Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Amidonul de cartof: secretul pentru sănătate digestivă. Beneficii și contraindicații

    09/03/20253 Mins Read41
    Foto: rezkrr / Getty Images
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Amidonul de cartof este un carbohidrat extras din cartofi, folosit atât în producția alimentară comercială, cât și în gătit acasă. De asemenea, poate fi consumat ca supliment alimentar. Studiile sugerează că amidonul de cartof poate aduce beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea sănătății digestive și sprijinirea unui control mai bun al nivelului de zahăr din sânge. 

    Amidonul rezistent se găsește în mod natural în anumite alimente, cum ar fi cartofii cruzi, leguminoasele și cerealele. Amidonul de cartof crud conține cantități mari de amidon rezistent – aproximativ 60%, conform unor cercetări.

    Amidonul rezistent rezistă digestiei în intestinul subțire și ajunge în intestinul gros, unde este fermentat de bacterii, proces care eliberează compuși benefici numiți acizi grași cu lanț scurt (SCFA). SCFA ajută la întărirea mucoasei intestinale, sprijină producția de mucus și reglează inflamația intestinală. De asemenea, SCFA influențează funcția imunitară, apetitul și multe alte procese esențiale în corp.

    Studiile sugerează că consumul de amidon de cartof poate îmbunătăți sănătatea intestinală prin creșterea producției de SCFA. Unele cercetări sugerează că amidonul de cartof ar putea fi mai eficient decât alte tipuri de carbohidrați, inclusiv fibra solubilă inulină, în creșterea producției de SCFA.

    Poate reduce nivelul de zahăr din sânge

    Amidonul de cartof poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge și poate îmbunătăți răspunsul insulinic, hormonul care transportă glucoza (zahărul) în celule pentru a fi utilizată ca energie.

    Amidonul rezistent ajută la încetinirea creșterii zahărului din sânge după masă și la îmbunătățirea răspunsului și sensibilității la insulină. Aceasta poate fi de ajutor pentru persoanele cu niveluri mari de zahăr din sânge, cum ar fi cele cu diabet de tip 2 sau cele care sunt în risc de a dezvolta diabet.

    Poate susține gestionarea greutății

    Amidonul rezistent poate sprijini pierderea în greutate și menținerea greutății corporale prin mai multe mecanisme. Acesta poate ajuta la creșterea senzației de sațietate după masă și la îmbunătățirea rezistenței la insulină.

    Studiile mai vechi și unele studii pe animale au arătat că amidonul de cartof poate reduce apetitul și sprijini pierderea în greutate, dar cercetările sunt contradictorii. Într-un studiu, un grup de 22 de cercetări a arătat dovezi neconcludente în ceea ce privește efectele semnificative ale tratamentelor cu amidon rezistent asupra apetitului, nivelului de foame, aportului de alimente sau hormonilor de sațietate la adulții cu prediabet, supraponderali sau care nu aveau afecțiuni de sănătate.

    Valoare nutrițională a amidonului de cartof

    Amidonul de cartof este complet alcătuit din carbohidrați și nu este o sursă bună de vitamine, minerale, proteine sau grăsimi. De exemplu, o porție de 1 lingură (12 grame) de amidon de cartof conține:

    • Calorii: 40
    • Grăsimi: 0 grame
    • Carbohidrați: 10 grame
    • Fibră: 0 grame
    • Proteine: 0 grame

    Amidonul de cartof conține cantități mici de minerale, cum ar fi calciul și potasiul. Totuși, nu este o sursă importantă de nutrienți pe lângă carbohidrați, așa că nu ar trebui să facă parte într-o proporție mare din aportul tău caloric.

    Riscuri asociate consumului de amidon de cartof

    Amidonul de cartof este considerat sigur atunci când este consumat în cantități mici. Totuși, acesta poate provoca simptome digestive precum gaze, balonare și dureri abdominale atunci când este consumat în porții mari. Aceste efecte secundare sunt cauzate de fermentarea amidonului în intestinul gros, proces care eliberează gaze.

    Creșterea rapidă a aportului de amidon rezistent poate provoca efecte secundare digestive. De aceea, este recomandat să introduci treptat alimentele și suplimentele bogate în amidon rezistent în dieta ta, pentru a permite organismului să se adapteze.

    Articol preluat. Sursă: Health 

    amidon de cartof beneficii amidon de cartof

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 13/06/2025

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Cultură 12/06/2025

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Cultură 12/06/2025

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Populare în ultima lună
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/2025993 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/2025459 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025210 Views
    Pericolul ascuns în iarbă: ce trebuie să știm despre mușcăturile de căpușă
    01/06/2025208 Views
    Recomandate
    Gastronomie 13/06/20252 Mins Read15 Views

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Într-un moment în care alimentația echilibrată câștigă tot mai mult teren, EatingWell propune o rețetă simplă:…

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    R. Moldova cucerește primele medalii la Campionatele Europene U17 de la Skopje

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Cele mai populare

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.