În zilele noastre, căpșunile se găsesc pe tot parcursul anului în multe supermarketuri, deși acestea se coc în mod natural doar primăvara, asemeni celor mai suculente roșii și a pepenilor dulci. Este recomandat să consumăm alimente de sezon pentru un aport maxim de nutrienți, vitamine, minerale și antioxidanți. Produsele de sezon se coc în mod natural, fără utilizarea excesivă de conservanți sau tratamente artificiale, păstrându-și intacte proprietățile nutritive. Nu trebuie trecut cu vederea nici faptul că fructele cultivate în sezonul lor natural necesită mai puține resurse energetice, cum ar fi încălzirea sau iluminatul artificial, și reduc nevoia de transport pe distanțe lungi. Acest lucru duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a impactului asupra mediului, arată La cucina Italiana.
Căpșuni congelate
Pentru congelarea căpșunilor este necesar să le spălați foarte bine, să înlăturați frunzele și să le uscați bine. Apoi scufundă-le în vin alb și uscațile ușor cu un preosop de hârtie. Acoperiți-le cu zahăr pudră și puneți-le într-o pungă pentru congelator. Se vor păstra timp de câteva luni și le puteți folosi pentru a prepararea unui sorbet rapid.
Cuburi de gheață cu căpșuni
Pentru a vă face băuturile mai reci și mai colorate, puneți căpșuni mici, sau pe bucăți, în interiorul unei forme pentru cubulețe de gheață și acoperiți cu apă sau ceai. Lăsați să înghețe câteva ore și apoi folosiți cuburile de căpșuni după bunul plac. Acestea sunt perfecte pentru limonadă.
Dulceață de căpșuni
Dulceața de căpșuni este cea mai clasică metodă de conservare a acestui fruct. Se obține prin fierberea a 1 kg de căpșuni, bine spălate și fără codițe, cu 500 g de zahăr, într-un vas înalt. Compoziția trebuie amestecată continuu timp de aproximativ o oră și apoi pusă în borcane de sticlă sterilizate timp de 30 de minute, în apă clocotită. Borcanele trebuie închise imediat și întoarse cu susul în jos până se răcesc.
Lichior de căpșuni
Pentru un desert cu care să te răsfeți după masă, poți prepara un lichior de căpșuni făcut în casă. Pentru a-l prepara aveți nevoie de 1 kg căpșuni, 1 litru alcool de 90°, 1 kg zahăr și 1/2 litru apă. Spălați căpșunile și îndepărtați frunzele. Într-un bol încăpător zdrobiți-le până obțineți o masă lichidă din pulpă de căpșună. Puneți amestecul într-un borcan mare de sticlă și adăugați alcoolul. Închideți borcanul și lăsați-l la macerat timp de cel puțin 10 zile. După zece zile, se topește 1 kg de zahăr, la foc mic, cu o jumătate de litru de apă – este necesar amestecul continuu, pentru a nu lăsa zahărul să se ardă. Când zahărul s-a dizolvat complet, se oprește focul și se lasă să se răcească. Se adaugă siropul de apă cu zahăr direct în recipientul cu alcool și căpșuni, se amestecă bine și se închide borcanul ermetic. Lăsați la macerat timp de încă 20 de zile și nu uitați să agitați borcanul cel puțin o dată pe zi. După ce a trecut timpul necesar, puteți îmbutelia lichiorul.
Sirop de căpșuni
Tăiați 500 g căpșuni în bucăți și puneți-le într-un vas la macerat cu 250 g zahăr timp de trei ore. După acest timp, se mixează amestecul și se strecoară printr-o sită. Puneți totul înapoi în oală, adăugați apă și puneți pe foc până când amestecul ajunge la fierbere. Apoi se toarnă în borcane de sticlă sterilizate și se închid ermetic. Acest sirop se servește cel mai bine pe înghețată sau în aluatul de prăjituri și gogoși.
Articol și foto: La cucina italiana