Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Vor fi insectele comestibile o sursă de hrană a viitorului?

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Conopidă grătinată cu roșii și măsline, pregătită la cuptor

    03/02/20253 Mins Read29
    Sursa foto: freepik.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Conopidă gratinată la cuptor este o rețetă specifică iernii, ușor de preparat, care îmbină gustul cu proprietățile nutritive. Pot fi folosite brânzeturile și un strop de sos bechamel, dar poate fi și în variantă mai puțin calorică, folosind o combinație aromatică.

    Este o rețetă foarte simplă, dar pentru un rezultat optim e nevoie de o conopidă proaspătă: verificați ca inflorescențele să fie albe, fără pete, iar partea interioară să fie dură, fermă, cu frunzele neveștejite. Apoi, e important ca buchețelele, atunci când o mărunțim, să nu fie nici prea mari, nici prea mici: dacă sunt prea mari suferă la capitolul gust, iar dacă sunt prea mici riscă să se descompună și să devină o masă fără formă. Tot opțional, dacă ținem la un nivel proteic mai ridicat, putem adăuga felii de ou fiert în compoziția pe care o dăm la cuptor. La fel, dacă dorim un gust mai complex și nu ne satisface doar conopida, putem completa și cu un amestec aromatic de tip mirepoix, ceapă, morcov, țelină.

    Ingrediente pentru 4 porții de conopidă gratinată

    • 1 conopidă medie
    • 200 g roșii cherry
    • 60 g parmezan ras sau brânză feta
    • 40 g pesmet
    • măsline negre, circa 100 g
    • 1 lingură paprika dulce, eventual și un strop din cea afumată
    • sare, piper, ulei
    • opțional, 100 g paste format mic

    Procedeu

    Desfaceți conopida în buchețele de dimensiuni egale. Spălați-le sub jet de apă rece și opăriți-le în apă clocotită cu sare timp de 8-10 minute. Trebuie să rămână încă relativ crocante. Scurgeți-le și lăsați-le să se răcească.

    Tăiați roșiile cherry în jumătăți și amestecați-le cu măslinele tăiate în jumătate și ele. Într-un bol, amestecați pesmetul cu sare, piper proaspăt măcinat, boia afumată și parmezanul ras. Omogenizați bine compoziția.

    Preîncălziți cuptorul la 200°C, funcție statică. Ungeți fundul unei tăvi cu ulei de măsline extravirgin. Așezați buchețelele de conopidă cu partea superioară în sus. Adăugați roșiile cherry distribuindu-le uniform. Presărați amestecul de pesmet și parmezan deasupra, apoi stropiți cu puțin ulei de măsline. Coaceți timp de 20 de minute. După acest interval, setați cuptorul pe funcția grill și mai gătiți timp de 5 minute, până când suprafața devine aurie și crocantă. Același efect îl putem obține și dacă adăugăm compoziția într-o tavă cu pereții subțiri și de dimensiuni mici care să încapă în air fryer, unde e nevoie să stea circa 15 minute. Este o metodă care aduce în timp un important consum de energie.

    Scoateți conopida gratinată din cuptor și serviți-o caldă dar nu fierbinte.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 12/05/2025

    Vor fi insectele comestibile o sursă de hrană a viitorului?

    Mediu 12/05/2025

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Mediu 12/05/2025

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/20251.081 Views
    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji
    08/05/2025251 Views
    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani
    07/05/2025136 Views
    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai
    10/05/2025109 Views
    Recomandate
    Gastronomie 12/05/20254 Mins Read5 Views

    Vor fi insectele comestibile o sursă de hrană a viitorului?

    Pe un platou de lemn, aranjate cu grijă și decorate cu petale, sunt așezate câteva…

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Clove tea – ceaiul de cuișoare. De ce ar trebui să îl incluzi în rutina ta zilnică

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Vor fi insectele comestibile o sursă de hrană a viitorului?

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji

    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.