Congelarea alimentelor este o metodă convenabilă și eficientă de a păstra produsele pentru o perioadă mai lungă de timp, dar cum afectează acest proces valoarea nutrițională a alimentelor? Specialiștii în nutriție explică cum congelarea poate păstra, ba chiar conserva, nutrienții din alimente, dar și ce factori sunt importanți pentru a păstra calitatea acestora, arată Health.
Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), modificările nutriționale în timpul depozitării în congelator sunt minore. Totuși, dacă și cât de mult afectează congelarea nutrienții depinde de tipul alimentului congelat și de metoda de preparare prealabilă, cum ar fi blanșarea sau gătirea acestuia.
Congelarea păstrează nutrienții
Potrivit dieteticienilor și cercetătorilor, congelarea nu schimbă semnificativ valoarea nutrițională a alimentelor, iar în unele cazuri, chiar ajută la păstrarea nutrienților esențiali. Însă, acest lucru depinde de tipul de aliment și de modul în care este preparat înainte de congelare.
De exemplu, congelarea poate ajuta la conservarea vitaminei C din fructe și legume, dar cristalele de gheață formate în timpul procesului pot duce la pierderea unor nutrienți solubili în apă, cum sunt vitaminele B și C.
Pentru a minimiza pierderile de nutrienți, este esențial să urmezi tehnici corecte de congelare. De exemplu, înghețarea rapidă a alimentelor imediat după cumpărături ajută la păstrarea calității acestora.
„Alimentele congelate la câteva ore după recoltare sau procesare își păstrează cel mai bine nutrienții”, explică Rahaf Al Bochi, dietetician și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică din SUA.
Studiile au arătat că fructele și legumele congelate, care sunt procesate rapid, imediat după recoltare, își păstrează o valoare nutrițională mai mare decât produsele proaspete, care pot pierde nutrienți în timpul transportului și depozitării. Cercetările din 2017 au demonstrat că, în comparație cu alimentele păstrate în frigider, cele congelate își păstrează mai bine vitaminele, precum vitamina C și carotenoidele.
Este mâncarea congelată sănătoasă?
Întrebarea despre sănătatea alimentelor congelate nu are un răspuns simplu, iar experții sunt de părere că totul depinde de ingredientele și procesul de preparare. În timp ce mesele gătite acasă sunt, de obicei, mai bogate în nutrienți, multe alimente congelate pot fi la fel de sănătoase, cu condiția să nu conțină aditivi sau conservanți în exces.
Beneficiile congelării alimentelor includ accesibilitatea și costurile mai mici. De asemenea, aceste produse sunt o opțiune convenabilă pentru cei care doresc să aibă acces constant la alimente sănătoase, chiar și în afacerea unui buget restrâns.
Sfaturi pentru păstrarea nutrienților la congelare și reîncălzire
Dacă vrei să păstrezi cât mai mulți nutrienți în alimentele congelate, experții recomandă anumite metode de reîncălzire, precum aburirea, utilizarea cuptorului cu microunde, prăjirea rapidă sau prăjirea cu aer.
În ceea ce privește decongelarea, studiile sugerează că metodele rapide, cum ar fi utilizarea cuptorului cu microunde, pot ajuta la conservarea nutrienților mai bine decât decongelarea prin fierbere prelungită.
Pentru a păstra calitatea și siguranța alimentelor congelate, este important să urmezi câteva reguli simple. Legumele trebuie blanșate înainte de congelare, iar produsele congelate trebuie păstrate la o temperatură constantă de -18°C sau mai jos. De asemenea, este esențial să consumi alimentele congelate în termen de 8-12 luni pentru a garanta cea mai bună calitate, deși nu vor deveni periculoase dacă sunt păstrate mai mult.