Avocado este un fruct delicios și sănătos, dar trebuie să știi să-l consumi la momentul potrivit. După ce este cules, procesul de coacere al avocado-ului are loc rapid. Dacă îl lași prea mult, în schimb, acesta se poate strica, iar consumul lui nu va mai fi recomandat. Iată 5 semne care îți arată că un avocado s-a stricat și nu mai este bun de mâncat, potrivit EatingWell.
Coajă prea moale și denivelată
Pentru a verifica cât de copt este un avocado, apasă-l ușor cu palma. Nu folosi degetele, deoarece riscă să îl strici. Dacă fructul este tare și nu cedează deloc, înseamnă că este necopt. Dacă se lasă puțin, este copt și gata de consum. Însă, dacă apăsarea lasă o adâncitură mică, fructul este foarte copt și mai potrivit pentru a fi pasat. Dacă, în schimb, se lasă adânc și avocado devine moale, acesta este probabil prea copt și stricat.
Coajă neagră
Unele tipuri de avocado, cum ar fi Hass, își schimbă culoarea pe măsură ce se coc. La început, coaja este verde, iar când este copt, devine verde închis sau maronie. Dacă coaja devine aproape neagră și fructul se simte moale, înseamnă că este prea copt și stricat. Unele soiuri își păstrează culoarea verde, indiferent de gradul de coacere, așa că va trebui să folosești și alte metode pentru a verifica starea lor.
Miez întunecat și fibros
După ce tai avocado-ul, este ușor să vezi dacă s-a stricat. Miezul unui avocado copt este de culoare verde deschis, în timp ce un avocado stricat va avea pete maronii sau negre. Dacă observi doar o pată mică maronie, aceasta poate fi o vânătaie și poate fi tăiată. Dar dacă miezul este pe toată suprafața maroniu sau cu fâșii întunecate, este un semn clar de alterare. Textura fibroasă este și ea un indicator al stricăciunii, dar unele avocado-uri pot avea acest aspect din cauza condițiilor de creștere, fără să fie neapărat stricate.
Gust sau miros neplăcut
Avocado-urile coapte au un miros ușor dulceag și o aromă de nucă. Dacă simți un miros acru sau un gust neplăcut, este posibil ca fructul să fi suferit o alterare bacteriană și să nu fie bun de consumat. De asemenea, dacă simți o aromă chimică sau un gust rânced, înseamnă că avocado-ul este vechi și oxidat, iar acest lucru poate fi dăunător sănătății.
Mucegai
Mucegaiul pe avocado apare de obicei alb sau gri și are un aspect pufos. Nu trebuie să miroși zona cu mucegai, deoarece poate expune organismul la spori care pot cauza probleme respiratorii. Dacă avocado-ul are mucegai pe exterior, evită-l, deoarece acesta poate pătrunde și în miezul fructului. Dacă mucegaiul apare după ce l-ai tăiat, aruncă întregul fruct, chiar dacă doar o parte este afectată.
Siguranța consumului de avocado prea copt
Dacă un avocado este prea copt, dar nu prezintă semne de mucegai sau mirosuri neplăcute, poți încerca să îl consumi, dar cu precauție. Dacă doar o parte din miez este maronie, o poți tăia și consuma restul. În schimb, nu consuma avocado cu miros acru sau cu mucegai, deoarece poate dăuna sănătății. De asemenea, odată tăiat, miezul avocado-ului va începe să se oxideze și să devină maro, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că s-a stricat. Poți preveni acest proces prin aplicarea de suc de lămâie pe suprafața miezului și depozitarea lui într-un recipient ermetic în frigider.