Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Ce este stevia și cum o putem utiliza în bucătărie

    11/01/20253 Mins Read75
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    O mică plantă originară din America de Sud, stevia face acum parte din viața noastră de zi cu zi sub formă de îndulcitor. Potrivit cookist.it, are zero calorii, o putere de îndulcire de 300 de ori mai mare decât zahărul clasic și o poți folosi nu doar pentru îndulcire, ci și pentru gătit.

    Zahărul este cel mai cunoscut îndulcitor din lume, însă, din cauza proceselor industriale de rafinare și fabricație prin care trece, poate deveni dăunător pe termen lung în unele cazuri și dacă este consumat în cantități excesive. De aceea, metodele alternative de îndulcire a băuturilor și deserturilor au devenit din ce în ce mai populare. Una dintre acestea este stevia, un produs natural obținut din prelucrarea unei mici plante perene originare din America de Sud.

    Stevia are puternice puteri antioxidante și antiinflamatoare, atât de mult încât nu a fost considerată inițial un îndulcitor în Europa. În jurul anului 2010, planta a început să fie transformată într-un îndulcitor, un extract obținut din frunze, care a devenit acum principalul înlocuitor al zahărului. De obicei, îl găsiți sub formă de pudră similară zahărului, dar există și sub formă lichidă sau de tablete.

    Cum se folosește stevia în loc de zahăr?

    Stevia are câteva avantaje deosebite, inclusiv faptul că este complet lipsită de calorii și are un aport de zahăr practic zero, ceea ce îi permite să fie consumată chiar și de cei care suferă de afecțiuni precum diabetul. Acest lucru nu înseamnă, însă, că o puteți consuma fără limită. Potrivit experților, este bine să ne încadrăm în doza zilnică admisă de 4 mg per greutate corporală.

    Stevia are o putere enormă de îndulcire, de aproximativ 300 de ori mai puternică decât zahărul, astfel încât oricum nu aveți nevoie de atât de multă: o linguriță din acest produs îndulcește asemenea cantității de 800 de g de zahăr. De asemenea, are un gust dulceag foarte pronunțat care amintește vag de lemn dulce și anason, așa că nu uitați să folosiți foarte puțin chiar și atunci când o folosiți în rețete, pentru a nu alterna aroma preparatului.

    Potrivit cookist.it, cea mai frecventă greșeală în acest caz este înlocuirea cantității de zahăr cu aceeași cantitate de stevia. Îndulcitorul trebuie dozat astfel: 100 de g de zahăr corespund mai mult sau mai puțin la 40 de g de pulbere de stevia. Amintiți-vă, de asemenea, că doza de stevia depinde de gradul de puritate al produsului (dacă este un extract pur sau dacă este amestecat cu alți îndulcitori) și de format: stevia pudră este cea mai concentrată, frunzele uscate sau tabletele mai puțin.

    Câteva idei pentru utilizarea steviei în bucătărie

    Stevia poate fi utilizată în bucătărie în mai multe moduri, fie „crudă” pentru îndulcire, fie în gătit, deoarece are o rezistență puternică la căldură. Frunzele, proaspete sau deshidratate, sunt în general folosite ca ceaiuri de plante și infuzii, în timp ce extractul din comprimate este de obicei un îndulcitor pentru băuturi.

    Stevia sub formă de pudră sau lichid este o altă problemă: în acest caz poate îndulci băuturile, dar este excelentă și ca înlocuitor al zahărului în rețete dulci și sărate. Puteți folosi stevia în amestecuri pentru gogoși sau brioșe, o puteți folosi în deserturi mai elaborate, cum ar fi tiramisu sau cheesecake, și chiar preparate precum gemul. De asemenea, puteți folosi stevia în rețete dulci-acrișoare sărate, cum ar fi o caponata excelentă într-o versiune ușoară.

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 25/12/2025

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Populare în ultima lună
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/2025331 Views
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025103 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202595 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202577 Views
    Recomandate
    Gastronomie 25/12/202511 Mins Read44 Views

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Deseori, legumele se deteriorează înainte de a ajunge să fie consumate. Dacă știi cum să…

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Cum să spui „Crăciun Fericit” în 19 limbi

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Cele mai populare

    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.