Dacă ai pe masă o plăcintă de dovleac și una de mere și vrei să-ți păstrezi glicemia în limite normale, sigur te întrebi din care ar fi mai bine să mănânci. Nutrițional, potrivit eatingwell.com, ambele tipuri de plăcintă au și avantaje și dezavantaje, iar în privința impactului asupra glicemiei, ar fi cam la egalitate.
Plăcintele cu mere și dovleac sunt la fel de sănătoase pentru glicemia ta?
- Au aproximativ aceeași cantitate de carbohidrați – Dacă vă monitorizați glicemia, este posibil să vă monitorizați și carbohidrații. În timp ce o felie medie de plăcintă cu dovleac conține aproximativ 55 de grame de carbohidrați, o felie tipică de plăcintă cu mere conține aproximativ 56 de grame. Cu toate acestea, în funcție de rețetă, această cantitate poate varia. „Dovleacul conservat are un conținut de carbohidrați puțin mai mic decât o cantitate egală de mere feliate”, subliniază nutriționista Anne Danahy. Cu toate acestea, atunci când sunt combinate cu aluatul de plăcintă, zahărul adăugat și alte ingrediente, acestea ajung să aibă aproximativ același conținut, având, probabil, un efect similar asupra glicemiei.
- Plăcinta cu mere poate avea mai puțin zahăr – Este cunoscut faptul că zahărul adăugat crește glicemia. Plăcinta cu mere are un ușor avantaj, cu 24 de grame de zahăr pe felie, comparativ cu 37 de grame, în cazul plăcintei cu dovleac. Această diferență este explicată prin faptul că aroma ușor amară a dovleacului poate necesita mai multă îndulcire, spre deosebire de mere. Prin urmare, dacă doriți să nu vă crească glicemia, puteți mânca doar o felie mică de plăcintă cu dovleac. Dacă vă preparați singuri plăcinta, Danahy recomandă să folosiți cu aproximativ o treime mai puțin zahăr decât prevede rețeta.
- Plăcinta cu mere și cea cu dovleac au cantități egale de fibre – Fibrele sunt eroii necunoscuți ai controlului glicemiei. „Fibrele ajută la compensarea creșterilor glicemiei, prin încetinirea digestiei și întârzierea eliberării glucozei în sânge”, spune nutriționista Sheri Gaw. Aceasta este o veste bună pentru iubitorii de plăcintă cu mere și dovleac. O felie din fiecare conține aproximativ trei grame de fibre. Puteți adăuga și mai multe fibre la ambele plăcinte dacă încercați să folosiți nuci sau semințe ca topping crocant, înlocuiți o parte din făina albă din crustă cu făină integrală sau adăugați semințe de in sau chia în umplutură. De asemenea, puteți decora plăcinta cu semințe de rodie, pentru un finisaj festiv, bogat în fibre.
- Plăcinta cu dovleac are puțin mai multe proteine – Deși diferențele de proteine între plăcinta cu dovleac și cea cu mere nu sunt foarte mari, plăcinta cu dovleac o depășește pe cea cu mere cu șapte grame de proteine pe felie, comparativ cu cele patru grame ale plăcintei cu mere. Acest lucru nu are atât de mult de-a face cu dovleacul și merele în sine, cât cu ingredientele adăugate. „Majoritatea rețetelor de plăcintă cu dovleac conțin ouă și lactate, precum lapte, smântână sau lapte evaporat”, spune Danahy. Proteina suplimentară din plăcinta cu dovleac poate ajuta la încetinirea vitezei de pătrundere a glucozei în fluxul sanguin, adaugă ea.
