Consumul sustenabil al hranei a devenit o prioritate în zilele noastre, având în vedere provocările la nivel global, cum ar fi foametea și schimbările climatice, cu care ne confruntăm. Pentru a nu suferi din ce în ce mai mult din cauza acestor aspecte este important să înțelegem inclusiv impactul alegerilor noastre alimentare asupra mediului și sănătății, începând cu tehnicile agricole dăunătoare până la risipa alimentară și costurile ascunse ale industriei alimentare, relatează Medical News Today.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), sustenabilitatea alimentară înseamnă realizarea proceselor precum agricultura, pescuitul, sau chiar prepararea alimentelor, într-un mod care să nu irosească resursele naturale și care să poată avea continuitate fără a afecta mediul sau sănătatea oamenilor, în timp.
Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU (FAO) susține că un sistem alimentar sustenabil ar trebui să asigure nutriție și securitate alimentară pentru toți într-un mod economic viabil și social benefic, în același timp având un impact pozitiv sau neutru asupra mediului. De asemenea, aceste sisteme depind de agricultură sustenabilă, care presupune acces la terenuri fertile, soluri sănătoase, climă stabilă și apă și energie curate. Programul Alimentar Mondial raportează că 1 din 9 oameni din lume — 821 milioane de persoane — suferă de foame în fiecare zi.
Factorii cheie care influențează sustenabilitatea alimentară
-
Terenurile agricole
Terenurile agricole reprezintă 38% din suprafața terestră a Pământului, iar creșterea numărului populației globale pune presiune asupra acestei resurse limitate. Practicile agricole convenționale au dus la pierderea carbonului și a biomasei și la degradarea solurilor. FAO subliniază necesitatea unor strategii care să maximizeze productivitatea culturilor și să minimizeze impactul asupra mediului. -
Utilizarea energiei
Baza de date EDGAR-FOOD detaliază emisiile de gaze cu efect de seră din fiecare etapă a lanțului alimentar, indicând că emisiile alimentare sunt tot mai determinate de utilizarea energiei, activitățile industriale și gestionarea deșeurilor. Comisia Europeană cere politici vizate pentru eficiența energetică și decarbonizarea acestora. -
Încălzirea globală
Agricultura este un factor principal în schimbările climatice, fiind în același timp profund afectată de acestea. Producția industrială a alimentelor, utilizarea pesticidelor și a organismelor modificate genetic pot contribui la schimbări de mediu care pot afecta grav generațiile viitoare. -
Costurile ascunse ale alimentelor
Produsele alimentare cultivate prin metode sustenabile, care respectă mediul și conservă resursele naturale, costă mult mai mult decât alimentele standard disponibile pe piață. Aceste costuri ascunse includ daunele cauzate de agricultura comercială asupra climatului, solurilor și sănătății publice, costurile de eliminare a pesticidelor din apa potabilă și taxele pentru curățarea mediului. -
Pierderile și risipa alimentară
Aproape o treime din alimentele produse sunt pierdute pe parcursul lanțului alimentar, iar risipa alimentară în gospodării reprezintă o problemă semnificativă.
Ce putem face pentru a sprijini sustenabilitatea alimentară?
-
Creșterea alimentelor și experimentarea directă a agriculturii.
-
Achiziționarea de alimente de la producători locali.
-
Susținerea inițiativelor pentru producția sustenabilă și alimente mai sănătoase.
-
Verificarea etichetelor pentru produse alimentare produse sustenabil.
FAO susține că sistemele alimentare trebuie să adopte o abordare mai holistică și coordonată. Înlocuirea agriculturii comerciale intensive, care depinde de comerțul internațional, fertilizanți, pesticide și antibiotice, cu o agricultură locală care promovează un mod sănătos de viață este esențială pentru un viitor sustenabil, redă Medical News Today.