Acest chec este modul perfect (și cel mai delicios) de a recicla legumele rămase nefolosite, pe care altfel le-ai fi aruncat. Dar de un lucru poți fi sigur: toată lumea își va dori o porție. În această rețetă poate fi folosit dovleac, morcov, sfeclă, cartof dulce, dovlecel, chiar și păstârnac. Poți folosi practic orice legumă / rădăcinoasă ai la îndemână, atâta timp cât nu are o aromă prea puternică, arată numaiaruncamancare.ro.
INGREDIENTE
- 200g unt, topit, plus extra pentru uns tava
- 140g stafide
- coaja și sucul a 2 portocale sau 4 clementine
- 300g făină
- 2 1/2 lingurițe praf de copt
- 200g zahăr brun
- 2 lingurițe mix de condimente (scorțișoară, cuișoare, ienibahar)
- 1 linguriță de ghimbir măcinat
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 4 ouă mari, bătute cu o furculiță
- 300g morcovi, păstârnac, cartof dulce, sfeclă, dovleac sau dovlecei (sau un amestec), toate rase
INGREDIENTE PENTRU GLAZURĂ
- 1/4 cană zahăr pudră
- 1 lingură de lapte
Încălzește cuptorul la 160° C. Unge și tapetează o formă de copt de 30 x 20cm cu foaie de pergament. Se amestecă stafidele, coaja și sucul de portocale (sau clementine) și se încălzesc puțin la foc mic.
Amestecă făina, zahărul, condimentele, ghimbirul, bicarbonatul, praful de copt și vârful de sare într-un castron mare. Se adaugă ouăle cu untul topit și amestecul de stafide, apoi se amestecă cu o lingură de lemn. La final încorporează legumele rase și pune compoziția în tavă.
Se coace timp de 35 – 40 de minute sau până când o frigăruie de lemn înfiptă în centru iese curată. Se răcește în tavă.
Glazură: amestecă bine zahărul pudră cu laptele. Odată răcit, se toarnă glazura sau se presară zahăr pudră.
- Timp preparare: 30 min
- Timp gătire: 35 min
- Timp total: 1h 05 min
- Calorii: 346kcal
- Grăsimi: 13g
- Carbohidrați: 54g
- Proteine: 4g
Rețetă preluată: numaiaruncamanca.ro