Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    (VIDEO) „Ești extraordinară!” Cine e Mădălina Țurcan, tânăra de 20 de ani care a fascinat juriul și a trecut mai departe la Vocea României

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Busuioc proaspăt și verde în orice sezon: cum să-l cultivi acasă

    09/04/20253 Mins Read22
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Dacă îți dorești busuioc proaspăt, nu este nevoie să aștepți până se încălzește. În condițiile potrivite, îl poți cultiva oricând. Iată câțiva pași simpli pentru a te bucura de plante de busuioc în orice moment al anului, recomandați de thespruceeats.com.

    1. Alege butași de busuioc

    Primul pas este să obții câțiva butași de busuioc. Poți găsi tulpini de busuioc în pachetele de tip clamshell din secțiunea de produse a magazinului alimentar (nu este necesar să cumperi plante de busuioc cu rădăcini). Dacă ai deja o plantă de busuioc, poți tăia o tulpină de acolo. Ceea ce vei folosi este tulpina, nu frunzele, pentru a înmulți o plantă nouă.

    Pentru a maximiza succesul, taie tulpina la un unghi de 45 de grade (pentru a crește suprafața de absorbție a apei) chiar sub un nod al frunzei (locul unde frunzele se leagă de tulpină). Păstrează cel puțin 7-10 cm din tulpină deasupra tăieturii și îndepărtează frunzele de la primii 2-3 cm de la bază, pentru ca tulpina să nu fie acoperită de apă.

    1. Pune butașii în apă până fac rădăcini

    Pentru cele mai bune rezultate, ia o sticlă mică și adaugă butașii de busuioc. Umple sticla cu apă, suficient cât să acoperi aproximativ un centimetru din partea de jos a tulpinelor. Folosește marginile sau gura sticlei pentru a ține butașii drepti. Așază sticla într-o fereastră și schimbă apa la fiecare câteva zile. După aproximativ o săptămână, ar trebui să vezi rădăcini apărând de la tulpina de busuioc, semn că este timpul să o plantezi în pământ.

    1. Plantează butașii în pământ

    Asigură-te că ghiveciul tău are cel puțin 20-30 cm lățime și umple-l cu pământ pentru ghivece. Sapă un loc în mijloc, pune butașul și acoperă rădăcinile cu pământ. Udă-l imediat, apoi udă-l la fiecare câteva zile sau când solul este uscat la atingere.

    Temperatura camerei este ideală în timpul iernii pentru noua ta plantă de busuioc, spune Lara Clevenger, specialist în nutriție. „Busuiocul preferă un loc cald și luminos, dar nu cu prea mult soare direct.” Dacă ai o sticlă de 2 litri goală, sugerează crearea unei mici sere pentru planta ta. „Taie-o pe jumătate, pune ghiveciul cu busuioc în partea de jos și așază partea de sus a sticlei deasupra.”

    Acesta va crea un mediu umed care va stimula creșterea plantei tale. Dacă umezeala devine prea mare (este atât de aburită încât nu poți vedea înăuntru), îndepărtează capacul pentru a lăsa planta să respire. Dacă nu ai o sticlă, poți folosi și folie de plastic sau o pungă de plastic, sprijinită cu bețe de bambus introduse în pământ pentru a crea un efect similar de seră. Urmează acești pași și în scurt timp vei avea o plantă de busuioc care va împărtăși frunzele sale proaspete cu tine!

    1. Folosește busuioc din abundență

    Opțiunile de utilizare ale busuiocului tău proaspăt sunt nenumărate. Poți să-l folosești în cocktailuri, în sosuri sau să-l amesteci pentru un pesto delicios. Dacă ai nevoie de câteva idei, folosește-l la o supă de roșii cu busuioc. Sau, dacă ești în căutarea unei rețete cu pui, încearcă puiul umplut cu busuioc și mozzarella. Poți satisface și pofta de salată de paste cu această salată de tortellini. Sau folosește-l proaspăt, ca garnitură perfectă pentru pastele cu zucchini caramelizat.

    Astfel, vei avea la dispoziție tot anul busuioc proaspăt, iar grădina ta de iarnă va fi mai verde ca niciodată.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Advertoriale 24/10/2025

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    Cultură 24/10/2025

    (FOTO) De la București la Cahul: scriitorul Cezar Paul-Bădescu a ajuns la elevii din satul Roșu

    Mediu 24/10/2025

    Clădiri ameninţate de creşterea nivelului mării în acest secol, avertizează un studiu

    Populare în ultima lună
    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament
    22/10/20253.919 Views
    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat
    21/10/20253.436 Views
    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României
    24/10/2025726 Views
    (VIDEO) „Ești Picasso al notelor muzicale”. O tânără din R. Moldova a cucerit jurații de la „Vocea României”
    21/10/2025613 Views
    Recomandate
    Cultură 25/10/20252 Mins Read83 Views

    (VIDEO) „Ești extraordinară!” Cine e Mădălina Țurcan, tânăra de 20 de ani care a fascinat juriul și a trecut mai departe la Vocea României

    Mădălina și-a descoperit vocea la doar patru ani, iar de atunci pasiunea a crescut din…

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    (FOTO) De la București la Cahul: scriitorul Cezar Paul-Bădescu a ajuns la elevii din satul Roșu

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    (FOTO) De la București la Cahul: scriitorul Cezar Paul-Bădescu a ajuns la elevii din satul Roșu

    Clădiri ameninţate de creşterea nivelului mării în acest secol, avertizează un studiu

    Cele mai populare

    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament

    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.