Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Ce este cafeaua turcească: preparatul tradițional are o istorie de sute de ani

    01/03/20253 Mins Read26
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Cafeaua turcească este o tradiție străveche, notează foodandwine.com. „Cafeaua are o istorie de 500 de ani. Nu este doar o băutură simplă, ci un stil de viață. Este cea mai veche metodă de preparare a cafelei din lume, inventată în secolul al XVI-lea, în timpul Imperiului Otoman. Și nu este vorba despre un anumit tip de boabe de cafea, ci o metodă și un mod de preparare”, explică Pelin Tanyeri, manager la un restaurant din Washington D.C.

    Deoarece cafeaua se depune la fundul ceștii și ajunge, astfel, ca să fie consumată, trebuie să fie măcinată foarte fin, chiar mai fin decât espresso. Rezultatul este o cafea mai puțin concentrată. Cafeaua turcească este preparată cu mai multă apă decât variantele italiene și este destinată a fi savurată lent, nu băută rapid ca un shot. Ceștile de cafea turcească sunt mici, asemănătoare celor de espresso, dar au o istorie bogată. În trecut, acestea nu aveau toartă, dar astăzi majoritatea au acest accesoriu, pentru a facilita manevrarea băuturii fierbinți.

    Cum se prepară cafeaua turcească

    Cafeaua turcească este o artă a tehnicii, explică Tanyeri. „Cafeaua turcească nu este filtrată. Bei zațul de cafea, și nu e infuzată, ci gătită sau fiartă”. Cafeaua este preparată într-un ibric tradițional, de obicei fabricat din cupru sau alamă, numit cezve. Poate fi preparată îndulcită sau fără zahăr. Poți alege între varianta dulce, semi-dulce sau fără zahăr.

    Pentru a prepara cafeaua, se adaugă în cezve 3/4 linguri de cafea măcinată la o ceașcă de apă, împreună cu până la 1 linguriță de zahăr, dacă se dorește. „Cafeaua formează o spumă, iar aceasta este turnată împreună cu băutura. Îți vei da seama că ai obținut o cafea turcească bună după spuma de deasupra”, explică Tanyeri.

    Cum se bea cafeaua turcească

    Spre deosebire de cafeaua obișnuită, pe care mulți oameni o beau pe fugă, cafeaua turcească este destinată unei experiențe relaxate. Este un ritual. „O servim alături de un pahar mic de apă și o bucată de rahat turcesc. Nu este doar o băutură simplă, ci un prilej de socializare,” spune Tanyeri.

    Apa este servită pentru a curăța papilele gustative în timp ce aștepți să se răcească cafeaua și ca zațul să se depună la fundul ceștii. Cafeaua turcească este adesea servită după mese, oferind prilejul perfect pentru prieteni și familie să stea la povești în timp ce își savurează băutura. Tanyeri spune că adoră să vadă clienții americani încercând cafeaua turcească la restaurantul său, considerând-o o oportunitate „de a le prezenta cultura și de a le oferi o nouă experiență gustativă.”

    Câtă cofeină conține cafeaua turcească?

    Nivelul de cofeină din cafeaua preparată astfel depinde de numărul de cești consumate, dar este, de obicei, servită în porții mai mici decât o cafea filtrată. O porție standard de cafea turcească are aproximativ 60-90 ml, în timp ce o ceașcă de cafea filtrată este, de obicei, între 240 și 360 ml.

    Tanyeri menționează că este obișnuit să bei câteva cești pe zi, mai ales după mese, pentru a ajuta digestia.
    Astfel, consumul de cofeină poate fi ridicat, în funcție de cantitatea băută. În general, cafeaua turcească este mai concentrată decât cafeaua filtrată. Iar faptul că nu este filtrată înseamnă că are mai multă cofeină per porție, chiar dacă dimensiunea ceștii este mai mică.

    Cafeaua turcească nu este doar o băutură, ci o tradiție și un simbol al ospitalității. Fie că o savurezi într-o cafenea tradițională din Istanbul sau o prepari acasă, aceasta oferă o experiență unică, menită să fie trăită și împărtășită.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    RECOMANDATE 26/12/2025

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Populare în ultima lună
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/2025158 Views
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025106 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202598 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202582 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 26/12/20252 Mins Read25 Views

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Atunci când organismul este slăbit de o viroză, gripă sau altă infecție, modul în care…

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Te simți obosit iarna? Încearcă 7 remedii eficiente pentru mai multă energie

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Cele mai populare

    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.