Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Ce conține un mic dejun tradițional francez. Deși croissantul cu unt este un simbol parizian, fiecare regiune a Franței are propria sa „delicatesă matinală”

    18/05/20253 Mins Read52
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Pentru mulți oameni, micul dejun este cea mai importantă masă a zilei – un moment în care începi ziua cu energie și, adesea, cu cei dragi alături. Dar ce presupune, de fapt, un mic dejun franțuzesc? 

    Istoria micului dejun în Franța

    Micul dejun, așa cum îl cunoaștem astăzi, nu a existat dintotdeauna în viața cotidiană a francezilor. Rădăcinile lui pornesc din perioada Renașterii, când au apărut combinații simple precum pâinea cu unt înmuiată în lapte, urmate curând de cafeaua adusă din Turcia, care a cucerit curtea regelui Ludovic al XVI-lea, conform france.fr.

    După Al Doilea Război Mondial, micul dejun a devenit indispensabil în cultura alimentară a francezilor.

    Ce conține un mic dejun tradițional francez

    În hoteluri, îl vei regăsi sub denumirea de „continental”. Componentele sale de bază sunt aproape neschimbate și gravitează în jurul vedetelor panificației franceze:

    • Baguette: proaspătă sau ușor prăjită – alegerea e a ta.

    • Tartine: felii de pâine cu unt (dulce sau semi-sărat, în funcție de regiune), gem și miere.

    • Produse de patiserie: croissante cu unt, pain au chocolat, brioșe sau pain aux raisins.

    • Suc de fructe proaspete: în special de portocale sau grepfrut.

    • Băuturi calde: cafea, ceai sau ciocolată caldă.

    Atenție! Spre deosebire de britanici, care adaugă lapte în ceai, francezii preferă să-l bea simplu.

    Specialități regionale de mic dejun

    Deși croissantul cu unt este un simbol parizian, fiecare regiune a Franței are propria sa delicatesă matinală:

    • Occitania, Bordeaux și sud-vestul Franței: aici, „chocolatine” este vedeta. Este un croissant dreptunghiular, umplut cu una sau mai multe batoane de ciocolată. „Pain au chocolat” este o denumire interzisă!

    • Alsacia: aici se servește o felie generoasă de Kougelhopf, o brioșă înaltă, rotundă și canelată, decorată cu migdale și stafide înmuiate în rom sau kirsch, pudrată delicat cu zahăr.

    • Bretania: Kouign Amann – un desert breton cu crustă caramelizată crocantă și foi de aluat fraged, care a fost inclus de revista Food and Wine în topul celor mai bune 40 de rețete din toate timpurile.

    • Provence și Coasta de Azur: Tarte Tropézienne, un amestec delicios de brioșă, cremă fină și perle de zahăr crocante.

    • Normandia: aici se poate opta pentru un mic dejun dulce sau sărat. De exemplu, Tergoule – o budincă din orez, lapte și scorțișoară cu o crustă aurie – sau o tartină cu Camembert cremos.

    Totuși, abia în secolul al XIX-lea s-a impus termenul de „mic dejun”. În orașe, ziua începea cu pâine prăjită și cafea cu lapte sau ciocolată, în timp ce la sate pâinea era adesea însoțită de supă sau chiar de vin.

    Articol preluat: G4Food.

    mic dejun francez

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 16/11/2025

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Gastronomie 16/11/2025

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Muncă 15/11/2025

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Populare în ultima lună
    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă
    07/11/20251.671 Views
    (VIDEO) Renato Usatîi, profesor de engleză și franceză, provocat de jurnaliști să-și demonstreze talentul lingvistic
    13/11/20251.513 Views
    Macrou scumpit peste noapte: explicațiile Norvegiei, al doilea cel mai mare exportator de pește din lume
    12/11/20251.025 Views
    67 de ani de la nașterea Doinei Aldea-Teodorovici: ultima fotografie a unei legende nemuritoare
    15/11/2025479 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 16/11/20257 Mins Read15 Views

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Deși este tânără și are o experiență de muncă de doar câțiva ani, Valeria Crasov…

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Ce trebuie să conțină eticheta unui produs nealimentar: informații obligatorii pentru consumatori

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Cele mai populare

    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă

    (VIDEO) Renato Usatîi, profesor de engleză și franceză, provocat de jurnaliști să-și demonstreze talentul lingvistic

    Macrou scumpit peste noapte: explicațiile Norvegiei, al doilea cel mai mare exportator de pește din lume

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.