Amidonul de cartof este un carbohidrat extras din cartofi, folosit atât în producția alimentară comercială, cât și în gătit acasă. De asemenea, poate fi consumat ca supliment alimentar. Studiile sugerează că amidonul de cartof poate aduce beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea sănătății digestive și sprijinirea unui control mai bun al nivelului de zahăr din sânge.
Amidonul rezistent se găsește în mod natural în anumite alimente, cum ar fi cartofii cruzi, leguminoasele și cerealele. Amidonul de cartof crud conține cantități mari de amidon rezistent – aproximativ 60%, conform unor cercetări.
Amidonul rezistent rezistă digestiei în intestinul subțire și ajunge în intestinul gros, unde este fermentat de bacterii, proces care eliberează compuși benefici numiți acizi grași cu lanț scurt (SCFA). SCFA ajută la întărirea mucoasei intestinale, sprijină producția de mucus și reglează inflamația intestinală. De asemenea, SCFA influențează funcția imunitară, apetitul și multe alte procese esențiale în corp.
Studiile sugerează că consumul de amidon de cartof poate îmbunătăți sănătatea intestinală prin creșterea producției de SCFA. Unele cercetări sugerează că amidonul de cartof ar putea fi mai eficient decât alte tipuri de carbohidrați, inclusiv fibra solubilă inulină, în creșterea producției de SCFA.
Poate reduce nivelul de zahăr din sânge
Amidonul de cartof poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge și poate îmbunătăți răspunsul insulinic, hormonul care transportă glucoza (zahărul) în celule pentru a fi utilizată ca energie.
Amidonul rezistent ajută la încetinirea creșterii zahărului din sânge după masă și la îmbunătățirea răspunsului și sensibilității la insulină. Aceasta poate fi de ajutor pentru persoanele cu niveluri mari de zahăr din sânge, cum ar fi cele cu diabet de tip 2 sau cele care sunt în risc de a dezvolta diabet.
Poate susține gestionarea greutății
Amidonul rezistent poate sprijini pierderea în greutate și menținerea greutății corporale prin mai multe mecanisme. Acesta poate ajuta la creșterea senzației de sațietate după masă și la îmbunătățirea rezistenței la insulină.
Studiile mai vechi și unele studii pe animale au arătat că amidonul de cartof poate reduce apetitul și sprijini pierderea în greutate, dar cercetările sunt contradictorii. Într-un studiu, un grup de 22 de cercetări a arătat dovezi neconcludente în ceea ce privește efectele semnificative ale tratamentelor cu amidon rezistent asupra apetitului, nivelului de foame, aportului de alimente sau hormonilor de sațietate la adulții cu prediabet, supraponderali sau care nu aveau afecțiuni de sănătate.
Valoare nutrițională a amidonului de cartof
Amidonul de cartof este complet alcătuit din carbohidrați și nu este o sursă bună de vitamine, minerale, proteine sau grăsimi. De exemplu, o porție de 1 lingură (12 grame) de amidon de cartof conține:
- Calorii: 40
- Grăsimi: 0 grame
- Carbohidrați: 10 grame
- Fibră: 0 grame
- Proteine: 0 grame
Amidonul de cartof conține cantități mici de minerale, cum ar fi calciul și potasiul. Totuși, nu este o sursă importantă de nutrienți pe lângă carbohidrați, așa că nu ar trebui să facă parte într-o proporție mare din aportul tău caloric.
Riscuri asociate consumului de amidon de cartof
Amidonul de cartof este considerat sigur atunci când este consumat în cantități mici. Totuși, acesta poate provoca simptome digestive precum gaze, balonare și dureri abdominale atunci când este consumat în porții mari. Aceste efecte secundare sunt cauzate de fermentarea amidonului în intestinul gros, proces care eliberează gaze.
Creșterea rapidă a aportului de amidon rezistent poate provoca efecte secundare digestive. De aceea, este recomandat să introduci treptat alimentele și suplimentele bogate în amidon rezistent în dieta ta, pentru a permite organismului să se adapteze.
Articol preluat. Sursă: Health