Brânza de vaci poate fi folosită aproape în orice preparat culinar, de la paste până la smoothie-uri, pentru a adăuga un plus de proteine, potrivit eatingwell.com.
Brânza de vaci este un aliment versatil, având 24 de grame de proteine într-o singură cană. Nutriționiștii o recomandă în parfait-uri cu fructe, boluri cu legume, omlete, sosuri de paste și multe altele. Dacă nu-ți place textura ei, o poți blendui și adăuga în smoothie-uri, piureuri sau clătite.
Nutriționiștii recomandă brânza de vaci
„Fie că este alimentul tău preferat sau nu-i suporți textura, există o variantă prin care să o integrezi. O cană de brânză de vaci 2% grăsime conține aproximativ 24 g de proteine, ceea ce o face o opțiune excelentă pentru orice masă”, explică nutriționista Karen Ansel.
Nutriționiștii recomandă să o folosești când prepari ouă, paste, smoothie-uri și piureuri!
Poți adăuga brânză de vaci într-un parfait cu fructe, pentru un plus de proteine
Una dintre cele mai populare metode de a consuma brânză de vaci este sub formă de parfait cu fructe.
„La micul dejun, îmi place brânza de vaci amestecată cu o lingură de unt de arahide sau migdale, apoi adaug fructe de pădure și granola sau fulgi de cereale integrale”, spune nutriționista Elizabeth Harris.
În combinație cu fructe, brânza de vaci adaugă carbohidrați și fibre, transformând-o într-un mic dejun sau gustare echilibrată. Nutriționista Lisa Andrews recomandă rețeta ei preferată: „Prefer pepenele galben, afinele sau perele cu brânză de vaci. Și piersicile proaspete sunt delicioase”. Poți folosi orice fruct ai la îndemână. Nu-ți place textura? Nu renunța: „Pune o cană de brânză de vaci într-un blender și mixează până devine cremoasă”, spune nutriționista Sharniquia White, care recomandă ca apoi să o adăugăm într-un parfait cu granola și fructe.
Brânza de vaci este delicioasă și hrănitoare, în combinație cu legume
Dacă preferi gusturile sărate, încearcă să combini brânză de vaci cu legume și condimente. Este o metodă rapidă de a adăuga proteine și fibre.
Nutriționista Gabby Zeagler dezvăluie cum încorporează ea brânza de vaci în diverse preparate: „La prânz, adaug cartof dulce cubulețe, roșii cherry, carne tocată, avocado, brânză de vaci și un strop de miere”. Pentru o gustare, o poți combina cu roșii cherry, castraveți și condimente. Poți pune această combinație și pe pâinea prăjită de dimineață. Dacă vrei ceva picant, adaugă sos iute.
Brânza de vaci poate fi adăugată în omlete, pentru un plus de proteine
Amatorii de preparate sărate o pot adăuga și în ouăle bătute, la micul dejun sau prânz. „Îmi place să o adaug în omletă – o face mai pufoasă și crește conținutul de proteine”, spune nutriționista Nicole Ibarra. Ea precizează că un ou mare are circa șase grame de proteine, așa că două ouă și ¼ cană de brânză de vaci înseamnă preparat cu aduce organismului 18 g de proteine.
Brânza de vaci poate fi adăugată în smoothie-uri, pentru un plus de proteine
Dacă textura grunjoasă te deranjează, pur și simplu blenduiește-o.
„Odată blenduită, devine cremoasă – perfectă pentru cei care vor să se bucure de beneficiile brânzei de vaci, dar fără textura ei clasică,” spune Ibarra. O idee de smoothie, oferită de Ibarra este să amesteci o jumătate de cană de brânză de vaci, o cană de lapte și fructe congelate și vei obține un smoothie cu circa 20 g de proteine.
Sos de paste cu brânză de vaci, un adaos de proteine sănătos și gustos
Brânza de vaci este o metodă ușoară de a adăuga proteine în pastele tale. „O poți adăuga în sosul roșu sau în cel cu brânză”, spune Zeagler. O poți adăuga direct în sosul de carne sau poți să o folosești în loc de ricotta în lasagna.
Aluatul de clătite poate fi delicios, dacă adaugi brânză de vaci în el
Clătitele sunt delicioase, dar, de obicei, cam sărace în proteine. În loc de mezeluri alături, atunci când optezi pentru clătite sărate, poți adăuga brânză de vaci în compoziție: „Sunt ușor de făcut, satisfăcătoare și mai sănătoase”, spune nutriționista Kay Lee. Ai nevoie doar de: brânză de vaci, fulgi de ovăz, ouă, vanilie, puțină miere și scorțișoară.
Adaugă brânză de vaci în piureul de cartofi, pentru un aport de proteine. Transformă piureul de cartofi într-o garnitură sățioasă și sănătoasă adăugând brânză de vaci. „Înlocuiește smântâna cu brânză de vaci, pentru o consistență cremoasă și mai multe proteine,” spune nutriționista Juliana Crimi.
Schimbând ¼ cană de smântână cu ¼ cană de brânză de vaci 2% grăsime, câștigi cinci grame de proteine și reduci 5 grame de grăsimi saturate, ceea ce face ca piureul obținut să fie mai sățios și benefic pentru sănătatea inimii.