Brioșele cu dovlecei și ciocolată sunt o modalitate delicioasă și ingenioasă de a valorifica din plin aceste legume de sezon. Nu este nevoie să stoarceți lichidul din dovlecei pentru că acesta contribuie la textura umedă și fragedă a brioșelor. În plus, uleiul de măsline extravirgin, folosit în locul untului, oferă o savoare aparte și un plus de grăsimi benefice pentru inimă, scrie EatingWell.
Ingrediente:
- 2 ouă mari
- ½ cană ulei de măsline extravirgin
- ⅓ cană zahăr brun deschis
- ⅓ cană iaurt simplu din lapte integral strecurat (în stil grecesc)
- 1 lingură extract de vanilie
- ¾ cană făină de toate tipurile
- ¾ cană făină integrală de grâu pentru patiserie
- ⅓ cană pudră de cacao neîndulcită
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță pudră espresso
- ¾ linguriță sare
- ½ linguriță praf de copt
- 2 dovlecei mici, mărunțiți (aproximativ 2 căni cu umplutură liberă)
- ciocolată amăruie, mărunțită grosier (aproximativ ½ cană)

Mod de preparare:
- Preîncălziți cuptorul la 200°C. Se tapetează o tavă pentru brioșe cu spray de gătit.
- Se bat 2 ouă, ½ ceașcă de ulei, ⅓ ceașcă de zahăr brun, ⅓ ceașcă de iaurt și o lingură de vanilie împreună într-un castron mare, până la omogenizare. Într-un castron mediu, bateți ¾ cană făină universală, ¾ cană făină integrală de patiserie, ⅓ cană pudră de cacao, o linguriță de bicarbonat de sodiu, o linguriță praf de espresso, ¾ linguriță de sare și ½ linguriță de praf de copt împreună până se combină. Se adaugă amestecul de făină la amestecul de ouă. Se amestecă ușor până când rămân doar câteva dungi uscate. Se încorporează dovleceii mărunțiți și ¼ cană de ciocolată tocată până se combină. Se distribuie uniform aluatul în formele de brioșe pregătite; se acoperă cu restul de ¼ cană de ciocolată tocată.
- Coaceți până când o scobitoare de lemn introdusă în centrul unei brioșe iese curată, aproximativ 16 minute. Se lasă să se răcească în tavă pe un suport de sârmă timp de 5 minute. Se scot brioșele din tavă și se lasă să se răcească ușor pe grătar înainte de a le servi calde sau la temperatura camerei.
Valori nutriționale:
- Calorii: 232
- Grăsimi: 14 g
- Carbohidrați: 21 g
- Proteine: 5 g
