Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Busuioc proaspăt și verde în orice sezon: cum să-l cultivi acasă

    09/04/20253 Mins Read22
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Dacă îți dorești busuioc proaspăt, nu este nevoie să aștepți până se încălzește. În condițiile potrivite, îl poți cultiva oricând. Iată câțiva pași simpli pentru a te bucura de plante de busuioc în orice moment al anului, recomandați de thespruceeats.com.

    1. Alege butași de busuioc

    Primul pas este să obții câțiva butași de busuioc. Poți găsi tulpini de busuioc în pachetele de tip clamshell din secțiunea de produse a magazinului alimentar (nu este necesar să cumperi plante de busuioc cu rădăcini). Dacă ai deja o plantă de busuioc, poți tăia o tulpină de acolo. Ceea ce vei folosi este tulpina, nu frunzele, pentru a înmulți o plantă nouă.

    Pentru a maximiza succesul, taie tulpina la un unghi de 45 de grade (pentru a crește suprafața de absorbție a apei) chiar sub un nod al frunzei (locul unde frunzele se leagă de tulpină). Păstrează cel puțin 7-10 cm din tulpină deasupra tăieturii și îndepărtează frunzele de la primii 2-3 cm de la bază, pentru ca tulpina să nu fie acoperită de apă.

    1. Pune butașii în apă până fac rădăcini

    Pentru cele mai bune rezultate, ia o sticlă mică și adaugă butașii de busuioc. Umple sticla cu apă, suficient cât să acoperi aproximativ un centimetru din partea de jos a tulpinelor. Folosește marginile sau gura sticlei pentru a ține butașii drepti. Așază sticla într-o fereastră și schimbă apa la fiecare câteva zile. După aproximativ o săptămână, ar trebui să vezi rădăcini apărând de la tulpina de busuioc, semn că este timpul să o plantezi în pământ.

    1. Plantează butașii în pământ

    Asigură-te că ghiveciul tău are cel puțin 20-30 cm lățime și umple-l cu pământ pentru ghivece. Sapă un loc în mijloc, pune butașul și acoperă rădăcinile cu pământ. Udă-l imediat, apoi udă-l la fiecare câteva zile sau când solul este uscat la atingere.

    Temperatura camerei este ideală în timpul iernii pentru noua ta plantă de busuioc, spune Lara Clevenger, specialist în nutriție. „Busuiocul preferă un loc cald și luminos, dar nu cu prea mult soare direct.” Dacă ai o sticlă de 2 litri goală, sugerează crearea unei mici sere pentru planta ta. „Taie-o pe jumătate, pune ghiveciul cu busuioc în partea de jos și așază partea de sus a sticlei deasupra.”

    Acesta va crea un mediu umed care va stimula creșterea plantei tale. Dacă umezeala devine prea mare (este atât de aburită încât nu poți vedea înăuntru), îndepărtează capacul pentru a lăsa planta să respire. Dacă nu ai o sticlă, poți folosi și folie de plastic sau o pungă de plastic, sprijinită cu bețe de bambus introduse în pământ pentru a crea un efect similar de seră. Urmează acești pași și în scurt timp vei avea o plantă de busuioc care va împărtăși frunzele sale proaspete cu tine!

    1. Folosește busuioc din abundență

    Opțiunile de utilizare ale busuiocului tău proaspăt sunt nenumărate. Poți să-l folosești în cocktailuri, în sosuri sau să-l amesteci pentru un pesto delicios. Dacă ai nevoie de câteva idei, folosește-l la o supă de roșii cu busuioc. Sau, dacă ești în căutarea unei rețete cu pui, încearcă puiul umplut cu busuioc și mozzarella. Poți satisface și pofta de salată de paste cu această salată de tortellini. Sau folosește-l proaspăt, ca garnitură perfectă pentru pastele cu zucchini caramelizat.

    Astfel, vei avea la dispoziție tot anul busuioc proaspăt, iar grădina ta de iarnă va fi mai verde ca niciodată.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    RECOMANDATE 26/12/2025

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Populare în ultima lună
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025106 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202598 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202582 Views
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/202573 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 26/12/20252 Mins Read25 Views

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Atunci când organismul este slăbit de o viroză, gripă sau altă infecție, modul în care…

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Te simți obosit iarna? Încearcă 7 remedii eficiente pentru mai multă energie

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Cele mai populare

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.