Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Care sunt cele mai bune plaje din Europa și din lume în 2025?

    Top tendințe cromatice pentru vara 2025: de la roz pal până la galben unt și nelipsita „mocha mousse”

    Clătite americane cu mazăre și parmezan – gustoase și proteice

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Brownies din fasole sau tartă din năut și ciocolată? Leguminoasele pot fi un bun înlocuitor al făinei rafinate în dulciuri

    10/02/20255 Mins Read15
    Foto: G4Food.ro/freepik.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Când ne gândim la leguminoase, ne imaginăm adesea o supă caldă sau o salată proaspătă de vară, eventual humus sau chiar fasole bătută pe pâine. În realitate, năutul, lintea și fasolea ascund un potențial surprinzător în patiserie. Bogate în fibre și proteine, aceste ingrediente sunt folosite de mult timp în diverse culturi pentru a crea deserturi nutritive și inovatoare, ideale pentru cei care vor să experimenteze rețete originale. Mai jos, câteva idei și considerații despre cum pot fi folosite leguminoasele în deserturi mai sănătoase, elaborate de publicația gastronomică italiană cookist.it, citată de G4Food.ro. 

    Originea leguminoaselor în deserturi

    Utilizarea leguminoaselor în deserturi are rădăcini adânci. În țările asiatice, de exemplu, pasta de fasole azuki este folosită de secole în deserturi tradiționale, precum dorayaki japoneze sau prăjiturile mooncake chinezești. Aceste preparate demonstrează cum leguminoasele pot îmbogăți calitatea nutrițională a dulciurilor fără a le altera major gustul. Poate ar mai merita amintită și combinațiile pe care le fac popoarele din Anzii Cordilieri între cacao și multele soiuri de fasole specifice zonei.

    În cultura occidentală, acest trend este de dată recentă și a pătruns odată cu influențele tot mai puternice din gastronomia asiatică. În ultimii ani, bucătarii și patiserii au început să le experimenteze în rețete creative, reinterpretând deserturi clasice, precum brownie-urile sau cremele de ciocolată, folosind năut, fasole și linte. Este o abordare inovatoare, care răspunde cerințelor unei diete mai sănătoase și nevoii de sustenabilitate.

    Mulți dintre noi știm de utilizarea apei de năut, aquafaba, lichidul rezultat din fierberea lui: bogat în proteine, poate fi bătut spumă asemenea albușului de ou și este folosit pentru a prepara bezele, mousse-uri și alte creme dulci fără ingrediente de origine animală.

    Avantaje și dezavantaje ale leguminoaselor în deserturi

    Fiind bogate în proteine vegetale și fibre, leguminoasele îmbunătățesc sațietatea preparatelor și, datorită indicelui glicemic scăzut, contribuie la menținerea stabilă a nivelului de zahăr din sânge, prevenind astfel creșterile bruște ale glicemiei după consumul unui desert. Fiind în mod natural lipsite de gluten, sunt ideale pentru persoanele cu boală celiacă. În plus, datorită conținutului de minerale precum fier, magneziu și potasiu, acestea îmbogățesc deserturile cu un profil nutrițional mai echilibrat.

    Datorită consistenței și versatilității lor, leguminoasele pot înlocui cu succes făinurile rafinate și produsele lactate. De exemplu, năutul fiert și mixat foarte bine este ideal pentru creme de ciocolată de tip mousse cu un grad bun de cremozitate, fără a folosi frișcă sau unt. Textura sa natural cremoasă permite obținerea unor deserturi vegane catifelate, fără compromisuri în ceea ce privește gustul.

    Singura mare contradindicație, în cazul persoanelor sănătoase, este potențialul lor alergenic, motiv pentru care ar trebui evitate de către cine se știe a avea o sensibilitate ridicată în acest sens.

    Singura limita reală a leguminoaselor o reprezintă micile probleme de digestie pe care le pot cauza:  conțin oligozaharide, carbohidrați complecși care pot cauza balonare, gaze și disconfort intestinal. Aceste efecte pot fi atenuate printr-o gătire lentă și îndelungată, prin utilizarea direct a făinurilor de leguminoase și prin combinarea cu condimente digestive, precum ghimbirul sau feniculul, cu un efect digestiv cunoscut. În plus, deși sunt nutritive, aceste ingrediente pot crește aportul caloric al deserturilor atunci când sunt combinate cu zahăr și grăsimi. Prin urmare, este important ca rețetele să fie echilibrate, mai ales în dietele hipocalorice.

    Cum echilibrăm aromele atunci când folosim leguminoase în preparate dulci

    Un inconvenient frecvent în utilizarea leguminoaselor în deserturi este aroma vegetală pe care o pot avea, dacă nu sunt procesate corespunzător. Totuși, apelând la câteva mici strategii, se pot obține deserturi cu un gust echilibrat. Pentru un rezultat optim, este recomandat să se folosească leguminoase prefierte și bine clătite, pentru că au un gust mai delicat și sunt mai ușor de prelucrat.

    În plus, se pot adăuga în compoziție ingrediente care să reechilibreze preparatul final la capitolul gust:

    • Condimente și arome: scorțișoară, vanilie, cardamom și nucșoară, care maschează eventualele note vegetale și accentuează dulceața.
    • Cacao și ciocolată: perfecte pentru prăjituri bogate, precum mousse de ciocolată sau brownies.
    • Fructe uscate și confiate: curmalele, caisele și stafidele adaugă dulceață naturală și echilibrează aromele. Fructele oleaginoase, precum migdalele sau nucile, oferă un gust prăjit care se potrivește bine cu leguminoasele.
    • Îndulcitori naturali: siropul de arțar, mierea sau zahărul de cocos nu doar că îndulcesc, dar conferă și profunzime gustului, reducând componenta vegetală.
    • Citrice: coaja și sucul de lămâie sau portocală adaugă prospețime și contracarează eventualele note amărui.

    Creativitate în bucătărie: cele mai potrivite leguminoase pentru deserturi

    Pentru deserturi armonioase, este esențial ca leguminoasele să fie bine procesate, acordând atenție texturii și gustului – avem nevoie de un piure cât mai omogen și fin, oricare dintre leguminoase am folosi. Un alt mic secret este îndepărtarea cojilor, mai ales în cazul năutului și fasolei cu boabe mai mari, pentru a obține o textură mai fină și un gust mai delicat. Apoi, fiecare dintre leguminoase este mai potrivită pentru anumite tipuri de desert:

    • Fasolea neagră: ideală pentru brownies, datorită consistenței cremoase.
    • Năutul: perfect pentru mousse, prăjituri și biscuiți, datorită gustului său neutru.
    • Lintea roșie: potrivită pentru budinci și brioșe, având o aromă delicată.
    • Fasolea albă: excelentă pentru prăjituri pufoase și cheesecake-uri vegane.
    • Soia: versatilă în înghețate și creme, sub formă de lapte sau tofu.
    • Fasolea azuki: tradițional folosită în patiseria asiatică, perfectă pentru umpluturi dulci.

    Articole asemănătoare

    Odihnă 16/06/2025

    Care sunt cele mai bune plaje din Europa și din lume în 2025?

    RECOMANDATE 16/06/2025

    Top tendințe cromatice pentru vara 2025: de la roz pal până la galben unt și nelipsita „mocha mousse”

    Gastronomie 16/06/2025

    Clătite americane cu mazăre și parmezan – gustoase și proteice

    Populare în ultima lună
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/20252.097 Views
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/20251.073 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025158 Views
    Cât alcool și câte țigări ai voie să iei cu tine când călătorești în țările UE
    10/06/2025122 Views
    Recomandate
    Odihnă 16/06/20254 Mins Read36 Views

    Care sunt cele mai bune plaje din Europa și din lume în 2025?

    O plajă din Grecia revine în top pentru prima dată în ultimii patru ani, urcând…

    Top tendințe cromatice pentru vara 2025: de la roz pal până la galben unt și nelipsita „mocha mousse”

    Clătite americane cu mazăre și parmezan – gustoase și proteice

    UTM găzduiește o expoziție interactivă dedicată copiilor, elevilor și studenților

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Care sunt cele mai bune plaje din Europa și din lume în 2025?

    Top tendințe cromatice pentru vara 2025: de la roz pal până la galben unt și nelipsita „mocha mousse”

    Clătite americane cu mazăre și parmezan – gustoase și proteice

    Cele mai populare

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.