Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cât rezistă și cum păstrăm în siguranță alimentele de Paște

    16/04/20253 Mins Read82
    Foto: stirileprotv.ro
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Sărbătorile pascale aduc nu doar bucurie și tradiții, ci și mese bogate, încărcate cu preparate specifice: ouă vopsite, drob, friptură de miel, cozonaci și pască. Pentru a ne bucura de gustul lor fără riscuri, este esențial să știm cum să le păstrăm corect și cât timp pot fi consumate în siguranță, scrie G4Food. 

    Ouăle vopsite: cât rezistă și când devin periculoase

    Ouăle joacă un rol central în sărbătoarea Paștelui – sunt vopsite, ascunse, oferite și, bineînțeles, consumate. Dar manipularea lor incorectă poate transforma o tradiție frumoasă într-un risc pentru sănătate.

    Recomandări esențiale:

    • Igienă înainte de toate: spală bine mâinile și suprafețele de lucru înainte de a găti sau manipula ouăle.

    • Refrigerare imediată: ouăle fierte care nu sunt vopsite imediat trebuie puse în frigider după ce s-au răcit.

    • Nu folosi ouă crăpate: dacă un ou se crapă în timpul vopsirii sau manipulării, aruncă-l.

    • Maximum două ore la temperatura camerei: dacă ouăle fierte sunt lăsate mai mult de două ore afară, ar trebui aruncate, chiar dacă par în regulă.

    • Consum rapid: ouăle fierte se păstrează la frigider maximum șapte zile.

    • Ouă decorative durabile: dacă vrei să păstrezi ouăle decorate, golește-le de conținut și lasă doar coaja vopsită.

    Drobul: vedeta mesei de Paște

    Preparat din organe de miel, ouă și verdețuri, drobul este delicios, dar perisabil.

    Cum îl păstrezi corect:

    • La frigider: învelit în folie alimentară sau într-o caserolă închisă, drobul rezistă 3-4 zile.

    • La congelator: păstrat la o temperatură de -15°C, poate fi ținut până la 18 luni. După decongelare, trebuie gătit și consumat în cel mult 7 zile.

    Friptura de miel: aromată, dar sensibilă la păstrare

    Friptura de miel este un alt preparat tradițional nelipsit de pe masa de Paște.

    Recomandări de conservare:

    • La frigider: friptura gătită poate fi păstrată în recipiente închise ermetic pentru maximum 3-4 zile.

    • La congelator: se poate păstra până la 2-3 luni, dar e ideal să fie consumată mai devreme pentru a nu-și pierde din gust și textură.

    • Reîncălzirea: se recomandă reîncălzirea la o temperatură internă de cel puțin 74°C, pentru a elimina eventualele bacterii.

    Cozonacul și pasca: dulci și sensibile

    Cozonacul și pasca, deși nu conțin carne, sunt preparate proaspete și au propriile reguli de păstrare.

    Cozonacul:

    • Învelit în folie alimentară sau într-o pungă de hârtie, păstrat într-un loc răcoros și uscat, cozonacul rezistă 4-5 zile.

    • La congelator: Se poate păstra până la 2-3 luni, ambalat bine pentru a evita uscarea.

    Pasca:

    • Datorită umpluturii cu brânză dulce, este mai perisabilă. Trebuie păstrată în frigider și consumată în maximum 3 zile.

    • Dacă este congelată, pasca rezistă aproximativ o lună, dar textura umpluturii se poate modifica.

    Articole asemănătoare

    Muncă 23/05/2025

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Gastronomie 23/05/2025

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Muncă 23/05/2025

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Populare în ultima lună
    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos
    17/05/2025139 Views
    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău
    17/05/2025113 Views
    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete
    19/05/202580 Views
    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale
    20/05/202576 Views
    Recomandate
    Muncă 23/05/20253 Mins Read6 Views

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Roșia neagră, o varietate de tomate care atrage prin culoarea sa neobișnuită și gustul intens,…

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Cele mai populare

    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos

    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău

    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.