Lipitul alimentelor de tigaie este cel mai neplăcut lucru într-o bucătărie, iar investițiile în tigăi care nu lipesc pot fi, de cele mai multe ori, exagerate. Totuși, se pare că există trucuri de care poate nici nu ai auzit, dar care te vor ajuta să folosești o tigaie astfel încât aceasta să nu ardă alimentele, arată G4Food.ro.
-
Încălzirea tigăii:
Așază tigaia din oțel inoxidabil pe arzător, la foc mediu-mare. Pune mâna deasupra tigăii (fără să o atingi) pentru a verifica dacă căldura se transmite către palma ta. Când tigaia este fierbinte, aproximativ un minut sau două, este gata pentru testul cu apă.
-
Testul cu apă:
Stropește puțină apă în tigaie. Dacă apa se evaporă imediat, înseamnă că tigaia nu este suficient de fierbinte. Repetă testul la fiecare 30 de secunde până când apa formează mici picături care par să plutească sau să danseze pe suprafața tigăii.
-
Adăugarea grăsimii:
După ce ai trecut testul cu apă, redu căldura la mediu/mediu-scăzut și adaugă grăsimea dorită (de exemplu, unt, ulei de măsline etc.), apoi pune alimentul pe care vrei să-l gătești.
-
Atenție la temperatură:
Este important să reduci căldura la mediu/mediu-scăzut după testul cu apă. Dacă tigaia rămâne prea fierbinte, grăsimea pe care o adaugi poate începe să fumege sau chiar să ia foc, deoarece va depăși punctul de fumegare.
De ce funcționează această metodă
Acest truc se bazează pe un fenomen fizic numit efectul Leidenfrost. Potrivit ThoughtCo.
„În efectul Leidenfrost, un lichid aflat în apropierea unei suprafețe mult mai fierbinte decât punctul său de fierbere va produce un strat de vapori care izolează lichidul și îl separă fizic de suprafață.”
Pe scurt, diferența dintre temperatura tigăii și punctul de fierbere al lichidului creează un fel de „barieră” între lichid și suprafață.
Testul cu apă ne permite să determinăm dacă acest punct a fost atins, ceea ce ne indică dacă tigaia este suficient de fierbinte pentru a găti fără ca alimentele să se lipească.