Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    (VIDEO) Unul eliminat, altul calificat. Cum s-au descurcat concurenții din R. Moldova în prima seară de confruntări la Vocea României

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cât rezistă un vin după ce ai desfăcut sticla? Se comportă diferit în funcție de tipologie

    29/11/20244 Mins Read39
    Foto: G4Food.ro/pexels.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Ai deschis o sticlă de vin și ai uitat-o peste noapte deschisă? Mai e bun de băut, dacă a stat în contact cu aerul atât de mult timp? Dar dacă i-ai pus la loc dopul? Depinde. În primul rând de felul în care e păstrat vinul, dar și de tipul de vin. Iată ce răspund pe subiect câțiva experți în vinuri, potrivit simplyrecipes.com.

    În general, vinurile de masă rezistă între trei și cinci zile după ce au fost deschise. Vinurile de desert, precum Porto, Sherry, Marsala rezistă mult mai mult – unii experți spun că pot dura luni sau chiar ani.

    Vinurile spumante

    Vinurile spumante, precum Champagne și Prosecco, își pierd rapid conținutul de CO2 după ce sunt deschise. Bulele de gaz protejează vinul de oxidare, iar în lipsa lor, după câteva zile vinul devine ca unul normal, nespumant. Pentru a încetini oxidarea vinurilor spumante  și a menține o anumită presiune necesară bulelor de CO2 se folosesc anumite dopuri speciale.

    Dacă acesta și-a pierdut conținutul gazos și nu mai e plăcut pentru consum, se poate folosi la gătit.

    Vinurile albe ușoare și vinurile rosé

    Deși aroma lor se poate schimba puțin în prima zi după deschidere, vinurile albe ușoare pot rezista între cinci și șapte zile dacă sunt închise cu un dop etanș și păstrate în frigider. Vinul își va pierde din prospețime, iar aromele fructate pot pierde în intensitate, dar rămâne bun de băut.

    Vinurile albe tari

    Vinurile maturate în butoaie de stejar, precum Chardonnay, pot rezista între trei și cinci zile după deschidere. Aceste vinuri, datorită maturării în butoaie de stejar care nu sunt etanș, sunt mai rezistente la oxigen. Dopurile etanș pot prelungi, și în cazul lor, durata de viață, mai mult decât un dop simplu.

    Vinurile roșii

    Dacă vinurile roșii sunt închise cu un dop și păstrate într-un loc răcoros și întunecat, pot fi consumate timp de trei până la cinci zile după deschidere. Vinurile roșii conțin mai mulți tanini și au un nivel de aciditate naturală mai ridicat, ceea ce le protejează de oxidare. Cu cât un vin are mai mulți tanini, cu atât rezistă mai bine la expunerea la aer. Motiv pentru care nu este indicat să le ținem la frigider, chiar și desfăcute.

    O regulă care nu se aplică în cazul vinurilor roșii ușoare, precum Pinot Noir sau Lambrusco, care au un conținut scăzut de tanini. Ele nu vor rezista la fel de mult ca vinurile bogate în tanini, precum Petite Sirah sau Shiraz, motiv pentru care se recomandă să fie ținute la rece dar și consumate cât mai repede.

    De ținut cont că niciun vin roșu nu poate rezista la temperaturi peste 21°C.

    Vinurile de desert

    Vinurile de desert sunt fortificate cu băuturi alcoolice tari din struguri sau chiar coniac. Acesta protejează vinul dulce împotriva riscului de alterare și îi conferă o durată lungă de viață, împreună cu un conținut ceva mai ridicat de alcool.

    Unele vinuri fortificate, precum Madeira sau Marsala, înainte de a fi îmbuteliate sunt supuse unui proces de oxidare și apoi încălzite rapid la temperaturi înalte, ceea ce le oferă o durată de viață semnificativ mai lungă. În acest fel, nu mai pot fi ulterior atacate de oxigen. După deschidere, e suficient un dop bun, păstrând sticla într-un loc răcoros și întunecat.

    Cum ne dăm seama rapid dacă un vin mai e bun de băut

    Criteriile sunt date de calitățile lui organoleptice, sunt suficiente simțurile pentru a face diferența. Cu precizarea că un vin „alterat”, adică modificat, nu reprezintă un pericol și nu este toxic, dar nu este de calitate și nu este plăcut la consum.

    –culoare: dacă atunci când îl turnăm în pahar virează de la roșu-rubiniu aprins spre un maro indefinit, este foarte probabil că s-a oxidat și nu mai este plăcut de băut.

    –miros: dacă miroase a oțet, este sigur să a început să se transforme în acid acetic și nu mai e bun de băut.

    –gust: dacă are un gust plăcut, îmbietor, înseamnă că este bun de băut, indiferent de când a fost deschisă sticla sau produs vinul.

    Articol preluat: G4Food.ro

    cât rezistă vinul după ce l-ai desfăcut

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 08/11/2025

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Gastronomie 08/11/2025

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    Gastronomie 07/11/2025

    O idee unică de cină caldă, din gastronomia franceză: supă de ceapă cu pâine prăjită și cașcaval

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Parodie Comedy Zebra Show: „Am dat tag la primărie și a arătat «seen». Bine că la toți vine, dar la noi…”
    05/11/20256.897 Views
    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă
    07/11/20255.013 Views
    Cătălin Lungu și Emilian Crețu, schimb de replici după ce ultimul a apărut în fotografii alături de Ion Ceban. „Dă-ți demisia, dacă ești curajos”
    03/11/20254.636 Views
    Cine este „daebator”, creatorul de conținut care-i „taxează” cu umor pe influenceri și politicieni. De la glume între prieteni, la clipuri virale pe rețelele sociale
    04/11/20254.327 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 08/11/20252 Mins Read23 Views

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Persoanele care tocmai au trecut printr-o procedură de albire dentară sau intenționează să o facă…

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    (VIDEO) Unul eliminat, altul calificat. Cum s-au descurcat concurenții din R. Moldova în prima seară de confruntări la Vocea României

    O idee unică de cină caldă, din gastronomia franceză: supă de ceapă cu pâine prăjită și cașcaval

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    O idee unică de cină caldă, din gastronomia franceză: supă de ceapă cu pâine prăjită și cașcaval

    Cele mai populare

    (VIDEO) Parodie Comedy Zebra Show: „Am dat tag la primărie și a arătat «seen». Bine că la toți vine, dar la noi…”

    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă

    Cătălin Lungu și Emilian Crețu, schimb de replici după ce ultimul a apărut în fotografii alături de Ion Ceban. „Dă-ți demisia, dacă ești curajos”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.