Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    (VIDEO) „Ești extraordinară!” Cine e Mădălina Țurcan, tânăra de 20 de ani care a fascinat juriul și a trecut mai departe la Vocea României

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Care sunt diferențele dintre zahărul alb și cel brun. Care este mai sănătos și câte calorii conțin

    10/04/20253 Mins Read40
    Foto: sanoteca.md
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Zahărul brun este adesea perceput ca o alternativă mai sănătoasă la zahărul alb. Totuși, această idee este un mit: din punct de vedere nutrițional și chimic, cele două tipuri de zahăr sunt identice. Ambele conțin zaharoză pură și furnizează același aport caloric – 4 kcal pe gram. Diferențele dintre ele țin de origine, culoare, gust, tipurile existente pe piață și utilizarea în bucătărie, scrie publicația italiană, Cookist.

    Zahărul brun provine exclusiv din trestia de zahăr. Zahărul alb, în schimb, poate fi obținut atât din trestie de zahăr, cât și din sfeclă de zahăr. Ambele tipuri de zahăr rezultă dintr-un amestec de zaharoză și melasă. Zahărul alb este complet rafinat, ceea ce presupune eliminarea totală a melasei – proces care îi conferă culoarea albă. În cazul zahărului din sfeclă, această rafinare este necesară, deoarece melasa are un gust neplăcut. În cazul trestiei, se face pentru a obține un gust mai neutru.

    Zahărul brun, în schimb, păstrează o parte din melasă, ceea ce determină culoarea sa galben-maronie, mai intensă sau mai deschisă în funcție de cantitatea de melasă rămasă.

    Ambele produse conțin zaharoză în proporții egale. Zahărul brun include, datorită melasei, cantități foarte mici de minerale precum potasiul și unele vitamine. Cu toate acestea, aceste substanțe sunt prezente în cantități nesemnificative din punct de vedere nutrițional, neavând un impact real asupra dietei.

    Datorită melasei, zahărul brun are un gust ușor caramelizat, cu note de condimente și un subtil retrogust de lemn dulce. Zahărul alb are un gust dulce, dar neutru, fiind complet lipsit de melasă.

    Zahărul alb este disponibil într-o singură formă – cea clasică, rafinată. Zahărul brun, însă, este prezent pe piață în mai multe variante.

    Zahăr brun brut sau cristalin – cel mai comun tip, maroniu, disponibil în pliculețe sau cuburi. Există și variante: decolorat („alb”, dar cu același gust), demerara – cu o concentrație mai mare de melasă, provenit din Mauritius, lichid – amestecat cu apă, folosit pentru cocktailuri, siropuri și deserturi, aromatizat – combinat cu arome precum cafea, vanilie, cacao sau scorțișoară.

    Zahăr brun integral – nerafinat, uscat imediat după extracție. Are o textură mai granulată și ușor umedă, conține mai puțină zaharoză și mai mulți săruri minerale și se regăsește sub denumirile de panela – cu gust delicat și consistență făinoasă (este ras după uscare), muscavo – granulat, ideal pentru gătit, se dizolvă rapid, potrivit Cookist.

    Zahărul brun absoarbe mai multă apă decât cel alb, fiind potrivit pentru produse de patiserie care trebuie să rămână moi și umede. De asemenea, gustul său distinct îl face ideal pentru rețete cu aromă dulce-acrișoară.

    Zahărul alb, fiind mai solubil și mai puțin absorbant, este potrivit pentru preparate uscate sau pentru rețete care necesită un gust dulce pur și o culoare deschisă. Este preferat în deserturi fine, unde consistența uniformă este esențială.

    Cookist scrie că zahărul brun și cel alb sunt echivalente din punct de vedere nutrițional. Alegerea între ele ține de gustul personal și de specificul rețetei. Mitul superiorității zahărului brun nu are fundament științific, iar diferențele dintre cele două se reduc, în esență, la arome și utilizări culinare.

    diferențe zahăr diferențele dintre zahprul alb și cel brun zahăr alb și zahăr brun

    Articole asemănătoare

    Advertoriale 24/10/2025

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    Cultură 24/10/2025

    (FOTO) De la București la Cahul: scriitorul Cezar Paul-Bădescu a ajuns la elevii din satul Roșu

    Mediu 24/10/2025

    Clădiri ameninţate de creşterea nivelului mării în acest secol, avertizează un studiu

    Populare în ultima lună
    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament
    22/10/20253.919 Views
    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat
    21/10/20253.436 Views
    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României
    24/10/2025725 Views
    (VIDEO) „Ești Picasso al notelor muzicale”. O tânără din R. Moldova a cucerit jurații de la „Vocea României”
    21/10/2025613 Views
    Recomandate
    Cultură 25/10/20252 Mins Read83 Views

    (VIDEO) „Ești extraordinară!” Cine e Mădălina Țurcan, tânăra de 20 de ani care a fascinat juriul și a trecut mai departe la Vocea României

    Mădălina și-a descoperit vocea la doar patru ani, iar de atunci pasiunea a crescut din…

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    (FOTO) De la București la Cahul: scriitorul Cezar Paul-Bădescu a ajuns la elevii din satul Roșu

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    (FOTO) De la București la Cahul: scriitorul Cezar Paul-Bădescu a ajuns la elevii din satul Roșu

    Clădiri ameninţate de creşterea nivelului mării în acest secol, avertizează un studiu

    Cele mai populare

    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament

    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.