În 1999, la împlinirea a 40 de ani de existență a celebrului desert, Consiliul Brutarilor din Suedia a stabilit ca data de 4 octombrie să devină Ziua Internațională a rulourilor cu scorțișoară – un simbol al tradiției suedeze, apreciat astăzi în întreaga lume.
În continuare vă propunem o rețetă de rulouri cu scorțișoară de pe tastebazaar.ro.
Ingredientele pentru 24 de rulouri:
Pentru aluat
-
500 g făină albă
-
20 g drojdie proaspătă (sau 7 g drojdie uscată)
-
300 ml lapte călduț
-
50 g zahăr alb
-
50 g unt, la temperatura camerei
-
2 ouă
-
¼ linguriță sare
Pentru umplutură
-
50 g unt, la temperatura camerei
-
50 g zahăr alb
-
1 lingură cu vârf de scorțișoară pudră
Pentru glazură
-
150 g cremă de brânză
-
50 g unt, la temperatura camerei
-
50 g zahăr pudră
-
1 lingură extract de vanilie
-
30 g miez de nucă prăjită și tocată
Preparare
Într-un bol se pune drojdia și o lingură de zahăr, se amestecă, apoi se toarnă laptele călduț. Se lasă să dospească timp de 15 minute.
Într-un castron se pun făina, sarea, ouăle, untul, zahărul și amestecul de lapte cu drojdie, apoi se omogenizează. Aluatul se frământă câteva minute, prin mișcări de întindere și împăturire spre mijloc. Acesta este destul de umed și lipicios; dacă după 2-3 minute de frământat nu începe să se lege și să devină elastic, mai puteți adăuga câte puțină făină (aprox. 10 g odată), până când îl puteți manevra. Nu adăugați prea multă făină, altfel aluatul nu va mai ieși la fel de pufos.
Se acoperă castronul și se lasă aluatul la dospit 1-2 ore, până când își mărește volumul de 1,5 ori.
După 30 de minute de dospire, se aplică aluatului un set de întinderi și împăturiri în castron: ridicați câte o margine de aluat, o trageți în sus și o aduceți peste mijloc. Faceți o tură sau două de castron, apoi acoperiți din nou și lăsați să dospească până își dublează volumul.
Umplutura: se amestecă bine untul cu zahărul și scorțișoara.
Aluatul se răstoarnă pe un blat înfăinat și se împarte în două. Fiecare bucată se întinde cu sucitorul până la o grosime de aprox. 0,5 cm. Presărați făină și pe suprafața aluatului, și pe sucitor, ori de câte ori este nevoie, pentru a preveni lipirea.
Întindeți jumătate din umplutură pe prima foaie de aluat. Nu trebuie să acopere complet toată suprafața, pentru că, odată rulat aluatul, crema se va distribui uniform în interior.
Se rulează foaia pe lung și se taie în 12 felii (împărțind mai întâi în 2, apoi în 4 și fiecare bucată în 3). Dacă vi se pare prea scurtă, puteți tăia doar în 2 bucăți la ultima împărțire.
Așezați rulourile într-o tavă unsă cu unt, la distanță de 2-3 cm între ele. Acoperiți tava cu un prosop și lăsați rulourile să mai dospească aprox. 30 de minute.
Preîncălziți cuptorul la 180°C (căldură sus-jos).
Întindeți a doua foaie de aluat și repetați pașii. Acoperiți tava și lăsați-o la dospit.
Introduceți prima tavă în cuptor pentru 27 de minute. După 15 minute, deschideți cuptorul și întoarceți tava pentru ca rulourile să se coacă uniform.
Glazura: mixați untul și crema de brânză câteva secunde. Adăugați zahărul pudră și extractul de vanilie și amestecați 1-2 minute, până obțineți o cremă pufoasă și lucioasă.
Scoateți tava din cuptor și lăsați-o să se răcească 10 minute. Între timp, introduceți a doua tavă în cuptor.
După 10 minute, întindeți un strat subțire de glazură peste rulourile calde. La servire, adăugați și restul de cremă (păstrați și pentru a doua tavă) și presărați deasupra nuci coapte.
Nu adăugați glazura peste rulourile pe care nu le veți servi imediat. Acestea se păstrează la temperatura camerei, acoperite, iar crema la frigider, până în momentul servirii.