Dacă există un ingredient de bază în orice bucătărie, acesta este, fără îndoială, oul, care a fost dintotdeauna unul dintre cele mai consumate alimente care conține proteine. Un sondaj recent arată că aproape 90% dintre americani consumă ouă săptămânal, potrivit USA Today. Totuși, cei care sunt atenți la buget sau la sănătate, pot utiliza o alternativă la ouă, atât pentru ajuta la reducerea costurilor, cât și la respectarea anumitor restricții alimentare. Este cunoscut faptul că unele persoane pot fi alergice la ouă.
Indiferent dacă ai nevoie de un substitut pentru ouă la copt, prăjit sau în alte preparate, există mai multe alimente care pot cu ușurință să le înlocuiasc, arată G4Food.
Tofu ferm
Pentru micul dejun, poți folosi tofu bogat în proteine. Acesta poate fi condimentat cu turmeric și consumat alături de legume. Tofu este unul dintre cei mai apropiați substituenți ai ouălor din punct de vedere al conținutului de proteine, oferă aproximativ 8 g de proteine la 85 g de produs, mai mult decât un ou mediu, care conține aproximativ 6 g de proteine.
Tofu cremos
Dacă îți plac produsele din soia, vei fi încântat să afli că tofu cremos, o versiune mai moale a brânzei de soia, este un excelent înlocuitor al ouălor în prăjituri. Acesta ajută la coagularea ingredientelor și oferă suculență produselor de patiserie. Totodată, este produs 100% pe bază de plante și are aceleași beneficii nutriționale ca tofu ferm.
Piure de banană
Pentru cei care doresc să adauge mai multe fructe în dieta lor, bananele pasate sunt o alternativă excelentă a ouălelor în produsele de panificație. Fac ca prăjiturile să fie moi și fuhave. 1/4 cană de banană pasată înlocuiește un ou. În plus, bananele sunt bogate în fibre, potasiu, vitamina B6 și vitamina C.
Piure de mere
O altă alternativă fructată este piureul de mere, care poate fi utilizat în prăjituri și clătite. Acestea sunt bogate în fibre, vitamina C, potasiu și antioxidanți benefici pentru inimă.
Aquafaba (lichidul dintr-o conservă de năut)
O alternativă mai puțin cunoscută este aquafaba, lichidul dintr-o conservă de năut. Se bate până devine spumos, asemănător cu albușurile de ou. Este potrivit pentru rețetele care necesită ouă pentru a conferi volum, precum clătitele. Se utilizează 3 linguri de aquafaba pentru a înlocui un ou întreg și 2 linguri pentru un albuș de ou.
Semințe de in sau chia
Dacă amesteci 1 lingură de semințe de in măcinate sau de semințe de chia cu 3 linguri de apă, obții rapid un substitut de ou ideal pentru rețetele de copt. În plus, aceste semințe sunt o sursă excelentă de fibre și acizi grași Omega-3, care sprijină sănătatea inimii și a digestiei.
Iaurt grecesc
Pentru o variantă bogată în proteine, Cassetty recomandă iaurtul grecesc, care poate fi utilizat ca agent de coagulare în rețete precum clătite sau pâine prăjită franțuzească. 1/4 cană de iaurt grecesc înlocuiește un ou. În plus, iaurtul conține proteine, calciu și culturi active benefice pentru sănătatea intestinului.