Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    R. Moldova, în premieră în top 10 mondial al egalității de gen

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum afectează congelarea alimentelor valoarea lor nutrițională? Explicația dieticienilor

    09/03/20253 Mins Read38
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Congelarea alimentelor este o metodă convenabilă și eficientă de a păstra produsele pentru o perioadă mai lungă de timp, dar cum afectează acest proces valoarea nutrițională a alimentelor? Specialiștii în nutriție explică cum congelarea poate păstra, ba chiar conserva, nutrienții din alimente, dar și ce factori sunt importanți pentru a păstra calitatea acestora, arată Health. 

    Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), modificările nutriționale în timpul depozitării în congelator sunt minore. Totuși, dacă și cât de mult afectează congelarea nutrienții depinde de tipul alimentului congelat și de metoda de preparare prealabilă, cum ar fi blanșarea sau gătirea acestuia.

    Congelarea păstrează nutrienții

    Potrivit dieteticienilor și cercetătorilor, congelarea nu schimbă semnificativ valoarea nutrițională a alimentelor, iar în unele cazuri, chiar ajută la păstrarea nutrienților esențiali. Însă, acest lucru depinde de tipul de aliment și de modul în care este preparat înainte de congelare.

    De exemplu, congelarea poate ajuta la conservarea vitaminei C din fructe și legume, dar cristalele de gheață formate în timpul procesului pot duce la pierderea unor nutrienți solubili în apă, cum sunt vitaminele B și C.

    Pentru a minimiza pierderile de nutrienți, este esențial să urmezi tehnici corecte de congelare. De exemplu, înghețarea rapidă a alimentelor imediat după cumpărături ajută la păstrarea calității acestora.

    „Alimentele congelate la câteva ore după recoltare sau procesare își păstrează cel mai bine nutrienții”, explică Rahaf Al Bochi, dietetician și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică din SUA.

    Studiile au arătat că fructele și legumele congelate, care sunt procesate rapid, imediat după recoltare, își păstrează o valoare nutrițională mai mare decât produsele proaspete, care pot pierde nutrienți în timpul transportului și depozitării. Cercetările din 2017 au demonstrat că, în comparație cu alimentele păstrate în frigider, cele congelate își păstrează mai bine vitaminele, precum vitamina C și carotenoidele.

    Este mâncarea congelată sănătoasă?

    Întrebarea despre sănătatea alimentelor congelate nu are un răspuns simplu, iar experții sunt de părere că totul depinde de ingredientele și procesul de preparare. În timp ce mesele gătite acasă sunt, de obicei, mai bogate în nutrienți, multe alimente congelate pot fi la fel de sănătoase, cu condiția să nu conțină aditivi sau conservanți în exces.

    Beneficiile congelării alimentelor includ accesibilitatea și costurile mai mici. De asemenea, aceste produse sunt o opțiune convenabilă pentru cei care doresc să aibă acces constant la alimente sănătoase, chiar și în afacerea unui buget restrâns.

    Sfaturi pentru păstrarea nutrienților la congelare și reîncălzire

    Dacă vrei să păstrezi cât mai mulți nutrienți în alimentele congelate, experții recomandă anumite metode de reîncălzire, precum aburirea, utilizarea cuptorului cu microunde, prăjirea rapidă sau prăjirea cu aer.

    În ceea ce privește decongelarea, studiile sugerează că metodele rapide, cum ar fi utilizarea cuptorului cu microunde, pot ajuta la conservarea nutrienților mai bine decât decongelarea prin fierbere prelungită.

    Pentru a păstra calitatea și siguranța alimentelor congelate, este important să urmezi câteva reguli simple. Legumele trebuie blanșate înainte de congelare, iar produsele congelate trebuie păstrate la o temperatură constantă de -18°C sau mai jos. De asemenea, este esențial să consumi alimentele congelate în termen de 8-12 luni pentru a garanta cea mai bună calitate, deși nu vor deveni periculoase dacă sunt păstrate mai mult.

    congelare alimente

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 13/06/2025

    R. Moldova, în premieră în top 10 mondial al egalității de gen

    Gastronomie 13/06/2025

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Cultură 12/06/2025

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Populare în ultima lună
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/2025998 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/2025471 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025210 Views
    Pericolul ascuns în iarbă: ce trebuie să știm despre mușcăturile de căpușă
    01/06/2025209 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 13/06/20252 Mins Read3 Views

    R. Moldova, în premieră în top 10 mondial al egalității de gen

    Republica Moldova a atins un reper istoric, clasându-se pe locul 7 la nivel global în…

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    R. Moldova, în premieră în top 10 mondial al egalității de gen

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Cele mai populare

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.