Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Tinerii artiști din R. Moldova pot aplica pentru un stagiu cultural de două luni la Viena

    Certificat de competențe digitale pentru liceeni – înscrierile sunt deschise

    UE pregătește reguli noi pentru a limita închirierile pe termen scurt

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Câtă cofeină conține, de fapt, cafeaua decofeinizată

    13/01/20252 Mins Read39
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Cafeaua decofeinizată este un tip de cafea care printr-un proces i s-a îndepărtat majoritatea cofeinei, dar nu întreaga cantitate. Nu este posibil să îndepărtezi complet cofeina din boabele de cafea, astfel că o mică cantitate rămâne întotdeauna prezentă în cafeaua decofeinizată.

    În general, o ceașcă de cafea decofeinizată conține între 2 și 5 mg de cofeină, comparativ cu 70-140 mg de cofeină într-o ceașcă obișnuită de cafea. Cantitatea de cofeină poate varia în funcție de mai mulți factori, precum tipul de boabe de cafea utilizate, metoda de preparare și mărimea porției.

    Cum se produce cafeaua decofeinizată?

    Există mai multe metode de decofeinizare a boabelor de cafea:

    1. Metoda cu apă (Swiss Water Process) – Aceasta este o metodă ecologică, bazată pe apă, care utilizează apă fierbinte pentru a dizolva cofeina din boabe. Apoi, apa este filtrată printr-un filtru de carbon pentru a îndepărta cofeina.
    2. Metoda cu solvenți chimici – Acesta presupune utilizarea unui solvent chimic (de obicei, dioxid de carbon sau clorura de metilen) pentru a extrage cofeina din boabe. Această metodă este rapidă, dar se face cu multă precauție pentru a elimina orice urme ale substanțelor chimice.
    3. Metoda cu CO2 (dioxid de carbon) – În această metodă, boabele de cafea sunt tratate cu dioxid de carbon sub presiune înaltă, care extrage cofeina din boabe. Este o metodă mai costisitoare, dar care nu lasă reziduuri chimice.

    De ce mai conține cafeaua decofeinizată cofeină?

    Deși procesul de decofeinizare elimină majoritatea cofeinei, aceasta nu poate fi îndepărtată complet din boabe din cauza structurii chimice ale cofeinei și a modului în care este integrată în boabele de cafea. Astfel, chiar și cafeaua decofeinizată va conține o cantitate mică de cofeină.

    Această cantitate redusă de cofeină poate fi potrivită pentru persoanele care doresc să evite cofeina, dar care nu pot tolera complet lipsa ei din alimentație. De asemenea, dacă cineva are o sensibilitate deosebită la cofeină, chiar și cafeaua decofeinizată ar trebui consumată cu moderație.

    Pentru majoritatea persoanelor, consumul de cafea decofeinizată rămâne o opțiune excelentă, mai ales pentru cei care doresc să evite sau să reducă efectele cofeinei (precum insomnii, nervozitate, etc.), dar care încă vor să se bucure de gustul cafelei.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Cultură 15/10/2025

    Tinerii artiști din R. Moldova pot aplica pentru un stagiu cultural de două luni la Viena

    Muncă 15/10/2025

    Certificat de competențe digitale pentru liceeni – înscrierile sunt deschise

    Odihnă 15/10/2025

    UE pregătește reguli noi pentru a limita închirierile pe termen scurt

    Populare în ultima lună
    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său
    14/10/20251.861 Views
    (VIDEO) Un moldovean i-a emoționat până la lacrimi pe antrenorii de la „Vocea României”
    11/10/20251.145 Views
    Sunt antidepresantele doar pentru depresie? Ce explică medicul neurolog
    09/10/2025631 Views
    Durerile de cap explicate de neurolog: tipuri, tratamente și când să mergi la medic
    12/10/2025607 Views
    Recomandate
    Cultură 15/10/20251 Min Read3 Views

    Tinerii artiști din R. Moldova pot aplica pentru un stagiu cultural de două luni la Viena

    Șase artiști și lucrători culturali din R. Moldova au oportunitatea de a participa la un…

    Certificat de competențe digitale pentru liceeni – înscrierile sunt deschise

    UE pregătește reguli noi pentru a limita închirierile pe termen scurt

    Tatiana Țîbuleac își sărbătorește ziua de naștere: romanele care au impresionat cititorii și criticii

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Tinerii artiști din R. Moldova pot aplica pentru un stagiu cultural de două luni la Viena

    Certificat de competențe digitale pentru liceeni – înscrierile sunt deschise

    UE pregătește reguli noi pentru a limita închirierile pe termen scurt

    Cele mai populare

    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său

    (VIDEO) Un moldovean i-a emoționat până la lacrimi pe antrenorii de la „Vocea României”

    Sunt antidepresantele doar pentru depresie? Ce explică medicul neurolog

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.