Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum poți face oțet aromatic pentru salate, folosind condimente, fructe sau ierburi aromatice de sezon

    05/08/20253 Mins Read6
    Sursa foto: www.instructables.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Oțeturile infuzate cu fructe, plante aromatice sau note picante sunt deosebit de bine venite de-a lungul întregului an pentru că oferă aromă și rafinament salatelor dar și altor preparatele. Există și versiuni comerciale, dar plăcerea preparării lor e inegalabilă, dincolo de faptul că știm precis ce conțin, scrie G4Food.

    Sunt exact ceea ce sugerează numele: oțet infuzat cu arome din ierburi, fructe sau condimente. Pot fi folosite în aceleași preparate de zi cu zi în care folosim oțet simplu – pentru a da savoare dressingurilor pentru salată, legumelor sotate rapid în tigaie sau marinatelor pentru carne.

    Pașii principali pentru a prepara oțet aromatic

    Alege ingredientul folosit pentru a da aromă

    Poți folosi o singură aromă sau combinații de ierburi, condimente, fructe, printre care:

    • Plante aromatice proaspete: busuioc, oregano, rozmarin, mărar, cimbru, salvie – 3–4 crenguțe per 500 ml oțet.
    • Condimente: boabe de piper, cuișoare, scorțișoară, usturoi, ghimbir, chimen – ½–2 lingurițe la 500 ml oțet.
    • Fructe: căpșuni, zmeură, pere, piersici, coajă de citrice – 1–2 căni de fructe sau coaja de 1 portocală/lămâie la 500 ml oțet.
    • Legume: ceapă, usturoi, ardei iuți – 3-4 linguri per 500 ml oțet.

    Alege tipul de oțet

    • Pentru aromele de fructe: oțet de mere
    • Pentru plantele aromatice mai delicate: oțet alb distilat
    • Pentru condimente intense: oțet de vin roșu

    Pregătește sticlele

    Spală și sterilizează sticlele prin fierbere în apă sau la cuptor. Capacele și dopurile trebuie și ele sterilizate.

    Pregătește ingredientele

    • Curăță, feliază sau pisează ușor fructele/ierburile.
    • Clătește-le cu apă rece, apoi trece-le printr-o soluție cu puțin clor alimentar (1 linguriță la 6 căni de apă) și apoi clătește din nou.
    • Poți folosi bețe de bambus pentru a le introduce mai ușor în sticle.

    Umple sticlele

    • Pune ingredientele în sticlele calde și adaugă oțet la temperatura camerei. Unele persoane îl încălzesc la 90°C pentru a extrage mai bine aromele, ambele metode sunt valabile.
    • Lasă 0,5–1 cm spațiu liber deasupra. Închide bine capacul.

    Infuzează 3–4 săptămâni

    Păstrează sticlele într-un loc răcoros și întunecat. Agită ușor la câteva zile. Gusta cu o picătură pe o bucățică de pâine.

    Strecoară

    După ce aroma s-a intensificat, strecoară prin tifon sau filtru de cafea. Aruncă ingredientele și transferă oțetul în sticle curate și sterilizate și lipește pe ele etichete.

    Păstrează oțetul la frigider sau în cămară

    Cel mai bine este să fie păstrat în frigider (6–8 luni). La temperatură scăzută în cămară rezistă circa 2–3 luni. Aruncă oțetul dacă apare la suprafață mucegai sau spumă sau devine tulbure, semn că a început un proces de fermentație necontrolată.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    RECOMANDATE 26/12/2025

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Populare în ultima lună
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025106 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202598 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202582 Views
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/202573 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 26/12/20252 Mins Read25 Views

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Atunci când organismul este slăbit de o viroză, gripă sau altă infecție, modul în care…

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Te simți obosit iarna? Încearcă 7 remedii eficiente pentru mai multă energie

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Cele mai populare

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.