Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum alegi un avocado proaspăt și copt? Semnele la care trebuie să te uiți

    04/03/20253 Mins Read70
    Foto: gândul.ro
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Avocado este un fruct delicios și sănătos, dar trebuie să știi să-l consumi la momentul potrivit. După ce este cules, procesul de coacere al avocado-ului are loc rapid. Dacă îl lași prea mult, în schimb, acesta se poate strica, iar consumul lui nu va mai fi recomandat. Iată 5 semne care îți arată că un avocado s-a stricat și nu mai este bun de mâncat, potrivit EatingWell. 

    Coajă prea moale și denivelată

    Pentru a verifica cât de copt este un avocado, apasă-l ușor cu palma. Nu folosi degetele, deoarece riscă să îl strici. Dacă fructul este tare și nu cedează deloc, înseamnă că este necopt. Dacă se lasă puțin, este copt și gata de consum. Însă, dacă apăsarea lasă o adâncitură mică, fructul este foarte copt și mai potrivit pentru a fi pasat. Dacă, în schimb, se lasă adânc și avocado devine moale, acesta este probabil prea copt și stricat.

    Coajă neagră

    Unele tipuri de avocado, cum ar fi Hass, își schimbă culoarea pe măsură ce se coc. La început, coaja este verde, iar când este copt, devine verde închis sau maronie. Dacă coaja devine aproape neagră și fructul se simte moale, înseamnă că este prea copt și stricat. Unele soiuri își păstrează culoarea verde, indiferent de gradul de coacere, așa că va trebui să folosești și alte metode pentru a verifica starea lor.

    Miez întunecat și fibros

    După ce tai avocado-ul, este ușor să vezi dacă s-a stricat. Miezul unui avocado copt este de culoare verde deschis, în timp ce un avocado stricat va avea pete maronii sau negre. Dacă observi doar o pată mică maronie, aceasta poate fi o vânătaie și poate fi tăiată. Dar dacă miezul este pe toată suprafața maroniu sau cu fâșii întunecate, este un semn clar de alterare. Textura fibroasă este și ea un indicator al stricăciunii, dar unele avocado-uri pot avea acest aspect din cauza condițiilor de creștere, fără să fie neapărat stricate.

    Gust sau miros neplăcut

    Avocado-urile coapte au un miros ușor dulceag și o aromă de nucă. Dacă simți un miros acru sau un gust neplăcut, este posibil ca fructul să fi suferit o alterare bacteriană și să nu fie bun de consumat. De asemenea, dacă simți o aromă chimică sau un gust rânced, înseamnă că avocado-ul este vechi și oxidat, iar acest lucru poate fi dăunător sănătății.

    Mucegai

    Mucegaiul pe avocado apare de obicei alb sau gri și are un aspect pufos. Nu trebuie să miroși zona cu mucegai, deoarece poate expune organismul la spori care pot cauza probleme respiratorii. Dacă avocado-ul are mucegai pe exterior, evită-l, deoarece acesta poate pătrunde și în miezul fructului. Dacă mucegaiul apare după ce l-ai tăiat, aruncă întregul fruct, chiar dacă doar o parte este afectată.

    Siguranța consumului de avocado prea copt

    Dacă un avocado este prea copt, dar nu prezintă semne de mucegai sau mirosuri neplăcute, poți încerca să îl consumi, dar cu precauție. Dacă doar o parte din miez este maronie, o poți tăia și consuma restul. În schimb, nu consuma avocado cu miros acru sau cu mucegai, deoarece poate dăuna sănătății. De asemenea, odată tăiat, miezul avocado-ului va începe să se oxideze și să devină maro, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că s-a stricat. Poți preveni acest proces prin aplicarea de suc de lămâie pe suprafața miezului și depozitarea lui într-un recipient ermetic în frigider.

    cum alegi un avocado

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 13/06/2025

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Cultură 12/06/2025

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Cultură 12/06/2025

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Populare în ultima lună
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/2025992 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/2025455 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025210 Views
    Pericolul ascuns în iarbă: ce trebuie să știm despre mușcăturile de căpușă
    01/06/2025208 Views
    Recomandate
    Gastronomie 13/06/20252 Mins Read7 Views

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Într-un moment în care alimentația echilibrată câștigă tot mai mult teren, EatingWell propune o rețetă simplă:…

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    R. Moldova cucerește primele medalii la Campionatele Europene U17 de la Skopje

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Cele mai populare

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.