Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Abundența alimentară: poate fi aceasta sustenabilă? Cum oprim risipa

    18/03/20253 Mins Read11
    Foto: Evgeniia Siiankovskaia / Getty Images
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Consumul sustenabil al hranei a devenit o prioritate în zilele noastre, având în vedere provocările la nivel global, cum ar fi foametea și schimbările climatice, cu care ne confruntăm. Pentru a nu suferi din ce în ce mai mult din cauza acestor aspecte este important să înțelegem inclusiv impactul alegerilor noastre alimentare asupra mediului și sănătății, începând cu tehnicile agricole dăunătoare până la risipa alimentară și costurile ascunse ale industriei alimentare, relatează Medical News Today. 

    Potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), sustenabilitatea alimentară înseamnă realizarea proceselor precum agricultura, pescuitul, sau chiar prepararea alimentelor, într-un mod care să nu irosească resursele naturale și care să poată avea continuitate fără a afecta mediul sau sănătatea oamenilor, în timp.

    Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU (FAO) susține că un sistem alimentar sustenabil ar trebui să asigure nutriție și securitate alimentară pentru toți într-un mod economic viabil și social benefic, în același timp având un impact pozitiv sau neutru asupra mediului. De asemenea, aceste sisteme depind de agricultură sustenabilă, care presupune acces la terenuri fertile, soluri sănătoase, climă stabilă și apă și energie curate. Programul Alimentar Mondial raportează că 1 din 9 oameni din lume — 821 milioane de persoane — suferă de foame în fiecare zi.

    Factorii cheie care influențează sustenabilitatea alimentară

    1. Terenurile agricole
      Terenurile agricole reprezintă 38% din suprafața terestră a Pământului, iar creșterea numărului populației globale pune presiune asupra acestei resurse limitate. Practicile agricole convenționale au dus la pierderea carbonului și a biomasei și la degradarea solurilor. FAO subliniază necesitatea unor strategii care să maximizeze productivitatea culturilor și să minimizeze impactul asupra mediului.

    2. Utilizarea energiei
      Baza de date EDGAR-FOOD detaliază emisiile de gaze cu efect de seră din fiecare etapă a lanțului alimentar, indicând că emisiile alimentare sunt tot mai determinate de utilizarea energiei, activitățile industriale și gestionarea deșeurilor. Comisia Europeană cere politici vizate pentru eficiența energetică și decarbonizarea acestora.

    3. Încălzirea globală
      Agricultura este un factor principal în schimbările climatice, fiind în același timp profund afectată de acestea. Producția industrială a alimentelor, utilizarea pesticidelor și a organismelor modificate genetic pot contribui la schimbări de mediu care pot afecta grav generațiile viitoare.

    4. Costurile ascunse ale alimentelor
      Produsele alimentare cultivate prin metode sustenabile, care respectă mediul și conservă resursele naturale, costă mult mai mult decât alimentele standard disponibile pe piață. Aceste costuri ascunse includ daunele cauzate de agricultura comercială asupra climatului, solurilor și sănătății publice, costurile de eliminare a pesticidelor din apa potabilă și taxele pentru curățarea mediului.

    5. Pierderile și risipa alimentară
      Aproape o treime din alimentele produse sunt pierdute pe parcursul lanțului alimentar, iar risipa alimentară în gospodării reprezintă o problemă semnificativă.

    Ce putem face pentru a sprijini sustenabilitatea alimentară?

    • Creșterea alimentelor și experimentarea directă a agriculturii.

    • Achiziționarea de alimente de la producători locali.

    • Susținerea inițiativelor pentru producția sustenabilă și alimente mai sănătoase.

    • Verificarea etichetelor pentru produse alimentare produse sustenabil.

    FAO susține că sistemele alimentare trebuie să adopte o abordare mai holistică și coordonată. Înlocuirea agriculturii comerciale intensive, care depinde de comerțul internațional, fertilizanți, pesticide și antibiotice, cu o agricultură locală care promovează un mod sănătos de viață este esențială pentru un viitor sustenabil, redă Medical News Today.

    Articole asemănătoare

    Muncă 23/05/2025

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Gastronomie 23/05/2025

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Muncă 23/05/2025

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Populare în ultima lună
    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos
    17/05/2025139 Views
    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău
    17/05/2025113 Views
    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete
    19/05/202580 Views
    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale
    20/05/202576 Views
    Recomandate
    Muncă 23/05/20253 Mins Read5 Views

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Roșia neagră, o varietate de tomate care atrage prin culoarea sa neobișnuită și gustul intens,…

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Cele mai populare

    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos

    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău

    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.