Când te uiți la un film acasă, probabil optezi pentru floricele de porumb sau pentru chipsuri. Însă, dacă ai intoleranță la gluten, vei căuta chipsuri care nu conțin proteină prezentă în unele cereale. Citirea etichetei te poate ajuta atunci când cumperi astfel de produse, însă, pentru a fi 100% sigur și pentru a evita efectele adverse ale glutenului, cum ar fi problemele digestive sau durerile de cap, le poți prepara acasă, arată Healthshots.
Chipsurile fără gluten sunt preparate din ingrediente care nu conțin gluten, o proteină prezentă în grâu, orz și secară. Chipsurile fără gluten sunt o opțiune sigură pentru persoanele cu boală celiacă (o afecțiune cauzată de reacția imunitară la alimentele care conțin gluten) și pentru cei sensibili la gluten, potrivit Healthshots.
Conform unui studiu publicat în Nutrients, boala celiacă, alergia la grâu și sensibilitatea non-celiacă la gluten sunt cele mai frecvent raportate tulburări legate de gluten. Așadar, dacă ai astfel de probleme și vrei să te bucuri de chipsuri, caută ingrediente specifice. Porumbul, făina de cartofi și orezul sunt adesea folosite în produsele care saunt prezentate ca fiind „fără gluten”.
Chipsurile tortilla conțin gluten?
Chipsurile tortilla pot conține gluten, dar acest lucru depinde de marcă și de ingrediente.
Când nu conțin gluten:
- Chipsuri din porumb: sunt considerate sigure pentru cei sensibili la gluten. De obicei sunt făcute din porumb galben, ceea ce le face în mod natural fără gluten, conform ScienceDirect.
- Verifică eticheta: multe mărci specifică „fără gluten” pe ambalaj, indicând că nu conțin gluten și că sunt procesate în fabrici fără contaminare încrucișată.
Când pot conține gluten:
- Chipsuri din făină de grâu: unele chipsuri sunt făcute din făină de grâu, nu de porumb. Acestea nu sunt fără gluten și trebuie evitate de persoanele cu sensibilitate sau boală celiacă.
- Contaminare încrucișată: chiar dacă sunt din porumb, dacă sunt procesate în fabrici unde se utilizează grâu, pot exista urme de gluten. Alege doar produse certificate „fără gluten”.
Sunt chipsurile din cartofi fără gluten?
În general, cele simple sunt fără gluten, fiind făcute doar din cartofi, ulei și sare – toate fiind ingrediente fără gluten, scrie Healthshots.
Când chipsurile din cartofi sunt fără gluten:
- Chipsuri simple: nu conțin gluten dacă sunt făcute doar din cartofi, ulei vegetal și sare.
- Ingrediente naturale: multe mărci folosesc doar ingrediente naturale, sigure pentru cei cu boală celiacă sau sensibilitate.
Când pot conține gluten:
- Chipsuri aromate: unele pot conține gluten din cauza aromelor adăugate, cum ar fi: oțet de malț (care conține orz), făină de grâu (ca agent de legare sau în amestecul de condimente), sos de soia sau alți potențiatori de aromă ce conțin gluten
Rețete de chipsuri fără gluten
1. Chipsuri de cartofi fără gluten
Ingrediente:
- 2 cartofi mari
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță sare
- Opțional: pudră de usturoi, boia, rozmarin sau cimbru pentru extra gust
Instrucțiuni:
- Preîncălzește cuptorul la 200°C.
- Spală și curăță cartofii.
- Taie-i felii subțiri.
- Pune feliile într-un bol cu ulei și sare (și condimente, dacă dorești).
- Așază-le pe o tavă de copt într-un singur strat.
- Coace-le timp de 20–30 minute.
- Lasă-le să se răcească și bucură-te de chipsuri sănătoase fără gluten.
2.Chipsuri de ciocolată fără gluten
Ingrediente:
- 1 cană ulei de cocos
- 1/2 cană pudră de cacao
- 1/4 cană sirop de arțar sau miere
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1/4 linguriță sare de mare
Instrucțiuni:
- Într-un vas, topește uleiul de cocos la foc mic.
- Adaugă cacao, îndulcitorul, vanilia și sarea, apoi amestecă bine.
- Toarnă compoziția în forme mici de ciocolată sau pe o tavă tapetată.
- Pune la congelator 30 de minute sau până se întărește.
- Scoate-le și păstrează-le într-un recipient ermetic în congelator.