Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum alegem corect fructele kaki? Sfaturi

    Ce să pregătești la micul dejun: mai multe idei de meniuri sănătoase

    (VIDEO) „Ești extraordinară!” Cine e Mădălina Țurcan, tânăra de 20 de ani care a fascinat juriul și a trecut mai departe la Vocea României

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Ceaiul care stimulează digestia, reduce balonarea și te ajută să ai un somn odihnitor

    20/04/20253 Mins Read114
    Foto: G4Food
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Scorțișoara este unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute, obținută din arborele de scorțișoară. În China, era deja folosită încă din anul 2500 î.Hr. Arabii o utilizau pentru a aromatiza carnea, deoarece acest condiment conține un ulei esențial bogat în fenol, care inhibă bacteriile responsabile de alterarea alimentelor. În prezent scorțișoara se folosește atât sub formă de batoane, cât și măcinată. Aroma și gustul său o fac potrivită atât pentru preparate dulci, cât și sărate.

    La fel ca alte condimente de culoare roșiatică (cum ar fi curry-ul, turmericul, chimionul sau nucșoara), experții recomandă integrarea scorțișoarei în alimentația zilnică pentru proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante, „cu un efect benefic clar asupra tractului intestinal”, afirmă pentru CuídatePlus Alma Palau, directoarea Consiliului General al Dieteticienilor-Nutriționiști din Spania.

    Beneficii digestive

    Pe plan digestiv,„se știe că apa în care a fiert un baton de scorțișoară stimulează digestia lentă și greoaie, ameliorează disconfortul provocat de indigestie și reduce balonarea”, explică Palau. Ea precizează: „Nu este vorba de ceai cu scorțișoară, ci de o infuzie propriu-zisă de scorțișoară.”

    Claudia Gras Sainz Pardo, membră a Comisiei de Nutriție Comunitară din Comunitatea Valenciană, adaugă: „Dincolo de proprietățile ei, ca majoritatea infuziilor, ajută la digestie și oferă o stare de relaxare — adesea asociată cu momentul de pauză pe care ni-l oferim când o preparăm și o bem în liniște”. De asemenea, „ajută la ameliorarea durerilor menstruale”.

    Ce efecte are scorțișoara asupra organismului?

    Palau face referire la mai multe studii care au legat consumul de scorțișoară de îmbunătățirea unor afecțiuni precum diabetul, rezistența la insulină, prevenirea cancerului sau întărirea sistemului imunitar în fața infecțiilor (în special urinare, la fel ca în cazul fructelor de pădure).

    Totuși, „aceste rezultate au fost obținute în urma administrării unor cantități terapeutice de principii active, nu prin utilizarea obișnuită în bucătărie”, precizează specialista.

    Cum se prepară infuzia de scorțișoară și când e bine să o consumăm?

    Pentru prepararea acestei băuturi, Palau spune că pașii sunt similari cu orice altă infuzie. Ea menționează mai multe metode:

    • În 500 ml de apă clocotită, se pun două batoane de scorțișoară și se lasă la infuzat 8-10 minute (două căni de infuzie).

    • Într-un 1 litru de apă fierbinte, se adaugă două lingurițe de scorțișoară măcinată, se amestecă bine, apoi se adaugă două batoane de scorțișoară și se lasă la infuzat 10 minute (patru căni).

    • În ceaiul nostru preferat (verde, negru, roșu), după ce apa a fiert, se adaugă o linguriță de scorțișoară sau un baton, și se lasă la infuzat 5-6 minute.

    Cât despre consumul zilnic, „în principiu, utilizarea scorțișoarei în alimentație sau sub formă de infuzie nu este contraindicată, atâta timp cât nu se face un abuz”, afirmă dieteticianul, și adaugă: „Administrarea sub formă de supliment, fără supraveghere și în doze excesive pe termen lung, are cu siguranță contraindicații — poate provoca toxicitate hepatică sau afectări ale metabolismului.”

    În încheiere, experta recomandă consumul unei infuzii cu scorțișoară seara, înainte de culcare, pentru „a relaxa sistemul digestiv, care poate fi afectat de stres, sedentarism sau oboseală, și a facilita somnul”.

    Articol preluat: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 25/10/2025

    Cum alegem corect fructele kaki? Sfaturi

    Gastronomie 25/10/2025

    Ce să pregătești la micul dejun: mai multe idei de meniuri sănătoase

    Advertoriale 24/10/2025

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    Populare în ultima lună
    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament
    22/10/20254.007 Views
    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat
    21/10/20253.452 Views
    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României
    24/10/20252.809 Views
    (VIDEO) „Ești extraordinară!” Cine e Mădălina Țurcan, tânăra de 20 de ani care a fascinat juriul și a trecut mai departe la Vocea României
    25/10/2025836 Views
    Recomandate
    Gastronomie 25/10/20253 Mins Read62 Views

    Cum alegem corect fructele kaki? Sfaturi

    Kaki sunt printre cele mai populare fructe ale lunilor reci, unul dintre fructele emblematice ale…

    Ce să pregătești la micul dejun: mai multe idei de meniuri sănătoase

    (VIDEO) „Ești extraordinară!” Cine e Mădălina Țurcan, tânăra de 20 de ani care a fascinat juriul și a trecut mai departe la Vocea României

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum alegem corect fructele kaki? Sfaturi

    Ce să pregătești la micul dejun: mai multe idei de meniuri sănătoase

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    Cele mai populare

    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament

    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.