Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cine este Cezar Paul-Bădescu, scriitorul din manualul de română, care a vizitat elevii din Cahul după un mesaj primit de la aceștia pe Facebook

    World Travel Awards: Portugalia a fost votată „Cea mai bună destinație din Europa” pentru 2025

    Câți pași sunt suficienți pentru sănătatea inimii? Ce spune un nou studiu

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    19/05/20254 Mins Read25
    Foto: ragus.co.uk
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Potrivit experților în nutriție, consumăm din ce în ce mai mult zahăr. Reducerea consumului de zahăr ar trebui să fie obligatorie pentru a duce o viață mai sănătoasă. Pentru persoanele cu diabet sau care nu se pot opri din a consuma dulciuri, îndulcitorii sunt o opțiune bună, cu măsură, căci nu se cunosc toate efectele în timp asupra sănătății ale acestor produse, scrie G4Food.

    Suntem obișnuiți cu îndulcitori naturali precum mierea, siropul de agave sau arțar, dar când vine vorba de îndulcitori sintetici, ne pierdem în atâtea coduri „E”. Cum putem să îi folosim în locul zahărului?

    Care sunt principalii îndulcitori

    Naturali: Stevia, zahărul de cocos, panela, sirop de agave, sirop de arțar
    Sintetici:

    • E967 Xilitol

    • E968 Eritritol

    • E420 Sorbitol

    • E954 Zaharină

    • E951 Aspartam

    • E955 Sucraloză

    Echivalențe între zahăr și diverși îndulcitori

    Zahăr Stevia (pudră) Sucraloză Îndulcitor pudră Îndulcitor lichid Tablete îndulcitor
    5 g 0,5 g 1 g 0,5 g 0,4 ml 1 tabletă
    10 g 1,1 g 2,2 g 1 g 0,8 ml 2 tablete
    15 g 1,6 g 3,5 g 1,5 g 1,2 ml 3 tablete
    100 g 11,1 g 22,2 g 10 g 8 ml 20 tablete
    1 cană 1/9 cană 2/9 cană 1 cană 8 ml 20 tablete

    Zahăr vs. îndulcitori sintetici:

    Zahăr Xilitol (E967) Eritritol (E968) Sorbitol (E420) Zaharină (E954) Aspartam (E951)
    5 g 5 g 7 g 8,5 g 20 mg 30 mg
    15 g 15 g 21 g 25,5 g 60 mg 90 mg
    200 g 200 g 280 g 340 g 800 mg 1200 mg

    Sfaturi utile de conversie

    În comparație cu un îndulcitor pudră zahărul cântărește de 10 ori mai mult: 250 g zahăr = 25 g îndulcitor pudră

    În comparație cu un îndulcitor lichid trebuie convertite gramele în mililitri. Se împarte cantitatea de zahăr la 12,5: 250 g zahăr = 20 ml îndulcitor lichid

    Atunci când vorbim de zahăr vs. ștevia

    Există 3 forme de ștevie: lichidă, frunze și pudră. Iată echivalențele:

    Zahăr Stevia lichidă (25%) Frunze Stevia Stevia pudră
    5 g 3 picături (0,15 ml) 2 – 4 frunze 0,5 – 1 g
    10 g 6 picături (0,3 ml) 4 – 8 frunze 1 – 2 g
    15 g 9 picături (0,45 ml) 6 – 12 frunze 1,5 – 3 g
    100 g 60 picături (3 ml) 40 – 80 frunze 10 – 20 g
    200 g 120 picături (6 ml) 80 – 160 frunze 20 – 40 g

    Când stabilim echivalența între zahăr, sirop de agave și sirop de arțar

    Siropul de agave și siropul de arțar, comparativ cu zahărul, sunt îndulcitori lichizi naturali și mai dulci decât zahărul, dar cu o textură diferită.

    Zahăr Sirop de agave Sirop de arțar
    5 g 3,5 – 4 ml 4 ml
    10 g 7 – 8 ml 8 ml
    15 g 11 – 12 ml 12 ml
    100 g 70 – 75 ml 75 – 80 ml
    200 g 140 – 150 ml 150 – 160 ml
    1 cană zahăr (aprox. 200 g) ¾ cană agave (150 ml) ¾ – ⅞ cană arțar (160 ml)

    IMPORTANT

    La copt, mierea nu este indicată, iar mulți îndulcitori nu rezistă la temperaturi ridicate (ex: zaharină, aspartam, ciclamat) și nu oferă volum sau textură. Sunt preferabile fructoza, ștevia, xilitolul, eritriolul, siropul sau praful de agave, siropul de arțar.

    Ștevia lasă un gust remanent puțin amărui.

    Siropul de agave este cu aproape 30% mai dulce decât zahărul. Se folosește mai puțin decât cantitatea echivalentă de zahăr.

    Siropul de arțar are o dulceață mai apropiată de zahăr, dar un gust distinct (caramelizat-lemnos). Se folosește în cantitate aproape egală, puțin mai mică.

    Ambele adaugă umiditate în rețete, deci trebuie reduse lichidele din rețetă cu 2-3 linguri pentru fiecare 100 de gr de zahăr înlocuit și evitate la prăjituri care au nevoie de o textură uscată (ex: bezele, biscuiți crocanți).

    Articole asemănătoare

    Cultură 26/10/2025

    Cine este Cezar Paul-Bădescu, scriitorul din manualul de română, care a vizitat elevii din Cahul după un mesaj primit de la aceștia pe Facebook

    Cultură 26/10/2025

    World Travel Awards: Portugalia a fost votată „Cea mai bună destinație din Europa” pentru 2025

    RECOMANDATE 26/10/2025

    Câți pași sunt suficienți pentru sănătatea inimii? Ce spune un nou studiu

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României
    24/10/20254.504 Views
    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament
    22/10/20254.063 Views
    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat
    21/10/20253.470 Views
    (VIDEO) S-a născut prematur, iar medicii nu-i dădeau șanse să poată vorbi sau merge. Acum, la 22 de ani, a luptat în ring cu idolul său, Cătălin Moroșanu
    25/10/20253.460 Views
    Recomandate
    Cultură 26/10/20256 Mins Read26 Views

    Cine este Cezar Paul-Bădescu, scriitorul din manualul de română, care a vizitat elevii din Cahul după un mesaj primit de la aceștia pe Facebook

    „Totul a început cu un mesaj pe care l-am primit de la o elevă din…

    World Travel Awards: Portugalia a fost votată „Cea mai bună destinație din Europa” pentru 2025

    Câți pași sunt suficienți pentru sănătatea inimii? Ce spune un nou studiu

    Copilul minor pleacă în excursie peste hotare? Tot ce trebuie să știe părinții

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cine este Cezar Paul-Bădescu, scriitorul din manualul de română, care a vizitat elevii din Cahul după un mesaj primit de la aceștia pe Facebook

    World Travel Awards: Portugalia a fost votată „Cea mai bună destinație din Europa” pentru 2025

    Câți pași sunt suficienți pentru sănătatea inimii? Ce spune un nou studiu

    Cele mai populare

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament

    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.