Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    A murit ultimul membru al primei expediții de succes pe Everest

    Nu știi ce să faci în weekend? Vezi la ce spectacole te așteaptă Teatrul Național „Eugène Ionesco”

    Primăria Chișinău respinge acuzațiile Adrianei Ochișanu și explică de ce a fost amânat proiectul filmului lui Gheorghe Urschi

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum faci ca tigaia să nu mai lipească alimentele. Cel mai simplu și eficient truc

    22/01/20252 Mins Read146
    Foto: bucatariaioanei.ro
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Lipitul alimentelor de tigaie este cel mai neplăcut lucru într-o bucătărie, iar investițiile în tigăi care nu lipesc pot fi, de cele mai multe ori, exagerate. Totuși, se pare că există trucuri de care poate nici nu ai auzit, dar care te vor ajuta să folosești o tigaie astfel încât aceasta să nu ardă alimentele, arată G4Food.ro. 

    1. Încălzirea tigăii:

      Așază tigaia din oțel inoxidabil pe arzător, la foc mediu-mare. Pune mâna deasupra tigăii (fără să o atingi) pentru a verifica dacă căldura se transmite către palma ta. Când tigaia este fierbinte, aproximativ un minut sau două, este gata pentru testul cu apă.

    2. Testul cu apă:

      Stropește puțină apă în tigaie. Dacă apa se evaporă imediat, înseamnă că tigaia nu este suficient de fierbinte. Repetă testul la fiecare 30 de secunde până când apa formează mici picături care par să plutească sau să danseze pe suprafața tigăii.

    3. Adăugarea grăsimii:

      După ce ai trecut testul cu apă, redu căldura la mediu/mediu-scăzut și adaugă grăsimea dorită (de exemplu, unt, ulei de măsline etc.), apoi pune alimentul pe care vrei să-l gătești.

    4. Atenție la temperatură:

      Este important să reduci căldura la mediu/mediu-scăzut după testul cu apă. Dacă tigaia rămâne prea fierbinte, grăsimea pe care o adaugi poate începe să fumege sau chiar să ia foc, deoarece va depăși punctul de fumegare.

    De ce funcționează această metodă

    Acest truc se bazează pe un fenomen fizic numit efectul Leidenfrost. Potrivit ThoughtCo.

    „În efectul Leidenfrost, un lichid aflat în apropierea unei suprafețe mult mai fierbinte decât punctul său de fierbere va produce un strat de vapori care izolează lichidul și îl separă fizic de suprafață.”

    Pe scurt, diferența dintre temperatura tigăii și punctul de fierbere al lichidului creează un fel de „barieră” între lichid și suprafață.

    Testul cu apă ne permite să determinăm dacă acest punct a fost atins, ceea ce ne indică dacă tigaia este suficient de fierbinte pentru a găti fără ca alimentele să se lipească.

    Articole asemănătoare

    Muncă 16/10/2025

    A murit ultimul membru al primei expediții de succes pe Everest

    Advertoriale 16/10/2025

    Nu știi ce să faci în weekend? Vezi la ce spectacole te așteaptă Teatrul Național „Eugène Ionesco”

    Muncă 16/10/2025

    Primăria Chișinău respinge acuzațiile Adrianei Ochișanu și explică de ce a fost amânat proiectul filmului lui Gheorghe Urschi

    Populare în ultima lună
    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său
    14/10/20252.022 Views
    (VIDEO) Un moldovean i-a emoționat până la lacrimi pe antrenorii de la „Vocea României”
    11/10/20251.151 Views
    Durerile de cap explicate de neurolog: tipuri, tratamente și când să mergi la medic
    12/10/2025618 Views
    Nemulțumiri la adresa Primăriei: Adriana Ochișanu, exclusă din concertul de Hram, iar familia lui Gheorghe Urschi acuză promisiuni neonorate
    16/10/2025526 Views
    Recomandate
    Muncă 16/10/20251 Min Read43 Views

    A murit ultimul membru al primei expediții de succes pe Everest

    Kanchha Sherpa, ultimul membru supraviețuitor al expediției din 1953, care a fost prima ajunsă cu…

    Nu știi ce să faci în weekend? Vezi la ce spectacole te așteaptă Teatrul Național „Eugène Ionesco”

    Primăria Chișinău respinge acuzațiile Adrianei Ochișanu și explică de ce a fost amânat proiectul filmului lui Gheorghe Urschi

    Sfârșitul unei ere: canalele muzicale MTV vor fi oprite în toată Europa până la finalul lui 2025

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    A murit ultimul membru al primei expediții de succes pe Everest

    Nu știi ce să faci în weekend? Vezi la ce spectacole te așteaptă Teatrul Național „Eugène Ionesco”

    Primăria Chișinău respinge acuzațiile Adrianei Ochișanu și explică de ce a fost amânat proiectul filmului lui Gheorghe Urschi

    Cele mai populare

    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său

    (VIDEO) Un moldovean i-a emoționat până la lacrimi pe antrenorii de la „Vocea României”

    Durerile de cap explicate de neurolog: tipuri, tratamente și când să mergi la medic

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.