Pâinea poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, dar alegerea unui tip adecvat poate fi copleșitoare. În funcție de tipul de pâine, nutrienții și beneficiile pentru sănătate variază. Dieteticiana Elizabeth Ward, de la EatingWell, explică care sunt cele mai bune opțiuni de pâine pentru o alimentație echilibrată.
Pâinea din cereale germinate
Pâinea din cereale germinate este o opțiune excelentă datorită conținutului său de fibre și proteine, care ajută la menținerea senzației de sațietate. De asemenea, este mai săracă în sodiu și nu conține zahăr adăugat. Germinarea cerealelor crește disponibilitatea nutrienților și sporește proprietățile antioxidante ale pâinii.
Pâinea din grâu integral
Aceasa este o alegere sănătoasă clasică, potrivit dieticienei, datorită conținutului său de fibre, proteine și vitamine.
„Când alegi pâine din grâu integral, asigură-te că făina de grâu integral este primul ingredient și verifică eticheta pentru a nu conține sodiu și zaharuri adăugate. Această pâine poate fi folosită pentru sandvișuri sau chiar pentru pâine de casă”, afirmă Elizabeth Ward
Pâinea cu maia
Pâinea cu maia este un alt tip de pâine sănătos, făcută prin fermentarea făinii și apei, care poate face nutrienții mai disponibili și poate influența pozitiv microbiomul intestinal. Studiile sugerează că pâinea cu maia poate contribui la o digestie mai bună datorită bacteriilor benefice pe care le conține.
Pâinea cu semințe
Semințele sunt foarte nutritive și au multiple beneficii pentru sănătate, incluzând scăderea colesterolului și reducerea riscului de diabet și cancer. Când alegi pâine cu semințe, asigură-te că este făcută din cereale integrale pentru a beneficia de toate substanțele nutritive esențiale.
Pâinea cu banane
Pâinea cu banane poate fi o gustare sănătoasă dacă este preparată cu cereale integrale și grăsimi sănătoase, având un conținut mai mic de zahăr. Aceasta poate fi o opțiune bună pentru un mic răsfăț, oferind în același timp nutrienți esențiali și fiind o alternativă sănătoasă la dulciuri tradiționale.