.

    Supa de roșii picantă
    Ingrediente:

    • 1 lingură de ulei de măsline

    • 1 ceapă medie (tocată)

    • 2 căței de usturoi (mărunțiți)

    • 5 roșii mari (tăiate)

    • 2 căni de supă de legume

    • 1/2 linguriță de busuioc uscat

    • 1/2 linguriță de cimbru uscat

    • 1/4 linguriță de ardei iute mărunțit

    • 1/2 linguriță de piper negru

    • Sare după gust

    • Busuioc sau coriandru proaspăt pentru garnitură

    Instrucțiuni:

    1. Încinge uleiul într-o oală, adaugă ceapa și călește timp de 5 minute.

    2. Adaugă usturoiul și gătește pentru 30 de secunde.

    3. Pune roșiile, supa, condimentele și sare. Lasă la fiert.

    4. Redu focul și lasă să fiarbă timp de 15 minute.

    5. Blenduiește supa până devine netedă.

    6. Servește fierbinte, garnisită cu busuioc sau coriandru proaspăt.

    Supa de roșii la cuptor
    Ingrediente:

    • 6 roșii mari (tăiate pe jumătate)

    • 4 căței de usturoi (cojiți)

    • 1 ceapă medie (tăiată în sferturi)

    • 2 linguri de ulei de măsline

    • 2 căni de supă de legume

    • 1/2 linguriță de oregano uscat

    • Sare și piper după gust

    • Frunze de busuioc proaspăt pentru garnitură

    Instrucțiuni:

    1. Preîncălzește cuptorul la 200°C. Pune roșiile, usturoiul și ceapa pe o tavă de copt.

    2. Stropește cu ulei de măsline și presară sare și piper.

    3. Coace-le timp de 25 de minute, până când roșiile sunt ușor rumenite.

    4. Transferă ingredientele coapte într-o oală, adaugă supa de legume și oregano, apoi lasă să fiarbă timp de 10 minute.

    5. Blenduiește supa până devine fină și servește fierbinte, garnisită cu busuioc proaspăt.

    Supa de roșii rece
    Ingrediente:

    • 5 roșii mari (tăiate)

    • 1 castravete mic (curățat și tăiat cuburi)

    • 1/2 ardei gras roșu (tăiat)

    • 1 ceapă roșie mică (tocată)

    • 2 căței de usturoi (mărunțiți)

    • 2 linguri de ulei de măsline

    • 1 lingură de suc de lămâie

    • 1/2 linguriță de chimion pudră

    • Sare și piper după gust

    • 1/2 cană apă rece

    • Busuioc sau pătrunjel proaspăt pentru garnitură

    Instrucțiuni:

    1. Pune toate ingredientele într-un blender și procesează-le până devin netede.

    2. Adaugă apă rece pentru a ajusta consistența, dacă este necesar.

    3. Pune supa la frigider pentru cel puțin 1 oră și servește rece, garnisită cu busuioc sau pătrunjel.

    Ce trebuie să știi despre efectele nedorite ale consumului

    Roșiile sunt acide și pot declanșa refluxul acid în unele persoane, mai ales atunci când sunt consumate în cantități mari., iar datorită conținutului ridicat de fibre, supa de roșii poate cauza gaze și balonare în unele cazuri. Totodată, roșiile din conserve sau pachete pot conține mult sodiu, ceea ce poate duce la retenția de apă și creșterea tensiunii arteriale. De asemenea, roșiile conțin oxalați, care pot duce la formarea pietrelor la rinichi în anumite persoane, mai ales în cazul celor cu probleme renale.

    Articol realizat de Healthshots

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 23/05/2025

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Muncă 23/05/2025

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    RECOMANDATE 23/05/2025

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Populare în ultima lună
    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos
    17/05/2025139 Views
    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău
    17/05/2025113 Views
    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete
    19/05/202580 Views
    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale
    20/05/202576 Views
    Recomandate
    Gastronomie 23/05/20255 Mins Read28 Views

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Fiecare dintre aceste rețete de prânz se aliniază la dieta mediteraneană, datorită ingredientelor precum fructele…

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Cele mai populare

    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos

    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău

    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.