Couscous-ul, deși adesea trecut cu vederea, este un aliment versatil care poate adăuga un plus de valoare oricărei diete. Pe lângă faptul că este ușor de preparat și extrem de versatil, couscous-ul este o sursă excelentă de nutrienți esențiali, cum ar fi proteinele pe bază de plante și fibrele. Acesta susține sănătatea digestivă, întărește sistemul imunitar și poate fi o alternativă mai sănătoasă la orezul alb. Descoperă în continuare 5 dintre cele mai importante beneficii pentru sănătate pe care le poate aduce couscous-ul în alimentația ta zilnică.
Couscous-ul este preparat din făină de semolină din grâu dur, amestecată cu apă. Există trei tipuri principale de couscous: marocan (cel mai mic), israelian sau couscous perlă (dimensiunea unui bob de piper) și libanez (cel mai mare dintre ele), scrie BBC Good Food.
Profilul nutrițional al couscous-ului:
O porție de 80g de couscous (greutate gătită) furnizează:
- 142 Kcal / 607 KJ
- 5.8g proteine
- 0.8g grăsimi
- 30g carbohidrați
- 1.8g fibre
- 123mg potasiu
- 2.4mcg seleniu
- 103mg fosfor
În general, o porție de 80-100g de couscous gătit este suficient pentru sațietate.
Care sunt cele 5 beneficii pentru sănătate ale couscous-ului?
-
O sursă utilă de seleniu
Couscous-ul conține seleniu, un mineral esențial care acționează ca un antioxidant, susținând sistemul imunitar și având un rol important în funcționarea tiroidei și producția de hormoni tiroidieni. -
O sursă de proteine vegetale
Deși nu conține proteine complete, couscous-ul este o sursă bună de proteine, furnizând aproximativ 7g de proteine per 100g (greutate gătită). Este o adăugire utilă într-o dietă bazată pe plante, ce poate contribui la reducerea riscurilor asociate cu boli precum accidentul vascular cerebral, bolile de inimă și cancerul. -
O sursă de fibre
Couscous-ul este o sursă de fibre, iar pentru un aport optim este recomandat couscous-ul din făină integrală. Fibrele susțin sănătatea digestivă și ajută la combaterea constipației. De asemenea, cercetările sugerează că acestea pot îmbunătăți nivelul bacteriilor benefice din intestin. Couscous-ul integral este mai sățios și ajută la menținerea unui nivel stabil de energie, deoarece fibrele încetinesc descompunerea zaharurilor în sânge. -
O alternativă mai sănătoasă la orezul alb
Couscous-ul furnizează mai multe proteine și o cantitate mai mare de vitamine și minerale decât o porție echivalentă de orez alb, făcându-l o alegere mai nutritivă. -
Un aliment sănătos, care se gătește rapid
Couscous-ul se pregătește rapid și ușo. În multe supermarketuri, couscous-ul este deja fiert la aburi înainte de a fi uscat, astfel că doar adăugarea de apă clocotită sau supă este suficient pentru a-l hidrata. Poate fi adăugat la salate sau servit ca garnitură alături de carne, pește sau legume.
Totuși, fiind un produs din grâu, acesta conține gluten și nu este potrivit pentru persoanele cu intoleranță la gluten sau boala celiacă. De asemenea, couscous-ul este o cereală procesată, iar varianta din făină integrală poate fi mai optimă pentru a evita fluctuațiile nivelurilor de zahăr din sânge.