Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Câtă cofeină conține, de fapt, cafeaua decofeinizată

    13/01/20252 Mins Read39
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Cafeaua decofeinizată este un tip de cafea care printr-un proces i s-a îndepărtat majoritatea cofeinei, dar nu întreaga cantitate. Nu este posibil să îndepărtezi complet cofeina din boabele de cafea, astfel că o mică cantitate rămâne întotdeauna prezentă în cafeaua decofeinizată.

    În general, o ceașcă de cafea decofeinizată conține între 2 și 5 mg de cofeină, comparativ cu 70-140 mg de cofeină într-o ceașcă obișnuită de cafea. Cantitatea de cofeină poate varia în funcție de mai mulți factori, precum tipul de boabe de cafea utilizate, metoda de preparare și mărimea porției.

    Cum se produce cafeaua decofeinizată?

    Există mai multe metode de decofeinizare a boabelor de cafea:

    1. Metoda cu apă (Swiss Water Process) – Aceasta este o metodă ecologică, bazată pe apă, care utilizează apă fierbinte pentru a dizolva cofeina din boabe. Apoi, apa este filtrată printr-un filtru de carbon pentru a îndepărta cofeina.
    2. Metoda cu solvenți chimici – Acesta presupune utilizarea unui solvent chimic (de obicei, dioxid de carbon sau clorura de metilen) pentru a extrage cofeina din boabe. Această metodă este rapidă, dar se face cu multă precauție pentru a elimina orice urme ale substanțelor chimice.
    3. Metoda cu CO2 (dioxid de carbon) – În această metodă, boabele de cafea sunt tratate cu dioxid de carbon sub presiune înaltă, care extrage cofeina din boabe. Este o metodă mai costisitoare, dar care nu lasă reziduuri chimice.

    De ce mai conține cafeaua decofeinizată cofeină?

    Deși procesul de decofeinizare elimină majoritatea cofeinei, aceasta nu poate fi îndepărtată complet din boabe din cauza structurii chimice ale cofeinei și a modului în care este integrată în boabele de cafea. Astfel, chiar și cafeaua decofeinizată va conține o cantitate mică de cofeină.

    Această cantitate redusă de cofeină poate fi potrivită pentru persoanele care doresc să evite cofeina, dar care nu pot tolera complet lipsa ei din alimentație. De asemenea, dacă cineva are o sensibilitate deosebită la cofeină, chiar și cafeaua decofeinizată ar trebui consumată cu moderație.

    Pentru majoritatea persoanelor, consumul de cafea decofeinizată rămâne o opțiune excelentă, mai ales pentru cei care doresc să evite sau să reducă efectele cofeinei (precum insomnii, nervozitate, etc.), dar care încă vor să se bucure de gustul cafelei.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 25/12/2025

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Populare în ultima lună
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/2025331 Views
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025103 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202595 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202577 Views
    Recomandate
    Gastronomie 25/12/202511 Mins Read44 Views

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Deseori, legumele se deteriorează înainte de a ajunge să fie consumate. Dacă știi cum să…

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Cum să spui „Crăciun Fericit” în 19 limbi

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Cele mai populare

    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.