Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Ce este untul clarificat și cum poate fi preparat acasă

    24/01/20252 Mins Read21
    Foto: Kauflan.ro
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Cu toții știm că untul obișnuit este un ingredient irezistibil în multe rețete, dar ce faci când vrei să-l folosești la gătit la temperaturi ridicate, cum ar fi pentru prăjituri sau prăjire? În acest caz, untul clarificat devine aliatul tău de încredere. De ce? Pentru că este mult mai stabil la temperaturi mari, nu se descompune și nu eliberează substanțe dăunătoare. Mai mult, procesul de clarificare elimină lactoza și caseina, făcându-l o opțiune potrivită și pentru cei cu intoleranță la lactoză. În plus, untul clarificat adaugă un gust bogat și poate fi păstrat mult mai mult timp, potrivit Dissapore. 

    Untul clarificat se obține printr-un proces mecanic care îndepărtează apa, caseina și lactoza din untul obișnuit. Astfel, rezultă un produs mai pur, pe bază de grăsimi saturate cu lanț scurt, care sunt benefice pentru sănătatea intestinului, protejându-l împotriva inflamațiilor.

    În ceea ce privește valorile nutriționale, untul clarificat este bogat în vitaminele A și E și în acid linoleic conjugat (CLA), care ar putea ajuta la reducerea depozitelor de grăsime din organism. Având un punct de fum mult mai ridicat (aproape 250°C), este mai puțin predispus să producă substanțe nocive în timpul prăjirii, spre deosebire de untul normal, care se degradează mai repede. Totuși, fiind un produs pe bază de grăsimi, trebuie consumat cu moderație.

    Cum se prepară untul clarificat

    Ingrediente:

    • Unt (aproximativ 500g)

    Echipamente necesare:

    • O cratiță medie
    • Un vas mai mic pentru baie de aburi
    • O spumieră
    • O sită fină sau tifon
    • Un recipient etanș pentru depozitare

    Pași de Preparare:

    1. Tăiați untul în bucăți mai mici pentru a se topi mai repede.
    2. Puneți untul într-un vas mai mic, peste care adăugați apă într-o cratiță mai mare pentru a crea o baie de aburi. Lăsați untul să se topească la foc mic.
    3. Pe măsură ce untul se topește, va apărea o spumă albă pe suprafață, care trebuie îndepărtată cu spumiera.
    4. După ce spuma este eliminată, strecurați untul topit printr-o sită fină sau tifon într-un recipient curat pentru a separa orice resturi rămase pe fundul vasului.
    5. Lăsați untul să se răcească la temperatura camerei și depozitați-l într-un recipient etanș.

    Cum se păstrează untul clarificat

    Untul clarificat poate fi păstrat la temperatura camerei într-un loc răcoros și uscat, timp de câteva luni, datorită absenței apei și proteinelor care îl fac mai stabil decât untul obișnuit. Totodată, poate fi păstrat și în frigider sau congelator pentru o durabilitate mai mare.

    ce este untul clarificat cum se face ujntul clarificat

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 19/05/2025

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Gastronomie 19/05/2025

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    RECOMANDATE 19/05/2025

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Populare în ultima lună
    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos
    17/05/2025123 Views
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/2025113 Views
    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie
    14/05/2025108 Views
    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău
    17/05/202594 Views
    Recomandate
    Gastronomie 19/05/20253 Mins Read25 Views

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Adoptarea unei diete bogate în antioxidanți poate fi un aliat valoros în procesul de slăbire.…

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Care e diferența dintre cereale și pseudocereale: ce au în comun și de ce pseudocerealele sunt considerate superalimente

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Cele mai populare

    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.