Cireșele amare sunt apreciate pentru conținutului lor bogat în polifenoli, compuși vegetali organici recunoscuți pentru activitatea lor antioxidantă dar și pentru că, potrivit studiilor, acestea s-au dovedit a fi benefice în reducerea inflamației, îmbunătățirea calității somnului, susținerea metabolismului și accelerarea recuperării după efort fizic, scrie mindbodygreen.
Deserturi din cireșe amare
Biluțe brownie cu cireșe amare
Ingrediente:
- 10 curmale Medjool, fără sâmburi
- ½ cană de cireșe amare uscate
- ¼ cană de nuci
- 2 linguri de fulgi de ovăz
- ¼ cană de pudră de cacao
- 1 lingură de semințe de chia sau de cânepă (opțional)
- 2 linguri de unt de arahide sau migdale
- ¼ linguriță de sare
- 4 linguri de suc de cireșe amare
- ¼ cană de fulgi mici de ciocolată
- Opțional: pudră de cacao, ciocolată topită
Mod de preparare:
- Adaugă curmalele, cireșele amare uscate, nucile, fulgii de ovăz, pudra de cacao, semințele (dacă le folosești), sarea și untul de arahide într-un robot de bucătărie. Procesează timp de 30-60 de secunde, până când ingredientele sunt mărunțite fin.
- Adaugă sucul de cireșe amare, câte o lingură pe rând, mixând după fiecare adăugare, până când compoziția capătă o textură omogenă și ușor sfărâmicioasă.
- Transferă compoziția într-un bol și încorporează fulgii de ciocolată.
- Modelează aluatul în 12 biluțe. Acestea pot fi lăsate simple sau acoperite cu pudră de cacao ori un strat de ciocolată topită.
Desert cu banană și cireșe amare
Ingrediente:
- ½ cană de fulgi de ciocolată neagră
- 2 căni de suc de cireșe amare
- 2 banane coapte
- 1 cană de iaurt grecesc cu vanilie (integral, cu conținut scăzut de grăsimi sau degresat)
- ¼ cană de unt de migdale
- ¼ cană de granola
- ¼ cană de cireșe amare uscate
- ½ cană de cireșe amare congelate (dezghețate)
Mod de preparare:
- Pregătește sosul de ciocolată cu cireșe amare: pune fulgii de ciocolată într-un bol. Toarnă sucul de cireșe amare într-o cratiță și adu-l la punctul de fierbere la foc mediu. Lasă-l să fiarbă timp de aproximativ 20 de minute, până când volumul scade la ⅔ cană. Toarnă sucul redus peste ciocolată și amestecă până când obții un sos neted.
- Taie bananele pe lungime și așază-le pe două farfurii.
- Adaugă câte ½ cană de iaurt grecesc peste fiecare banană, apoi toarnă 2 linguri de unt de migdale și 2 linguri de sos de ciocolată cu cireșe amare.
- Presară 2 linguri de granola, 2 linguri de cireșe amare uscate și ¼ cană de cireșe amare congelate peste fiecare porție. Servește și savurează!
- Păstrează orice rest de sos de ciocolată cu cireșe amare într-un recipient etanș, la frigider, pentru utilizare ulterioară.