Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ce drepturi ai când ți s-a anulat zborul sau ți s-a pierdut bagajul

    Mic dejun bogat în probiotice, pentru o digestie sănătoasă

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum au ajuns brandurile asiatice să domine rafturile din supermarketurile americane

    12/05/20253 Mins Read11
    Foto: The Food Institute
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Vânzările produselor asiatice în supermarketurile din Statele Unite ale Americii (SUA) au crescut de patru ori mai rapid decât vânzările generale în 2024, potrivit datelor Circana, iar brandurile alimentare asiatice au devenit un fenomen cultural, susține jurnalista The New York Times, Priya Krishna. Această ascensiune reflectă o schimbare mai profundă: integrarea identității culturale în brandingul modern și apetitul consumatorilor pentru experiențe culinare autentice, curiozitate și joacă senzorială, relatează The Food Institute. 

    Puțini specialiști în marketing știu că populația asiatico-americană și din Insulele Pacificului (AAPI) este cel mai rapid în creștere grup etnic din SUA. Această schimbare demografică, împreună cu globalizarea, a dus la o prezență culturală tot mai vizibilă și influentă în America.

    În ultimii zece ani, exporturile culturale asiatice – de la K-pop, anime și seriale coreene – au trecut de la statutul de nișă la elemente centrale ale culturii pop. Filme ca Everything Everywhere All At Once și Beef prezintă distribuții exclusiv asiatice, iar cărțile scrise de autori asiatici sau asiatico-americani se bucură de apreciere critică și vânzări consistente.

    Toate acestea creează un teren fertil pentru ascensiunea brandurilor alimentare asiatice, care adoptă trei direcții strategice importante:

    • asumarea unor identități de brand îndrăznețe, care combină mai multe culturi

    • oferirea de inspirație și educație ghidată de curiozitate

    • atragerea prin „texturi jucăușe” și „experiențe senzoriale”

    Rădăcini culturale

    Multe dintre brandurile create de americani de origine asiatică sunt fondate de așa-numiții „copii ai celei de-a treia culturi” – persoane crescute în SUA, dar într-un mediu familial puternic legat de tradițiile culturale ale părinților. Aceștia dezvoltă o abordare hibridă asupra mâncării – un stil care este asumat, modern și adesea neașteptat.

    76% dintre tinerii din Gen Z preferă brandurile care celebrează diversitatea culturală. Aceste companii construiesc o conexiune emoțională autentică, fără să își dilueze identitatea pentru a fi „pe placul tuturor”.

    Educație culinară

    Pe măsură ce interesul americanilor pentru bucătăria asiatică crește, și cunoștințele lor despre specificul regional se diversifică. Dacă înainte „mâncare asiatică” însemna doar sushi sau preparate chinezești clasice, acum consumatorii explorează și tteokbokki (prăjiturele de orez în sos picant), seolleongtang (supă de oase de vită), adobo filipinez sau rendang malaezian.

    Fondatorii brandurilor asiatico-americane se bazează pe această curiozitate. De exemplu, Omsom etichetează clar pliculețele de sos cu „vietnamez”, „filipinez” sau „thailandez”, fără a folosi termeni generici. MiLa include poveștile preparatelor, precum dan dan noodles sau xiao long bao, direct pe ambalaj.

    Această formă de storytelling nu doar atrage atenția – ci creează încredere. Mâncarea devine o experiență de descoperire culturală.

    Americanii încep să iubească texturile elastice și gumoase – cunoscute sub denumirea „QQ” în Taiwan. Această textură este prezentă în perlele de tapioca (boba), prăjiturele de orez, chiftele de pește sau deserturile cu mochi.

    Bucătăriile asiatice oferă o bogăție texturală care depășește clasicele crocant, cremos și fraged. Invitația este una interactivă: mestecă, sorbi, întinde, joacă-te cu mâncarea.

    Condimentele crocante, precum chili crisp, au devenit ingrediente de bază în multe bucătării. Variantele moderne – precum cele de la Fly By Jing sau Momofuku – atrag prin designul ambalajelor și gustul intens. Astfel, textura devine un diferențiator important într-o piață din ce în ce mai aglomerată, scrie The Food Institute.

    Articole asemănătoare

    Odihnă 14/06/2025

    Ce drepturi ai când ți s-a anulat zborul sau ți s-a pierdut bagajul

    Gastronomie 14/06/2025

    Mic dejun bogat în probiotice, pentru o digestie sănătoasă

    Gastronomie 13/06/2025

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Populare în ultima lună
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/20251.054 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/2025683 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025211 Views
    Meningococul: ce trebuie să știi despre această infecție. Cum recunoști simptomele și ce poți face
    04/06/2025161 Views
    Recomandate
    Odihnă 14/06/20256 Mins Read7 Views

    Ce drepturi ai când ți s-a anulat zborul sau ți s-a pierdut bagajul

    Călătoriile cu avionul devin tot mai frecvente, în special în sezonul estival. Odată cu ele…

    Mic dejun bogat în probiotice, pentru o digestie sănătoasă

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ce drepturi ai când ți s-a anulat zborul sau ți s-a pierdut bagajul

    Mic dejun bogat în probiotice, pentru o digestie sănătoasă

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Cele mai populare

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.